Yazar Metin Ergün Röportajı

Yazar Metin Ergün Röportajı

Betül FIRAT: Bize kısaca kendinizi tanıtır mısınız?

 

Metin ERGÜN: Merhaba, ben Metin ERGÜN 29 Şubat 1988 Tokat Zile Acıpınar köyünde doğdum. Bekarım. 1996-97 yıllarında İstanbul'a geldim Esenyurt'ta ikamet ediyorum. Orta okul bitince fabrikada çalışmaya başladım okula devam etmedim ama. Açık öğretim liseye yazıldım ve ara verdim. 2008-09'da 15 aylık Vatan görevimi yerine getirerek askerliğimi yaptım. Açık öğretime devam etmeye karar verdim işlerimi düzene koyduktan sonra aradan 6 yıl geçti. 2020 yılında Açık öğretimden Lise mezunu oldum. Birçok fabrikalarda çalıştım. En son çalıştığım iş ise bir fabrikada Cnc makinada operatör olarak bir meslek sahibi oldum ve ayrıca kalfalık ve ustalık belgesine sahibim. 9 yıldır çalışıyorum ve hala çalışmaktayım. Şiir yazmayı ve okumayı çok seviyorum.

2019-20 yıl arasında oyunculuktan eğitim aldım. 2019 Aralık ayında Yazarlığa başladım.

2020 Şubat ayında ilk imza günümü fuarda başladım.

2021'de Girişimciliğe başladım.

2021'de Kalemin Gücü Platformuna üye olarak katıldım.

2022 Temmuz ayında TV kanallarında konuk olarak programlara çıkmaya başladım

İstanbul’un birçok yerinde imza günlerine katıldım ve hala katılmaya devam ediyorum.

Zamanla sadece İstanbul değil diğer illere katılmam için söz konusu olabilir.

11 Temmuz 2020 ilk gazete röportajım verildi.

2022 şu an bu benim 2.gazete röportajımdır.

2022 Aralık ayında Yazarlar ve Şairler Dayanışma Derneğine üye olarak katıldım.

3 Yılda benim için büyük bir başarı ve daha başarmak istediğim çok şeyler var bunlarda sürpriz olsun diyelim.

 

Betül FIRAT: Yazmaya nasıl başladığınızdan ve ne kadar zamandır yazdığınızdan bahseder misiniz biraz?

 

Metin ERGÜN: Benim hayalimde var olan bir şey idi. Çünkü bende bir şeyler yazmak çıkarmak insanlara bir şeyler katkı, değerim olsun istiyordum. Ben dikkat çeken biriyim diyebilirim. Ben yaşadığım olaylar ve dışarda gördüğüm olaylar beni çok etkiledi ve hala etkilemeye devam ediyor. Orta okul çağındayken Bende şiir yazmak istiyorum dedim ama bir türlü yazamıyordum çünkü olmuyordu. Yazıyorum, siliyorum olmayınca sonra kâğıdı yırtıp atıyordum. Şiir yazmayı çok istiyordum ama olmayınca sinirlenip bıraktım yani yazmaktan vaz geçtim.

Askerlik bittikten sonra yazmayı tekrar düşündüm ama yine bir türlü üstesinden gelemedim çünkü yazmaktan korktuğumu açık ve net söyleyebilirim. O zaman vaz geçtim yazmaktan ama siyah renginden ajandam vardı. Buna rağmen ara sıra ajandama yazıyordum. Aradan yıllar geçti Tekrar yazmayı düşündüm. Ve bu sefer başaracağıma inanıyordum bunun yanına kendime de güveniyordum. Korkularımı yenerek ve kendime güvenip inanarak ayrıca kim derse desin diyerek bu yola başladım. Duygularımı düşüncelerimi bir araya getirerek bu şekilde yazmaya başladım diyebilirim.

 

Betül FIRAT: Yayınladığınız kitap sayısı ve konuları nelerdir?

 

Metin ERGÜN: 2 tane kitabım var Allah nasip ederse 3.kitabım yeni yılın ortalarında çıkacak diye bilirim.

