Ebru Oğuzhan Yeter
Köşe Yazarı
Ebru Oğuzhan Yeter
 

3 Mart Devrim Yasalarının 100. Yıl Dönümü

3 Mart 1924’te TBMM’de üç önemli yasa kabul edildi.  Devrim tarihimizde “Üç Devrim Yasası” adı verilen bu yasalar ile laik Türkiye Cumhuriyeti’nin temelleri atılmış oldu. Bu yasalar: 429 sayılı Din İşleri ve Vakıflar Bakanlığının kaldırılmasına İlişkin Yasa,  430 sayılı Öğretimin Birleştirilmesi Yasası,  431 Sayılı Halifeliğin Kaldırılması ve Osmanlı Hanedanının Türkiye Cumhuriyeti Toprakları Dışına Çıkartılmasına İlişkin Yasa. Her üç yasanın da temel amacı, Türkiye Cumhuriyeti’ ni laik bir yapı içinde yepyeni bir devlet ve yepyeni bir toplum olarak şekillendirmekti.  Bu yasaların  kabul edilmesinden sonra neler oluştu? Bugün Anayasa Mahkemesi'ne yapılan saldırılar, hukuk tanımayanlar  ve  Cumhuriyet düşmanları iyi bilmeliler ki bu önemli üç yasanın her biri başlı başına birer DEVRİM' dir. 3 Mart DEVRİM yasaları Cumhuriyetimizin temeli, ve teminatıdır. Ülkemizi bu gün adeta bir ateş çemberine atanların asıl amacı bu yasaları etkisiz kılmak, Cumhuriyet devrimlerini yok saymaktır. 3 mart devrim yasası ile Eğitim birliği yasasının temeli atıldı ve şeriat kuralları ortadan kaldırıldı. Kadınlara eşitlik hakkı verilirken, resmi nikah zorunlu kılındı. Devrim kanunları kadın - erkek eşitliği ile insanca yaşama hakkını sağladı. Devrim kanunları Türk ulusuna zekasını doğru kullanıp, bağımsız düşünmeyi öğretti. Milleti kul olmaktan çıkarıp Vatandaş yaptı. Eğitim sisteminin bugün geldiği durum ortadadır. Eğitimdeki birlik yasası kaldırıldıktan sonra, 4+4+4 sistemi ile özellikle kız çocuklarının orta eğitimden sonra okula gitmemelerine imkan verilmesi ''açık lise'' uydurması ile eğitime vurulan en büyük darbe oldu. Cumhuriyetimizin kurucusu, Ulu Önder Mustafa Kemal ATATÜRK Meclis açılış konuşmasında şunları söylemiştir; ''arkadaşlar, büyük davamız, en medeni ve en müreffeh Millet olarak varlığımızı yükseltmektir'' ATATÜRK, Ulus bilincine ve Milletin birliğine  olan inancıyla, eğitimde çok uzun bir yola çıkarken, herkesin okur-yazar olması için büyük bir  mücadele başlatıldı ve memleketin kalkınması için sağlam temeller atıldı.   Türk Milletine olan bu inancı, bugün yok etmeye ve bu önemli devrimleri unutturmaya çalışıyorlar. Biz Cumhuriyet kadınları olarak inancımızı, ilhamımızı, gücümüzü ve kararlılığımızı şanlı tarihimizden ve Devrimlerimizden alıyoruz.  Bugün bizlere Devrim Kanunları ile verilen hakları geri almak istiyorlar. Bunu en çok da kadınların haklarını yavaş yavaş yok sayarak yapmaya çalışıyorlar. Bizler bu haklarımızı kanımızın son damlasına kadar koruyacağız. Devrimlerimizin ve Cumhuriyetimizin yılmaz bekçileri olarak Cumhuriyet devrimlerimize  sonuna kadar sahip çıkacağız... Bugün, 3 Mart 1924 Devrim Yasalarının kabul ediliş günü, Laik Türkiye Cumhuriyeti'mizin, toplumsal yaşamımızın, Ulus olma bilincimizin, kadın olma özgürlüğümüzün, birlik ve beraberliğimizin temellerinin atıldığı en anlamlı gündür. Kutlu olsun...   Ebru Oğuzhan Yeter
Ekleme Tarihi: 01 Mart 2024 - Cuma

3 Mart Devrim Yasalarının 100. Yıl Dönümü

3 Mart 1924’te TBMM’de üç önemli yasa kabul edildi. 

Devrim tarihimizde “Üç Devrim Yasası” adı verilen bu yasalar ile laik Türkiye Cumhuriyeti’nin temelleri atılmış oldu.

