Ödüllü Yazar Betül FIRAT ile Habil YAŞAR Röportajı

Ödüllü Yazar Betül FIRAT ile Habil YAŞAR Röportajı

Habil Yaşar: Merhaba Betül Fırat Hanım! Nasılsınız? Lütfen bize öncelikle kendinizden bahsedin lütfen.

Betül Fırat: Merhabalar efendim. Ben Betül Fırat. Ödüllü yazar ve şairim. Türkiye'de yaşıyorum. Asıl mesleğim "Ziraat Yüksek Mühendisi". Şu anda da bir kamu kurumunda çalışmaktayım. Yazar ve şairliğin yanı sıra köşe yazarlığı, güfte yazarlığı ve çeşitli dergilerde öykü, deneme yazarlığı da yapmaktayım. Engelli olmam dolayısıyla da "Bir Başarı Öyküsü " olarak anılmaktayım.

8 kitap, 7 Güfte ve birçok köşe yazısı olarak eserlerim bulunmakta. Bu eserleri çeşitli platformlarda yayınlamaktayım. Şiirlerim ve Güfte lerim kanalımda yayınlamaktayım. Kişisel sitemde de köşe yazılarımı ve edebiyat alanında yapmış olduğum herşeyi yayınlamaktayım.

Edebiyat Sanat Meltemi Platformu Genel Yayın Yönetmeniyim.

Habil Yaşar: Edebiyata ilginiz nasıl başladı? Bu konudaki düşüncelerinizi öğrenmeyi çok isterim.

Betül Fırat: Edebiyata ilgim lise sıralarında başladı. Kendiliğinden gelen satırlar birike birike bugüne kadar geldi. O yüzden yazar oldum demiyorum, yazar doğdum diyorum. "Bilimum Yazar" olarak bilinmemde de bir sakınca görmüyorum çünkü birbirinden farklı türlerde eserlerim bulunmakta. Herşeyi yazabilmek de ayrı bir keyif veriyor. Şiir yazıyorken neden köşe de yazmayayım, öykü yazıyorken neden roman da yazmayayım dedim. Ve şimdi her türden eserim bulunmakta. Güfte yazarı olmam da tesadüfi oldu. Hepsine ayrı ayrı devam etmek istiyorum.

Habil Yaşar: Çalışmalarınızdan bahseder misiniz?

Betül Fırat: 2020 yılında ilk kitabım “Mavinin Fecri” deneme kitabı, 2021 yılında ise “Mihrinin Hicranı” isimli şiir kitabı ile okuyucu karşısına çıktım. Edebiyat alanında sürekli çalışarak 2022 yılında “Heybemden Dökülen Öyküler” isimli öykü kitabı ve “Siyah Şapkalı Adam” isimli polisiye roman kitabı ile tekrar okuyucularımla buluşmuştum. 2023 başında “Derin Mevzu Konuşacaklarımız Var” deneme kitabı ve çocuk romanı olan “Kayıp Lapis Lazuli” ile okuyucunun karşısına tekrar çıktım. Yine 2023 de 7. kitabım olan “Öykü Muhiti” adlı öykü kitabımla okurlarımla buluştum. Şimdi de 8. Kitabı olan “Ay Işığında Hikâyeler” adlı öykü kitabını okurlarıma sunmanın mutluluğunu yaşıyorum. Genelde fantastik, polisiye, büyülü gerçeklik hikayelerinden oluşmakta. Ortaokuldan itibaren tüm öğrencilere, gençlere ve kitapseverlere hitap ediyor.

Habil Yaşar: Hayallerinizin genişlemesine neden olan olaylar nelerdir ve bunları bize anlatabilir misiniz?

Betül Fırat: İçinizde bir cevher olduğunu ve gün yüzüne çıkmak istediğini biliyorsunuz. Potansiyelinizin farkındasınız. Yine de bazen cesaret edemiyor insan. Çevremin katkısı çok oldu. Desteklerini esirgemediler ne ailem ne dostlarım. Hayallerimin henüz çok başındayım. Hikayelerim film olmadan, çocuk romanlarım çizgifilm olmadan rahat olabileceğimi sanmıyorum.

