Bu memlekette siyaset, önce derin delhiz ve kulislerinde planlanan, herkesin kendi adamları ve madamları ile çıkarları doğrultusunda örgütlediği ve yaptığı bir iştir.
Çağdaş dünyada siyaset ya da politika, çıkar grupları ve sınıflar arasında kararların alındığı, bireyler arasındaki güç ilişkilerinin, kaynakların dağıtımı ya da statü gibi diğer etkileşim biçimlerinin ilişkilendirildiği bir süreçtir.
Aslında siyaset bilimi, insan davranışları üzerine inşa edilir.
Bizim gibi etnik, kültürel, inançsal etmenlerin ve katmanların çok olduğu Ülker'de siyasal süreç ve analizlerin, çok farklı yapılması gerekmektedir. Çünkü etmenler kadar değişkenler de çok farklıdır. O yüzden, deneysel yöntemler de, gözlemlere katkı sağlayacak unsurlardır.
Amerikan Siyaset Bilimi Derneği Başkanlarından Abbott Lawrence Lowell siyaset için:
"Deney yapmanın olanaksızlığı ile sınırlıyız. Politika deneysel bir bilim değil, gözlemsel bir bilimdir." diyerek de, bu konudaki zorluğa dikkat çeker.
Siyaset, insan, toplum, millet gibi kavramlar için yapılırken, sahadaki argümanları ise, hükümet, devlet ve ülkenin maddi manevi her türlü kaynağı ile planlama, bütçeleme ve yönetme süreçlerini de kapsaması gerekir.
Bir ülkede siyaset yapacaklar için olmasa da siyasetin planlamacıları ve lider konumunda ki kişilerin, siyaset kalıplarını belirlemek, genellemeleri yapmak ve siyaset kuramları oluşturmak gibi görevleri vardır.
Siyaset, siyasi düşünmek kişisel olarak bir hobi olabilir ama bir ülke ya da kurum yönetmek iddiası olunca, planlama, bütçeleme ve denetleme gibi yönetsel süreç gibi başkaca argümanların çıkması gerekmektedir.
Kişinin, kurumun ya da kuruluşun bir sürecin içine girmeden önce kendini, süreci ve karşısında olacak olan her şeyi de iyice analiz etmesi gerekmektedir.
Bu güne kadar yönetim süreci ve girdileri en iyi tanımlanma yönetimi ve yöntem analizi de SWOT Analizi ile mümkündür.
Peki SWOT Analizi nedir ve nasıl uygulanır, derse;
SWOT (Strengths/Güçlü Yönler, Weaknesses/Zayıf yönler, Opportunities/Fırsatlar, Threats/Tehditler) Analizi, bir proje ya da sürece profesyonel yaklaşanlar tarafından kullanılmaktadır.
Projeyi yapacak ya da bir süreci (ki siyasi parti için siyasi süreç, iktidardır) ya da ticari bir projeyi yürütecek, uygulayacak kişi ve kuruluşun hedeflerini belirlemek ve amacına ulaşmak için, hem kendisinin, hem rakiplerinin hem de ortaya çıkabilecek durumların olumlu ya da olumsuz olan, iç ve dış faktörlerini tanımlamak yapmak amacıyla; 1960'larda Harvard Üniversitesi profesörleri Edmund P. Learned, C. Roland Christensen, Kenneth Andrews ve William D. Guth tarafından, SWOT Analiz yöntemi geliştirilmiştir.
SWOT analizi, çevresel faktörlerin incelenmesini, işletmenin, kurum ve kuruluşun geleceği açısından önemli olan fırsatların saptanmasını, işletmeye tehdit unsuru oluşturabilecek faaliyetlerin (örneğin rakip firmaların, siyasi yapıların atılımları, seçmen ve tüketici tercihlerindeki ani değişiklikler) önceden fark edilip önlem alınmasını, siyasi parti, kuruluş ve işletmenin güçlü yönlerinin ortaya çıkmasını; bunların hangi durumlarda, koşullarda ve ortamlarda kullanılması gerekebileceğinin saptanmasını, siyasi yapı, kurum, kuruluş ve işletmenin zayıf yönlerinin belirlenerek önlem alınmasını, zayıf yönlerin olası tehditler karşısında düşülebileceği zor durumlarını analiz edilmesini vb. stratejik ve planlamacı yaklaşımları kapsamaktadır.
SWOT analizi sonucunda işletme çeşitli kazanımlar elde edebilir. Bunlardan başlıcaları şunlardır:
Böyle bir analizin sonunda, siyasi yapı, kurum, kuruluş, şirket hatta kişilerin güçlü yönlerini öne çıkartarak, oluşacak fırsatlardan yararlanmasını sağlayabiliriz.
Mevcut durum ve rakiplerin avantajlı konumları karşısında, zayıf yönlerin farkına varılarak, onları güçlü yönlere dönüştürecek stratejiler ve planlar yapıp, uygulanması.
Tüm bu süreçlerin SWOT Analizinin yapılıp, uygulanması için önce bir planlama sürecinin olması gerekir; planlama strateji geliştirmeye olanak verir ve bu çevrede oluşacak tehditleri, güçlü yönelerimizi öne çıkartarak ve gücün olanaklarını kullanarak, kurum, kuruluş, şirket ya da siyasi yapı adına fırsatlara dönüştürebilir.
Bu temel girişten sonra, sıra ülkemizdeki güçlü siyasi yapıların bu çerçevede bir siyasi SWOT Analizinin yapılmasına gelmiştir.
(Devamı Var)