Bu yasalar:
429 sayılı Din İşleri ve Vakıflar Bakanlığının kaldırılmasına İlişkin Yasa, 

430 sayılı Öğretimin Birleştirilmesi Yasası, 

431 Sayılı Halifeliğin Kaldırılması ve Osmanlı Hanedanının Türkiye Cumhuriyeti Toprakları Dışına Çıkartılmasına İlişkin Yasa.

Her üç yasanın da temel amacı, Türkiye Cumhuriyeti’ ni laik bir yapı içinde yepyeni bir devlet ve yepyeni bir toplum olarak şekillendirmekti. 

Bu yasaların  kabul edilmesinden sonra neler oluştu?

Bugün Anayasa Mahkemesi'ne yapılan saldırılar, hukuk tanımayanlar  ve  Cumhuriyet düşmanları iyi bilmeliler ki bu önemli üç yasanın her biri başlı başına birer DEVRİM' dir.

3 Mart DEVRİM yasaları Cumhuriyetimizin temeli, ve teminatıdır.
Ülkemizi bu gün adeta bir ateş çemberine atanların asıl amacı bu yasaları etkisiz kılmak, Cumhuriyet devrimlerini yok saymaktır.

3 mart devrim yasası ile Eğitim birliği yasasının temeli atıldı ve şeriat kuralları ortadan kaldırıldı.
Kadınlara eşitlik hakkı verilirken, resmi nikah zorunlu kılındı.
Devrim kanunları kadın - erkek eşitliği ile insanca yaşama hakkını sağladı.
Devrim kanunları Türk ulusuna zekasını doğru kullanıp, bağımsız düşünmeyi öğretti.
Milleti kul olmaktan çıkarıp Vatandaş yaptı.

Eğitim sisteminin bugün geldiği durum ortadadır. Eğitimdeki birlik yasası kaldırıldıktan sonra, 4+4+4 sistemi ile özellikle kız çocuklarının orta eğitimden sonra okula gitmemelerine imkan verilmesi ''açık lise'' uydurması ile eğitime vurulan en büyük darbe oldu.

Cumhuriyetimizin kurucusu, Ulu Önder Mustafa Kemal ATATÜRK Meclis açılış konuşmasında şunları söylemiştir; ''arkadaşlar, büyük davamız, en medeni ve en müreffeh Millet olarak varlığımızı yükseltmektir''

ATATÜRK, Ulus bilincine ve Milletin birliğine  olan inancıyla, eğitimde çok uzun bir yola çıkarken, herkesin okur-yazar olması için büyük bir  mücadele başlatıldı ve memleketin kalkınması için sağlam temeller atıldı.
 
Türk Milletine olan bu inancı, bugün yok etmeye ve bu önemli devrimleri unutturmaya çalışıyorlar.

Biz Cumhuriyet kadınları olarak inancımızı, ilhamımızı, gücümüzü ve kararlılığımızı şanlı tarihimizden ve Devrimlerimizden alıyoruz. 

Bugün bizlere Devrim Kanunları ile verilen hakları geri almak istiyorlar. Bunu en çok da kadınların haklarını yavaş yavaş yok sayarak yapmaya çalışıyorlar. Bizler bu haklarımızı kanımızın son damlasına kadar koruyacağız.

Devrimlerimizin ve Cumhuriyetimizin yılmaz bekçileri olarak Cumhuriyet devrimlerimize  sonuna kadar sahip çıkacağız...

Bugün, 3 Mart 1924 Devrim Yasalarının kabul ediliş günü, Laik Türkiye Cumhuriyeti'mizin, toplumsal yaşamımızın, Ulus olma bilincimizin, kadın olma özgürlüğümüzün, birlik ve beraberliğimizin temellerinin atıldığı en anlamlı gündür.

Kutlu olsun...
 
Ebru Oğuzhan Yeter

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve habergalerisi.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.
startup ekosistemi, izmir spotçu, karşıyaka haber, ilaçlama, kasko teklifi, malatya araç kiralama, istanbul böcek ilaçlama, hasta yatağı kiralama, mide balonu, evden eve nakliyat, raf sistemleri, ahşap kompozit deck, ingiltere aile birleşimi sınavı