1. Kitabım ise (Yaşanmış Aşk Şiirleri) Aşk üzerinden şiirler. Doğal anlattım olarak yazılmıştır.

2. Kitabım ise (Şiirlerimle Baş Başa) Yine şiir kitabım ama bu daha farklı ve başlıkları var. Başlıkları olduğu için konular farklıdır.

3. Kitabım ise (Yalnız Başıma) Hikâye ve Öykü halinde bölüm olarak ayrı ayrı olacak. Çocukları ve yetişkinlerin geçmişte yaşadığı ve geleceğe bakış açısı olarak anlatım olacak. Tabi ki daha fazlası da olacak.

Şimdiden 3. kitabım en çok merak edilmeye başladı diye bilirim.

 

Betül FIRAT: Yazarken karşılaştığınız zorluklar oldu mu? Yazmak ve yayınlamak; sizin için hangisi daha zordu?

 

Metin ERGÜN: Evet oldu. Yazarken pek çok zor olmadı ama yine de zor diyebiliriz. Çünkü yazarken yazmak için zamanın olması gerekir mesela ben fabrikada çalışan bir işçiyim yazmak için pek zamanım olmuyor ancak hafta sonu veya akşam saatlerinde bu şekilde yazabiliyorum. Ama çalışmayan kişi tarafından bakılırsa yazmak daha kolay söylenebilir. Yayınlamakta aynı şekilde geçerli. Yayınlamak için de zaman gerekli bu yüzden benim açıdan bakılırsa yazmakla ve yayınlamak aynı seviyede olduğunu dile getirebilirim. Bu yüzden iş hayatında çalışan kişi için her ikisi de zor diyorum.

 

Betül FIRAT: Yazılarınızda sizi besleyen kaynaklar nelerdir, ilham kaynağınız nelerdir; biraz bahseder misiniz?

 

Metin ERGÜN: Başta olmak üzere Ailem ve sevdiklerim, çevrem bunları asla unutamam. Türk halk müzikleri beni inanılmaz şekilde etkiliyor. Birkaç sanatçı üzerinden örnek verebilirim.

Abdullah papur, Selda Bağcan, Güler duman, Engin Nurşani, Ali asker, İlkay Akkaya vs'ye halkın sanatçılardan ilham aldıklarımdan bazıları örnek olarak verdiğim gibidir.

Şiir yazdığım için TV’lerde aşk veya sevgiye dair olan filmlerden etkileniyorum.

Çevremde eleştirmeler oluyor bu eleştirmeler sayesinde daha bilgili hale gelebiliyorum.

 

Betül FIRAT Kitap okur musunuz? Bulunduğumuz dönemde yayınlanan kitaplarla ilgili düşünceleriniz nelerdir?

 

Metin ERGÜN: Evet kitap okurum. Şöyle diyebilirim bizim ülkede yani Türkiye'de kitap okuma oranı çok düşük. Çünkü teknoloji çok hızla gelişiyor geliştiği için kitap okuma oranı hızlı şekilde düşüyor. Bu yüzden telefona ayırdığı zaman kadar ile kitap okumak için ilgi gösterseler kitap okuma oranı artar diye düşünüyorum. Telefon bağımlı olunca insanlar bu sefer bildiklerini bile unutabiliyor. Hiç olmazsa bile 1 ayda bir kitap okumaları için tercih ediyorum. Bu teknoloji sayesinde kitap okumayı insanlara unutturuyor çünkü nereye baksan herkesin elinde telefon var, bu yüzden kitap okumak çok zor.

 

Betül FIRAT: Yazmanın sizin için ne ifade ettiğini öğrenebilir miyiz?

 

Metin ERGÜN: Benim için yazmanın birçok şey ifade ediyor diyebilirim çünkü kısacası dünyada yaşanan olayları anlatıyorum. İnsanlara anlatamadığımı yazarak daha kolay şekilde anlatabileceğimi düşünüyorum. Umarım yanılmam inşallah başarabilirim.

 

Betül FIRAT: İyi yazmak için bir formül var mıdır size göre?

 

Metin ERGÜN: Ne kadar iyi yazarsam yazayım kimine göre iyi gelir kimine göre kötü gelir bu yüzden kişiden kişiye değiştiği için iyi yazmak için formül yoktur.

