Şevket Gölük
Köşe Yazarı
Şevket Gölük
 

Yolların Deli Dumrul Vergisi MTV

Ülkemizde yılın başında yaşanan deprem felaketi sonrası yapılan deprem harcamaları sebebiyle her yıl bir kere alınan Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) bu yıl iki kez  alınmasına karar verildi. Bu noktada yüzyıllardır anlatılan ve herkesçe bilinen şu hikayeyi hatırlamak gerekir; Zamanında bir yiğit yaşarmış, adı da Deli Dumrul’muş. Bir kuru çayın üzerine bir köprü yaptırmıştı. Geçeninden otuz üç akçe alırdı, geçmeyeninden döve döve kırk akçe alırdı. Bunu niçin böyle ederdi? Onun için ki benden deli, benden güçlü er var mıdır ki çıksın benimle savaşsın der idi, benim erliğim, bahadırlığım, kahramanlığım, yiğitliğim Ruma, Şama gitsin, ün salsın dermiş. Ülkemiz deprem kuşağı üzerinde olunduğu bilindiği halde buna karşılık gelecek olan imar ve tedbir hazırlıkları tam yapılmadığından yaşamakta olduğumuz yada yaşayabileceğimiz herhangi sel, deprem, yangın gibi felaketlerin üstesinden gelmek için hep ilk akla gelen vatandaşlarımızın cüzdanları olmaktadır. Ülkemizde yaşanan deprem felaketi öne sürülerek zaten ülke olarak  yaşamakta olduğumuz ekonomik sıkıntılar adeta perdelenmek istenmektedir. 9 Aralık 2021 tarihinde alınan karara göre MTV tutarları 2021 yılına göre % 25 artırılmıştır ve 2022 MTV hesaplamaları bu tutarlarla yapılmıştır. Aralık 2022'de alınan karar ile 1 Ocak 2023 tarihinden itibaren MTV tutarları bir önceki yıla göre % 61.5 artırılmıştır. 2023 Yılı için açıklanan bu MTV miktarları TÜİK’in açıkladığı enflasyon oranın iki katı kadardır. Ülkemizde son iki yılda yaşanan yüksek enflasyon ve vatandaşın alım gücünün sürekli olarak düşmesi vatandaşlarımızı çok zor şartlarda hayatını sürdürmesine sebep olmuştur. Vatandaşların beklentisi zaten yüksek miktarda belirlenen MTV vergisinin aşağıya çekilmesi iken tam tersine birde ikinci bir MTV alınması kararı adeta darda olan vatandaşın üzerilerine ağır bir yük daha getirmiştir. TBMM’de grubu bulunan Cumhuriyet Halk Partisi kararın “anayasaya aykırı” olduğunu belirterek Anayasa Mahkemesine başvurdu. Kararın 5 ay içinde açıklanması bekleniyor. Ek MTV ödemesinin ilk taksit ödemesi 6 Eylül'de sona erdi. Otomobili olup ta ödeme zorluğu çeken vatandaşımızın elde edilen bilgilere göre %80’i ek MTV ödemesini yapmadı, ekonomik sıkıntılar içerisinde olduğu için yapamadı. Vatandaşın sohbetlerinde “Deli Dumrul Vergisi” diye anılan bu ek MTV kararın bir an önce iptali için vatandaşın kulağı Anayasa Mahkemesinin vereceği adil kararda olduğunu belirterek, ülke yöneticilerimize vatandaşın ek vergiler değil ek destekler verilmesini talep ettiğini buradan duyurmak istiyorum. Şevket GÖLÜK
Ekleme Tarihi: 20 Eylül 2023 - Çarşamba

Yolların Deli Dumrul Vergisi MTV

Ülkemizde yılın başında yaşanan deprem felaketi sonrası yapılan deprem harcamaları sebebiyle her yıl bir kere alınan Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) bu yıl iki kez  alınmasına karar verildi.

Bu noktada yüzyıllardır anlatılan ve herkesçe bilinen şu hikayeyi hatırlamak gerekir; Zamanında bir yiğit yaşarmış, adı da Deli Dumrul’muş. Bir kuru çayın üzerine bir köprü yaptırmıştı. Geçeninden otuz üç akçe alırdı, geçmeyeninden döve döve kırk akçe alırdı. Bunu niçin böyle ederdi? Onun için ki benden deli, benden güçlü er var mıdır ki çıksın benimle savaşsın der idi, benim erliğim, bahadırlığım, kahramanlığım, yiğitliğim Ruma, Şama gitsin, ün salsın dermiş.

Ülkemiz deprem kuşağı üzerinde olunduğu bilindiği halde buna karşılık gelecek olan imar ve tedbir hazırlıkları tam yapılmadığından yaşamakta olduğumuz yada yaşayabileceğimiz herhangi sel, deprem, yangın gibi felaketlerin üstesinden gelmek için hep ilk akla gelen vatandaşlarımızın cüzdanları olmaktadır.

Ülkemizde yaşanan deprem felaketi öne sürülerek zaten ülke olarak  yaşamakta olduğumuz ekonomik sıkıntılar adeta perdelenmek istenmektedir.

9 Aralık 2021 tarihinde alınan karara göre MTV tutarları 2021 yılına göre % 25 artırılmıştır ve 2022 MTV hesaplamaları bu tutarlarla yapılmıştır. Aralık 2022'de alınan karar ile 1 Ocak 2023 tarihinden itibaren MTV tutarları bir önceki yıla göre % 61.5 artırılmıştır. 2023 Yılı için açıklanan bu MTV miktarları TÜİK’in açıkladığı enflasyon oranın iki katı kadardır.

Ülkemizde son iki yılda yaşanan yüksek enflasyon ve vatandaşın alım gücünün sürekli olarak düşmesi vatandaşlarımızı çok zor şartlarda hayatını sürdürmesine sebep olmuştur. Vatandaşların beklentisi zaten yüksek miktarda belirlenen MTV vergisinin aşağıya çekilmesi iken tam tersine birde ikinci bir MTV alınması kararı adeta darda olan vatandaşın üzerilerine ağır bir yük daha getirmiştir.

TBMM’de grubu bulunan Cumhuriyet Halk Partisi kararın “anayasaya aykırı” olduğunu belirterek Anayasa Mahkemesine başvurdu. Kararın 5 ay içinde açıklanması bekleniyor. Ek MTV ödemesinin ilk taksit ödemesi 6 Eylül'de sona erdi. Otomobili olup ta ödeme zorluğu çeken vatandaşımızın elde edilen bilgilere göre %80’i ek MTV ödemesini yapmadı, ekonomik sıkıntılar içerisinde olduğu için yapamadı.

Vatandaşın sohbetlerinde “Deli Dumrul Vergisi” diye anılan bu ek MTV kararın bir an önce iptali için vatandaşın kulağı Anayasa Mahkemesinin vereceği adil kararda olduğunu belirterek, ülke yöneticilerimize vatandaşın ek vergiler değil ek destekler verilmesini talep ettiğini buradan duyurmak istiyorum.

Şevket GÖLÜK

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve habergalerisi.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.
startup ekosistemi, istanbul kaynak makinesi, boşanma avukatı, istanbul evden eve nakliyat, istanbul bodrum nakliyat, https://www.metkimbocekilaclama.com/, kasko teklifi, malatya araç kiralama, en iyi evden eve nakliyat, evden eve nakliyat, istanbul böcek ilaçlama, hasta yatağı kiralama, mide balonu, evden eve nakliyat