Tuğçe Kantaroğlu Röportaj
1. B.F. Bize kısaca kendinizi tanıtır mısınız?
Ben Tuğçe Kantaroğlu.22 Aralık 1980 İzmir doğumluyum. Spastik engelliyim. Doğum sırasında beynimin oksijensiz kalmasıyla bu rahatsızlığa yakalandım. İlk ve ortaokulu Mustafa Reşit Paşa İlköğretim okulunda okudum. Liseye devam etmek istediğimde lise müdürü özürlü olduğum gerekçesiyle beni okula almadı. Ertesi yıl beni okula almayan müdür başka okula atanınca ben de liseye başladım. Daha sonra Açık öğretim halkla ilişkiler bölümünü bitirip, işletmeye dikey geçiş yaptım.2006 yılında Açık öğretim işletme bölümünden mezun oldum.20017 yılında, 11 yıl sonra, tekrar Açık öğretim web tasarım ve kodlama bölümüne girip 2019 yılında mezun oldum. Şiire çok meraklıyım. Tuğçe’ce adında yayınlanmış bir şiir kitabım var
2. B.F. Yazmaya nasıl başladığınızdan ve ne kadar zamandır yazdığınızdan bahseder misiniz biraz?
Ben ortaokulda şiir yazmaya başladım. Herkes gibi zaman gazete köşesi hazırlardık. Böyle başladı benim hikâyem. Siyah bir ajandam vardı. Yazım hiç okunaklı değildi. Eciş bücüş karalardım boş zamanlarımda. Ortaokul bitti. Liseye gitmek istediğimde müdür beni engelli olduğum gerekçesiyle okula almadı. Ben de bütün şiirlerimi yırttım, ajandayı attım. Ertesi yıl müdür başka bir okula atanınca bende çok istediğim liseye kavuştum. Çok güzel 3 yıl geçirdim. Ama o sevinçle şiir uçtu gitti. Sadece lise 2 de “Cumhuriyet” adlı şiirim seçilip kürsüde okunmuştu. Onda da hiç görmediğim bir öğretmen beni çağırınca “eyvah yeni müdür geldi, atılacağım” diye ödüm korkmuştu. Meğer şiir için çağırmış. Sonra açık öğretim fakültesine yöneldim.6 yıl öncesine kadar da yoktu aklımda Tuğçe’ce. Herkes yaz diyordu ama geç olmuştu. Yaş geçmişti. Hep bir bahanem vardı. Sonra “Dur bir deniyeyim” dedim.4 şiirle başladı. Nasıl olsa 2—3 ay sürmez dedim. Ve işte böyle başladı benim şiir yolculuğum.
3. B.F. Yayınladığınız kitap sayısı ve konuları nelerdir?
Tuğçe’ce adında bir şiir kitabım var. Şiir kitabı olduğu için belli bir konusu yok. Farklı konularda farklı şiirler var
4. B.F. Yazarken karşılaştığınız zorluklar oldu mu? Yazmak ve yayınlamak; sizin için hangisi daha zordu?
Engelim nedeniyle kalem tutmakta zorlandığımdan hep bilgisayarda yazıyorum. Ama hiç şüphe yok ki yayınlamak çok uzun bir süreç. Ayrı bir dal. Hele ki benim gibi çok acemiyseniz gerçekten hiç kolay değil.
5. B.F. Şiirlerinide sizi besleyen kaynaklar nelerdir, ilham kaynağınız nelerdir; biraz bahseder misiniz?
Benim tek ilham kaynağım Türk Sanat Müziği. Hele ki kürdili saz semaileri beni alıp götürüyor.
6. B.F. Kitap okur musunuz? Bulunduğumuz dönemde yayınlanan kitaplarla ilgili düşünceleriniz nelerdir?
İtiraf etmek gerekirse çağın getirdikleri gibi, götürdükleri de var. Dijital dünya ve sosyal medya kitap kokusunu unutturdu bazı insanlara. Bunlardan biri de maalesef benim
7. B.F. Şiir Yazmanın sizin için ne ifade ettiğini öğrenebilir miyiz?
Benim için şiir insanlarla konuşmak gibi. Çünkü konuşmam anlaşılmadığı için yazarak daha iyi ifade ediyorum.
8. B.F. İyi yazmak için bir formül var mıdır size göre?
İyi yazmak için tek bir formül yoktur bence. Dünyada ne kadar şiir yazan varsa o kadar yol ve yöntem vardır.
9. B.F. Şiir Yazmak isteyenlere önerileriniz nelerdir?
Benim gibi bir şeyler kızıp şiiri bırakmasınlar. Liseye alınmadım diye 25 yıl ara verdim ve geri dönüşe bayağı zor oldu. Kalem ve kâğıda küserseniz o da sizre küsüyor adeta sizi unutuyor.
10. B.F. Buradan okurlarımıza mesajınız nedir, ne söylemek istersiniz?
Okurum var mı bilmiyorum. Bu kadar şiir ve şair içinde bende varsam büyük onur ve gururdur benim