Ne yazmak istiyorsa birçok yöntemleri vardır ama şu kadarını söyleyeyim benim düşünceme göre iyi formül yoktur.

 

Betül FIRAT Yazmak isteyenlere önerileriniz nelerdir?

 

Metin ERGÜN: Hayalinizde yazmak varsa asla vaz geçmeyin kim ne derse desin önemli olan doğru bir hayaliniz olduğundan emin olmak. Çünkü bu sizin hayatınız sizin hayaliniz. Bu yüzden hayatınızı geleceğe en iyi şekilde değerlendiriniz. Başarı olmak istiyorsanız asla ve asla pes etmeyin ve asla korkmayın kimin dediğine değil kendi bildiğinize bakın. Yazmak istiyorsanız asla geri adım atmayın. Başarmak istiyorsanız ikinci şansa bırakmayın çünkü sürekli ertelemek zorunda kalıyorsunuz bu yüzden ikinci şansa bırakmamak gerekir. Ne yazmak istiyorsanız onu yazın.

Örnek// Şiir, hikâye, roman, destan, edebiyat, çocuk kitabı, masal, öykü, din, tarih gibi vs'ye bunlar sizin tercihinize kalmıştır.

Yazmak güzel bir şey çünkü kitabı okuyan kişi aklına güzel bir düşünce geliyor ve onu daha güzel haline getiriyorlar ayrıca daha bilgili düşünceli hafızaya sahip oluyorlar. Bilgiye sahip olduğunda tecrübeye de sahip oluyorsunuz.

 

Betül FIRAT: Buradan okurlarımıza mesajınız nedir, ne söylemek istersiniz?

 

Metin ERGÜN:

1) Hayallerinizden asla vaz geçmeyin.

2) Kendinize inanın ve güvenin.

3) Başarmak için zaman kaybetmeyin.

4) Umudunuzu yitirmeyin her zaman bir umut vardır.

5) Bir şeyler yapmak için ilk önce araştırın.

6) En iyi Meslek sahibi olmak için tek bir hedefe odaklanın ki kazandıktan sonra ikinci seçeneğiniz öyle belirleyin.

7) Korkmayın bu sizin hayatınız. Hayatınızı boş yere boş zamana harcamayınız. Kendi hayatınız sizin ellerinizde.

8) Doğaya saygılı duyarlı olalım ormanları, hayvanları, çevreyi, denizleri, parkları koruyalım.

9) Kadın şiddetine son verelim.

10) Bayramlarda büyüklerimizi ziyaret edelim.

11) Yanımızda ailemiz varken telefonlara ara verip ailemizle vakit geçirelim çünkü ailemiz telefondan kıymetlidir.

12) Kimseyi kırmadan üzmeden anlayışlı şekilde konuşup davranalım. Kötü davranışlardan kaçınalım.

13) Kitap okumanızı tavsiye ediyorum kitap okumak için yaş sınırı yok.

 

Okurlarımıza çok teşekkür ediyorum. Umarım sizin de bir hayaliniz olur inşallah bir yerlere varırsınız. Umarım yazdıklarım sizlere ve geleceğe faydalı olmuşumdur. Benim birçok projelerim yani hayalim var hepsi sıraya koydum zamanla hepsi gerçek olacağına inanıyorum ve kendime güveniyorum. Sizlerde kendinize inanın ve güvenin diyorum. Her insan hata yapabilir, hata yaptıkça öğreniyor insan. Şöyle söyleyeyim bir küçük çocuk düşe düşe yürümeyi ve hayatı öğreniyor. Düşmeden yürümeyi ve hayatı nasıl öğrenecek dimi?

Beni takip etmeyi unutmayınız daha güzel şeyler olacak. Bu yüzden sevgiyle saygıyla ve başarıyla kalın Allah yolunuzu bahtınızı her zaman ve daima açık etsin inşallah.

Diğer Röportajlar

Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.
startup ekosistemi, izmir spotçu, karşıyaka haber, ilaçlama, kasko teklifi, malatya araç kiralama, istanbul böcek ilaçlama, hasta yatağı kiralama, mide balonu, evden eve nakliyat, raf sistemleri, ahşap kompozit deck, ingiltere aile birleşimi sınavı