Ebru Oğuzhan Yeter
Köşe Yazarı
Ebru Oğuzhan Yeter
 

Milli Tarım Politikası

Yüzyıllardır Anadolu Çiftçisinin kullandığı yerel tohumları korumak bağımsızlığımızın teminatıdır. Yerel tohumlar bizim biyoçeşitliligimiz ve genetik kimliğimizdir. Yerel tohumların ait oldukları toprağa uyumu, çoğalması, lezzeti, aroması, onun Yerel ve o toprağa özel olduğunun göstergesidir.. Ekimi, üretimi bakımı çoğaltılması kolaydır. Ait olduğu toprağına, iklimine, doğa şartlarına uyumludur. Yerel tohumlar kıtlık dönemlerinin tek kurtarıcısı olacaktır. Göbeklitepe buğdayın ilk çıktığı yerdir. Dolayısıyla ilk ekmeğin de yapıldığı yer olarak kaynaklarda gösteriliyor. Bizim olan, onlarca çeşit buğdayın yerine modern buğday kullanılmaya başladı ve hazır mayalarla şişirilmiş emeklerle insan sağlığı bozuldu. Ve bu tehlike artarak devam ediyor. Var olan yerel tohumlarımıza sahip çıkmak zorundayız. Gıdayı kontrol altına aldılar. Her geçen gün yediğimiz hazır gıdaların içeriği değişiyor. Tohum lobileri, hibrit tohum üzerinden zengin olurken biz doğal olan zenginliğimizi kaybediyoruz. Hibrit tohumlar üreticiyi sadece tohuma değil ilaca, gübreye kısacası zehire bağımlı hale getiriyor.   "Hibrit tohumdan üretilen ürünler gıda değildir " diyen Prof.Dr. İbrahim Saraçoglu bu yediklerimizi "çöp" olarak tanımlıyor, GDO'lu tohumlara fare deneyleri yapıldığında üçüncü nesilden sonra üreme sayısının düştüğünü söylüyor. Hibrit tohumlarda  ürünlere bir hastalık geldiğinde hepsini birden etkiliyor.  Yerel tohumda ise bir ürüne hastalık geldiğinde ötekine geçmiyor ya da kolayca ayıklanabiliyor. Tohumu sadece bankada saklamak yetmez, yerel tohumların temiz toprakla, temiz suyla uyumu sürekli olmalı ekilerek çoğaltılmalıdır. Genetik canlılığın bu şekilde korunması sağlanmalıdır. Bunu devam ettirecek olan tohumun gerçek sahibi üreten köylüdür,  küçük üreticidir. Çözüm; köyleri yeniden üreten köy yapmaktır. Bağımızı, bahçemizi, tarlamızı, meramızı, yaylamızı yeniden yeşertmektir. Tarımda modern kabul edilen hiçbir bir sistem tohumu toprağı koruyamaz. Önce kendi milletimizin güvenli gıdaya ulaşmasını sağlamak zorundayız. Geleceğimizin teminatı olan çocuklarımızın sağlıklı beslenmesi önceliğimiz olmalıdır. Abd ve Avrupa için özel olarak Organik Tarım Üretimi yapan ülkemiz dünyayı doyuracak güce sahiptir. Yeter ki Milli ve Tam Bağımsız bir Tarım Politikası uygulansın. İçinde, Tarımın ve Hayvancılığın olduğu Milli  bir Tarım Politikası!! ... Ebru Oğuzhan Yeter
Ekleme Tarihi: 30 Eylül 2023 - Cumartesi

Milli Tarım Politikası

Yüzyıllardır Anadolu Çiftçisinin kullandığı yerel tohumları korumak bağımsızlığımızın teminatıdır.

Yerel tohumlar bizim biyoçeşitliligimiz ve genetik kimliğimizdir. Yerel tohumların ait oldukları toprağa uyumu, çoğalması, lezzeti, aroması, onun Yerel ve o toprağa özel olduğunun göstergesidir..

Ekimi, üretimi bakımı çoğaltılması kolaydır. Ait olduğu toprağına, iklimine, doğa şartlarına uyumludur.

Yerel tohumlar kıtlık dönemlerinin tek kurtarıcısı olacaktır. Göbeklitepe buğdayın ilk çıktığı yerdir. Dolayısıyla ilk ekmeğin de yapıldığı yer olarak kaynaklarda gösteriliyor.

Bizim olan, onlarca çeşit buğdayın yerine modern buğday kullanılmaya başladı ve hazır mayalarla şişirilmiş emeklerle insan sağlığı bozuldu. Ve bu tehlike artarak devam ediyor.

Var olan yerel tohumlarımıza sahip çıkmak zorundayız. Gıdayı kontrol altına aldılar. Her geçen gün yediğimiz hazır gıdaların içeriği değişiyor.

Tohum lobileri, hibrit tohum üzerinden zengin olurken biz doğal olan zenginliğimizi kaybediyoruz. Hibrit tohumlar üreticiyi sadece tohuma değil ilaca, gübreye kısacası zehire bağımlı hale getiriyor.

  "Hibrit tohumdan üretilen ürünler gıda değildir " diyen Prof.Dr. İbrahim Saraçoglu bu yediklerimizi "çöp" olarak tanımlıyor, GDO'lu tohumlara fare deneyleri yapıldığında üçüncü nesilden sonra üreme sayısının düştüğünü söylüyor.

Hibrit tohumlarda  ürünlere bir hastalık geldiğinde hepsini birden etkiliyor.  Yerel tohumda ise bir ürüne hastalık geldiğinde ötekine geçmiyor ya da kolayca ayıklanabiliyor.

Tohumu sadece bankada saklamak yetmez, yerel tohumların temiz toprakla, temiz suyla uyumu sürekli olmalı ekilerek çoğaltılmalıdır. Genetik canlılığın bu şekilde korunması sağlanmalıdır. Bunu devam ettirecek olan tohumun gerçek sahibi üreten köylüdür,  küçük üreticidir.

Çözüm; köyleri yeniden üreten köy yapmaktır.

Bağımızı, bahçemizi, tarlamızı, meramızı, yaylamızı yeniden yeşertmektir.

Tarımda modern kabul edilen hiçbir bir sistem tohumu toprağı koruyamaz.

Önce kendi milletimizin güvenli gıdaya ulaşmasını sağlamak zorundayız. Geleceğimizin teminatı olan çocuklarımızın sağlıklı beslenmesi önceliğimiz olmalıdır.

Abd ve Avrupa için özel olarak Organik Tarım Üretimi yapan ülkemiz dünyayı doyuracak güce sahiptir.

Yeter ki Milli ve Tam Bağımsız bir Tarım Politikası uygulansın.

İçinde, Tarımın ve Hayvancılığın olduğu Milli  bir Tarım Politikası!!

...

Ebru Oğuzhan Yeter

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve habergalerisi.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.
startup ekosistemi, izmir spotçu, karşıyaka haber, ilaçlama, kasko teklifi, malatya araç kiralama, istanbul böcek ilaçlama, hasta yatağı kiralama, mide balonu, evden eve nakliyat, ingiltere aile birleşimi sınavı