Habil Yaşar: Zaman sizin için ne ifade ediyor ve yazarken rutinleriniz var mı?

Betül Fırat: Zaman çok değerli ve nelere harcandığına dikkat etmek lazım. Benim için okuma ve yazma saatlerim çok kıymetlidir ve o an vaktimi bunlara vermek istiyorsam hiçbir şey engel olamaz.

Köşe yazılarım evet haftalık ve rutin olmakta. Şiirler içimden geldiği anda yazılıyor. Öykü ve roman için de aklımdaki kurgunun devamının gelmesini bekliyorum. Aklımda kocaman bir sinema salonu var da ben izliyor ve not alıyormuşum gibi hissediyorum.

Habil Yaşar: Kitap okuma alışkanlığı kazanmak için neler yapılmalı?

Betül Fırat: Kitap okumak da ayrı bir profesyonellik ve zaman gerektirir. Boş zamanlarımda kitap okuyorum değil, kitap okumak için zaman yaratıyorum demek gerekli. Herkesin sevdiği bir tür elbette var. Kitaplar başka dünyalara açılan kapılar. Orada hayal gücü var ve özgürsünüz. Kitapların içindeki hayatı keşfedebilmek gerekli.

Habil Yaşar: Türkiye'de okumanın mevcut durumundan memnun musunuz?

Betül Fırat: Kitap kurdu dediğimiz insanlar da var. Hiç okumayan da. Kitabımı okuyup dönüş yapanlar olunca çok mutlu oluyorum. Gördüğüm ilgiden memnunum. Bütün okurlara ulaşana kadar tanıtımlara devam etmek istiyorum. Ürettiğiniz bir eserin beğenilmesi tarif edilemez bir zevk.

Habil Yaşar:  Azerbaycan edebiyatını takip ediyor musunuz?

Betül Fırat: Tabi ki az çok bilgim var Azerbaycan’ın edebiyatından. Tanıdığımız ve ülkemizde tanıtmaya çalıştığımız Azeri yazarlarımız var. Kardeş milletimizin değerleri bizim de değerimizdir.

Habil Yaşar: Gelecek planlarınızı bize anlatabilir misiniz?

Betül Fırat: Eserlerime eser katmaya devam ediyorum. Çalışmalarım son sürat devam ediyor. Allah nefes verdikçe yazacakmışım gibi hissediyorum. Hikayelerimin filmini görmek istiyorum. Farklı şekillerde değerlendirilmesi mutlu ederdi beni.

Habil Yaşar: Geleneksel kitapları mı yoksa e-kitapları mı tercih edersiniz?

Betül Fırat: Fiziki kitapları tabi ki çok seviyorum ve tercih ediyorum. Aylık okuma ve alışveriş listem bellidir. Arada elektronik kitap da okuyorum, özellikle de fiziksel ortam normal kitap okumaya elverişli değilse. Elimde yapmam gereken günlük bir iş varsa ve aklımı oyalamıyorsa da sesli kitap dinliyorum. Günümün her anı kitaplarımla geçiyor diyebilirim.

Habil Yaşar: Genç bir yazar olarak diğer yazarlara ne gibi tavsiyeleriniz var?

Betül Fırat: Yazarlığı popüler olma aracı olarak gören yazarlarımız var ve bu beni üzüyor. Kaleme sarıldıysa bir yazar elinden bir daha düşürmemeli. Aklımızın ve hayal gücümüzün bir sınırı olduğunu düşünmüyorum. Sağlığımız yerinde olduğu sürece yazmak aşkla yapılabilecek bir şey. Zorlamayla yazar olanlar belli oluyor ve birkaç eseri geçemiyorlar zaten. Yazar oldum diyebilmek için bu işi sürekli yapıyor olmak gerek. Başladılarsa bırakmasınlar. İlginiz için teşekkür ederim.

Diğer Röportajlar

Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.
startup ekosistemi, karşıyaka haber, ilaçlama, kasko teklifi, malatya araç kiralama, istanbul böcek ilaçlama, hasta yatağı kiralama, mide balonu, evden eve nakliyat, ingiltere aile birleşimi sınavı