1. Betül FIRAT: Bize kısaca kendinizi tanıtır mısınız?
Mehmet Ali GÜNDOĞDU: Ben Mehmet Ali GÜNDOĞDU. 1965 Sivas Doğumluyum. Annem Malatyalı babam Ağrılı. Evliyim eşimde Yapımcı Saliha Gündoğdu olmakta ve 3 kız 3 erkek 6 tane evladım bulunmakta; Gamze, Gözde, Gökselin, Sinan, Berk, Uzay isimlerinde. Yönetmenliğe 1974 de Yılmaz GÜNEY’İN ‘Baba’ filmi ile başladım. İstanbul’da ikamet etmekteyim. Dizi, film ve sinema sektörüne yeni oyuncular kazandırarak devam etmekteyim. Ayrıca senaryo, şiir ve beste yazıyorum. Efsane Yönetmen olarak anılıyorum.
2. Betül FIRAT: Yönetmenliğe nasıl başladığınızdan bahseder misiniz? Hangi projelerde yer aldınız?
Mehmet Ali GÜNDOĞDU: Yönetmenlikte 50 yılımı doldurdum. Asistanlık ve yönetmenlik olarak bütün hayatımı bu mesleğe adadım. Baba filminde çocuk rolünde başladım ve sayısız sinema oyuncusu ile çalıştım ve tanıştım.
3. Betül FIRAT: Yönetmen olmak size ne gibi şeyler kattı?
Mehmet Ali GÜNDOĞDU: Yönetmen olmak çok şey kattı bana. Hayatı öğrendim, hayatı öğrettim ve sayısız insanı sinema kültürü altında birleştirebildim. Sinema bütün kültürleri toplayan bir sanattır neticede.
4. Betül FIRAT: Yönetmenlikte karşılaştığınız zorluklar oldu mu? Yönetmenlik yaparken sizi etkileyen insanlar oldu mu?
Mehmet Ali GÜNDOĞDU: 1974 yolunda sürgün yedim ve yasaklandım. Almanya’ya gönderildiğim 5 yıllık bir yasaktı. Bu süre içerisinde sıla özlemi çektim ve ülkeme dönmeyi hasretle bekledim.
Yönetmenlik hayatımda Rahmetli Yılmaz GÜNEY, Kemal SUNAL ile beraber çalıştık ve en çok etkilendiğim değerli oyunculardır. Rahmet ve özlemle anıyorum.
5. Betül FIRAT: Yakın zamanda bir ödül aldınız, bundan bahseder misiniz biraz?
Mehmet Ali GÜNDOĞDU: 50. Yıl ödülüne layık görüldüm. Benim için çok önemli ve özel bir ödül. 50. Yılımı kutlayacağım. Gelirini engelli ve sinema emekçilerine bağışlamayı düşünüyorum.
6. Betül FIRAT: Yönetmenliğin sizin için ne ifade ettiğini öğrenebilir miyiz?
Mehmet Ali GÜNDOĞDU: Çok şey ifade ediyor. Yönetmen olarak doğmuş gibiyim. Dünya ile uğraşmayı, dünyayı yansıtmayı seviyorum. İnsanların hayatlarını perdeye yansıtmak, hayatın içinde her şeyin olduğunu göstermek ayrı bir zevk.
7. Betül FIRAT: İyi bir yönetmen olmak için bir formül var mıdır size göre?
Mehmet Ali GÜNDOĞDU: İyi bir yönetmen olmak için ilk şartlardan birisi iyi bir insan olmaktır. Tek başına iyi olmak yetmez tabi ki; bunun yanında halkçı olmak, insanların haklarını korumak gerekir.
8. Betül FIRAT: Yönetmenlikle ilgili ilginç bir anınız var mı? Anlatır mısınız?
Mehmet Ali GÜNDOĞDU: Kemal SUNAL’IN bir filminde, Adile NAŞİT’İN oynadığı filmde Adile NAŞİT’E bir köy ağası âşık olmuştu, değerli oyuncuyu benden istemişti. Işıklar içinde uyusun gülüşü ile içimizi ısıtan Adile NAŞİT.
Bir de Kemal Sunal ile bir anım var. Kemal Sunal ile bir gün çay içerken sohbet ettiğimiz sırada Kemal “Sanat bir gün karanlığı aydınlatacak.” şimdilerde sanat yok ki karanlığı aydınlatalım. Günümüzde her şey ticarete dökülmüş. Ben çok şanslı bir yönetmenim ve Yeşilçam’dan gelme son kuşağım ben siyah beyaz filmleri de video dönemleri de biliyorum sinema tarihinde dijitale ve renkliliğe geçişi de gördüm.
9. Betül FIRAT: Buradan izleyicilerinize mesajınız nedir, ne söylemek istersiniz?
Mehmet Ali GÜNDOĞDU: İnsanlara kitap okuma kültürünü vermek istiyoruz; kitap okunursa kültür yükselir. Diğer bir kültür de sanat filmleri olmaktadır ve önem vermek gerekir.
Filmografi
Yönetmen
2018 Yarı Yol
2007 Yarınsız Gece (TV Filmi)
2003 Çığlığın Dağlarda Yükselir
2003 Sen Hiç Güneşte Üşüdün mü?
2003 Güneş de Karanlığa Düşer
2001 Fakiro (TV Filmi)
Senaryo
2003 Çığlığın Dağlarda Yükselir
2003 Sen Hiç Güneşte Üşüdün mü?
2003 Güneş de Karanlığa Düşer
Röportaj nedir isimli yazımızı linkten okuyabilirsiniz.