Şevket Gölük
Köşe Yazarı
Şevket Gölük
 

Emeklilerin İşsizlik Fonunda Biriken Paraları

İşsizlik ödeneği, sigortalı olarak belli süreler içerisinde çalışmış çalışma hayatı sürecinde işten ayrılan işsizlere yasada belirtilen şartları taşımaları halinde işsiz kaldıkları dönem için belirli süre ve miktarda yapılan ödemedir.   Resmi gazetede 1999 yılında yayınlanarak yürürlüğe giren “İŞSİZLİK SİGORTASI KANUNU” ile çalışan işçinin işsizlik fonundan yararlanabilmesi için işsizlik fonuna aktarılmak için aylık brüt kazançlarından % 1 sigortalı, % 2 işveren ve %1 Devlet payı oranları alınmaktadır.   Kanunlar ile belirtilen süreler içerisinde işten ayrılmayan veya işsizlik donundan hiçbir zaman yararlanamayan çalışan işçiler gelirleri oranında işsizlik donuna aktarılan paralardan hiçbir şekilde ödeme alamamaktadırlar.   Çalışma hayatı boyunca 20-25 yıl süresince işsizlik fonuna para ödeyen işçiler bunun karşılığını yaptıkları ödeme tutarlarını güncellenmiş düzeyde emekli olduklarında almak istiyorlar.   Çalışma hayatında 20.000 TL. ücret ile çalışan bir işçiden yıl toplamında 9.648 TL tutar işsizlik fonuna aktarılmaktadır. Bu işçinin 25 yıl boyunca aynı iş yerinde çalıştığında 241.000 TL.  tutar işsizlik fonuna aktarılmaktadır.   Yukarıda açıklanan rakamlar az bir miktar olmayıp emekli olana kadar aynı iş yerinde çalışan ya da birkaç iş yeri değiştirse de kanun ile belirlenen şartlara uymadığı için işsizlik fonundan hiç yararlanmamış ama yıllarca fona katkı yapmış tüm işçiler emekli olduklarında işsizlik fonunda biriken paralarının kendilerine iade edilmesini istiyorlar.   Çalışan ve emekli olan işçiler tarafınca bu konuda açılan davalarda şu ana kadar kadar herhangi bir kazanımları olmasa da toplumca bu talep büyümektedir.   Ülke yöneticilerimizin toplumca talep edilen ve göründüğü üzere de hakları olan ama bu hakkın yasası olmadığından yıllarca alın terleri ile biriktirmiş oldukları paraları hak sahiplerine iade etmeleri çalışma hayatı barışı için büyük katkı sağlayacaktır.   Şevket Gölük
Ekleme Tarihi: 06 Ekim 2023 - Cuma

Emeklilerin İşsizlik Fonunda Biriken Paraları

İşsizlik ödeneği, sigortalı olarak belli süreler içerisinde çalışmış çalışma hayatı sürecinde işten ayrılan işsizlere yasada belirtilen şartları taşımaları halinde işsiz kaldıkları dönem için belirli süre ve miktarda yapılan ödemedir.

 

Resmi gazetede 1999 yılında yayınlanarak yürürlüğe giren “İŞSİZLİK SİGORTASI KANUNU” ile çalışan işçinin işsizlik fonundan yararlanabilmesi için işsizlik fonuna aktarılmak için aylık brüt kazançlarından % 1 sigortalı, % 2 işveren ve %1 Devlet payı oranları alınmaktadır.

 

Kanunlar ile belirtilen süreler içerisinde işten ayrılmayan veya işsizlik donundan hiçbir zaman yararlanamayan çalışan işçiler gelirleri oranında işsizlik donuna aktarılan paralardan hiçbir şekilde ödeme alamamaktadırlar.

 

Çalışma hayatı boyunca 20-25 yıl süresince işsizlik fonuna para ödeyen işçiler bunun karşılığını yaptıkları ödeme tutarlarını güncellenmiş düzeyde emekli olduklarında almak istiyorlar.

 

Çalışma hayatında 20.000 TL. ücret ile çalışan bir işçiden yıl toplamında 9.648 TL tutar işsizlik fonuna aktarılmaktadır. Bu işçinin 25 yıl boyunca aynı iş yerinde çalıştığında 241.000 TL.  tutar işsizlik fonuna aktarılmaktadır.

 

Yukarıda açıklanan rakamlar az bir miktar olmayıp emekli olana kadar aynı iş yerinde çalışan ya da birkaç iş yeri değiştirse de kanun ile belirlenen şartlara uymadığı için işsizlik fonundan hiç yararlanmamış ama yıllarca fona katkı yapmış tüm işçiler emekli olduklarında işsizlik fonunda biriken paralarının kendilerine iade edilmesini istiyorlar.

 

Çalışan ve emekli olan işçiler tarafınca bu konuda açılan davalarda şu ana kadar kadar herhangi bir kazanımları olmasa da toplumca bu talep büyümektedir.

 

Ülke yöneticilerimizin toplumca talep edilen ve göründüğü üzere de hakları olan ama bu hakkın yasası olmadığından yıllarca alın terleri ile biriktirmiş oldukları paraları hak sahiplerine iade etmeleri çalışma hayatı barışı için büyük katkı sağlayacaktır.

 

Şevket Gölük

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve habergalerisi.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.
startup ekosistemi, istanbul kaynak makinesi, boşanma avukatı, istanbul evden eve nakliyat, istanbul bodrum nakliyat, Mersin Evden Eve, https://www.metkimbocekilaclama.com/, kasko teklifi, malatya araç kiralama, en iyi evden eve nakliyat, evden eve nakliyat, istanbul böcek ilaçlama, hasta yatağı kiralama, mide balonu, evden eve nakliyat