Dilara Pınar Arıç
Köşe Yazarı
Dilara Pınar Arıç
 

Türkmen ve Türkiye Türkçesinde Atasözlerinde Çalışmak

Türkmence Türk Oğuz Grubu lehçelerinden biridir. Batı Türkçesinin kollarından biridir. Türkmenler Oğuz boyunun önemli grubunu oluşturmaktadır. Yüzyıllardan beri Türkmence Oğuz grubu lehçelerinin grubunu oluşturmaktadır. Türkmence araştırmalar bize Türkoloji ilminden kaynaklanan Türklük biliminin ve Türk genetik kodlarının ana yapısını oluşturan ögelerin çıktısını vermektedir. Dil çalışmaları bize bir milletin genetik kodlarını vermekle beraber Türk milletinin yaşam yapısının özelliklerini ulaşmamızı sağlamaktadır. Dil çalışmaları bize Türk milletinin yapısını incelememizi sağlamaktadır. Milleti oluşturan en önemli öğe dildir. Milletin dili kültürel yapı olarak incelendiğinde bize milletin yapıtaşlarını içermekle beraber Türk kültürü hakkında önemli çıkarımlara ulaşmamızı sağlar. Kültür araştırmalarında en önemli öge dildir. Dil çalışmaları olmadan beşeri ilimlerde çıkarsamalarda bulunamayız. Kültür ögelerinden en önemlisi dildir. Dil araştırmaları olmadan bir kültür hakkında yorumda bulunamayız. Atasözleri de sözlü edebiyat geleneğinden gelen dil araştırmalarına malzeme oluşturan dil ögesidir. Dil araştırmaları ve kültür yapısını inceleyen Türkoloji bilimine katkıda bulunan en önemli kültürel öğedir. Atasözleri hem dil malzemesi verir, hem kültür dünyamıza ışık tutar. Çalışmak rızkı kazanmak önemsenmektedir. Çalışan insanın kazancı kutsaldır. Çalışan insan damlaya damlaya göl olur atasözüyle ifade edilir. Çalışmak her zaman övülmektedir. Açlık ve fakirlik uzak durulması gereken bir durumdur. Çalışmak ve ekmeğini taştan çıkarmak önemlidir. Çalışmak kadın için de erkek içinde kutsal bir iştir. Kadınıyla erkeğiyle çalışmak ideal olandır. Yavaş adımlarla ilerlemek esas olandır. Açlık uzak durulması gereken bir iş olmakla beraber çalışarak ekmek parası kazanmak övülmektedir. Çalışarak başarmak övülmektedir. “Açın gözü ekmek teknesinde olur.” gibi atasözlerinde çalışmak ve açlıkla savaşmak esas olandır. “Az laf çok iş” esasına dayanan bir anlayış söz konusudur. “Eken biçen, konan göçer.” ve “Ekmeden biçilmez.” atasözleriyle çalışmadan başarı elde edilemeyeceği anlatılmak istenmektedir. Çalışmak insana başarı getirir. “Herkesin hamuru ekmeğine göredir.” ve “Her yiğidin bir yoğurt yiyişi vardır.” atasözleriyle herkesin iş yapması farklıdır denmektedir. İnsan sayısınca farklı iş usulü söz konusudur. Яшлыкдa бep, гappaныңдa aлapcың Yaşlıkda ber, garranıñda alarsıñ. Gençliğinde ver, yaşlandığında alırsın. Dilara Pınar ARIÇ
Ekleme Tarihi: 24 Haziran 2024 - Pazartesi

Türkmen ve Türkiye Türkçesinde Atasözlerinde Çalışmak

Türkmence Türk Oğuz Grubu lehçelerinden biridir. Batı Türkçesinin kollarından biridir.
Türkmenler Oğuz boyunun önemli grubunu oluşturmaktadır. Yüzyıllardan beri Türkmence Oğuz grubu lehçelerinin grubunu oluşturmaktadır. Türkmence araştırmalar bize Türkoloji
ilminden kaynaklanan Türklük biliminin ve Türk genetik kodlarının ana yapısını oluşturan ögelerin çıktısını vermektedir. Dil çalışmaları bize bir milletin genetik kodlarını vermekle
beraber Türk milletinin yaşam yapısının özelliklerini ulaşmamızı sağlamaktadır.

Dil çalışmaları bize Türk milletinin yapısını incelememizi sağlamaktadır. Milleti oluşturan en önemli öğe dildir. Milletin dili kültürel yapı olarak incelendiğinde bize milletin yapıtaşlarını içermekle beraber Türk kültürü hakkında önemli çıkarımlara ulaşmamızı sağlar. Kültür araştırmalarında en önemli öge dildir. Dil çalışmaları olmadan beşeri ilimlerde çıkarsamalarda bulunamayız. Kültür ögelerinden en önemlisi dildir. Dil araştırmaları olmadan bir kültür hakkında yorumda bulunamayız. Atasözleri de sözlü edebiyat geleneğinden gelen dil araştırmalarına malzeme oluşturan dil ögesidir.

Dil araştırmaları ve kültür yapısını inceleyen Türkoloji bilimine katkıda bulunan en önemli kültürel öğedir. Atasözleri hem dil malzemesi verir, hem kültür dünyamıza ışık tutar.
Çalışmak rızkı kazanmak önemsenmektedir. Çalışan insanın kazancı kutsaldır. Çalışan insan damlaya damlaya göl olur atasözüyle ifade edilir. Çalışmak her zaman övülmektedir.

Açlık ve fakirlik uzak durulması gereken bir durumdur. Çalışmak ve ekmeğini taştan çıkarmak önemlidir. Çalışmak kadın için de erkek içinde kutsal bir iştir. Kadınıyla erkeğiyle çalışmak ideal olandır. Yavaş adımlarla ilerlemek esas olandır. Açlık uzak durulması gereken bir iş olmakla beraber çalışarak ekmek parası kazanmak övülmektedir. Çalışarak başarmak övülmektedir. “Açın gözü ekmek teknesinde olur.” gibi atasözlerinde çalışmak ve açlıkla savaşmak esas olandır. “Az laf çok iş” esasına dayanan bir anlayış söz konusudur. “Eken biçen, konan göçer.” ve “Ekmeden biçilmez.” atasözleriyle çalışmadan başarı elde edilemeyeceği anlatılmak istenmektedir. Çalışmak insana başarı getirir.

“Herkesin hamuru ekmeğine göredir.” ve “Her yiğidin bir yoğurt yiyişi vardır.” atasözleriyle herkesin iş yapması farklıdır denmektedir. İnsan sayısınca farklı iş usulü söz konusudur.


Яшлыкдa бep, гappaныңдa aлapcың
Yaşlıkda ber, garranıñda alarsıñ.
Gençliğinde ver, yaşlandığında alırsın.

Dilara Pınar ARIÇ

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve habergalerisi.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.
startup ekosistemi, izmir spotçu, karşıyaka haber, ilaçlama, kasko teklifi, malatya araç kiralama, evden eve nakliyat, istanbul böcek ilaçlama, hasta yatağı kiralama, mide balonu, evden eve nakliyat, raf sistemleri, ahşap kompozit deck