Ebru Oğuzhan Yeter
Köşe Yazarı
Ebru Oğuzhan Yeter
 

Elde Var Çöp!!

Her yıl milyonlarca insanın akın ettiği tatil beldelerinden biri olan Fethiye de çöplerden nasibini fazlasıyla aldı. Halk plajlarında, piknik alanlarında tarihi  bölgelerde karşımıza çıkan çöp dağları, aslında insanlığın doğaya karşı gösterdiği saygısızlığın ve bölgemize gelen tatilcilerin duyarsızlığının en net göstergesi. Bayram boyunca trafik kirliliği, motor kazaları, ihlal edilen park alanları, kalabalık, gürültü kirliliği ve şikayet edilen fiyatlar derken geriye çöp dağları kaldı. Fethiye'de çöp atma cezası hayata geçmediği sürece ne atık merkezleri ne de çöp toplama alanları yeterli olmayacaktır. En çok kirlenmeye neden olanlar iş yerleri, restoran, kafe, vb. işletmelerdir. Bir çok iş yeri  sahibi  içtiği sigarayı kendi kapısının önüne atmaktadır.  Kapı önünü, kaldırımı hatta araçların geçiş yollarını İşgal ederek de ayrı bir kirlilik yaratmaktadırlar. Özellikle zincir marketlerin çevresi çöpten geçilmiyor. Marketten su, dondurma, içecek alıp çıkan,  çocuklar başta olmak üzere yetişkin bir çok insan elindeki ambalajı kapı önüne fırlatıp gitmektedir. Gördüğümüz birkaç kişiyi " çöpünüz düştü " diye uyarıp almasını sağlasak da başa çıkmak mümkün değil. Fethiye'de ilk önce çöp sorunu çözülmelidir. Ve bu durum,  yasaklı tabelalarla, yazıyla sözle düzelmez sadece "ceza" ile çözülür. Çöp atma cezası uygulanmalıdır.  Gönüllü çevre dostları olmalı, Belediye ile birlikte hareket ederek doğaya hayvana çevreye duyarlı adil ve çözüm odaklı çalışmalar yapılmalıdır. Esnaf kendi kapısının önünden sorumlu olmalı herkes kendi bölgesini temiz tutmalıdır.   Belediyelerin görevi, dönem dönem çöp toplamak olmamalıdır. Çöp atılmaması için çözüm üretmek önerilere açık olmak, kitle örgütleriyle birlikte hareket etmek olmalıdır. Ve uzun bir bayram tatili daha biterken, Ölüdeniz'i Kayaköy'ü, Çalış plajını, koyları, adaları, Babadağ'ı, Faralya'yı, Paspatur'u, Kaya Mezarlarını gezen, öz çekim yapan, tatil fotoğraflarını sosyal medyadan paylaşan, güneşin batışına hayran kalan, dünyanın her yerinden Fethiye'mize gelen tatilcilerden geriye kalan ÇÖP yığınları. Yine okullar açılacak, yine çocuklar siyah poşetlerle orman içlerinde, sahillerde çöp toplayacak. Kaç torba çöp topladığımızla gurur duyacağız. Yurt dışından kaç ton çöp aldığımız haberlerini okuyacağız. Çocuklarımız yine, "çevremizi temiz tutmak görevimiz"  yerine çöp toplamak eylemiyle büyüyecek. Uzun bir bayram tatili bitti, elde var ÇÖP!! Ebru Oğuzhan Yeter
Ekleme Tarihi: 22 Haziran 2024 - Cumartesi

Elde Var Çöp!!

Her yıl milyonlarca insanın akın ettiği tatil beldelerinden biri olan Fethiye de çöplerden nasibini fazlasıyla aldı.

Halk plajlarında, piknik alanlarında tarihi  bölgelerde karşımıza çıkan çöp dağları, aslında insanlığın doğaya karşı gösterdiği saygısızlığın ve bölgemize gelen tatilcilerin duyarsızlığının en net göstergesi.

Bayram boyunca trafik kirliliği, motor kazaları, ihlal edilen park alanları, kalabalık, gürültü kirliliği ve şikayet edilen fiyatlar derken geriye çöp dağları kaldı.

Fethiye'de çöp atma cezası hayata geçmediği sürece ne atık merkezleri ne de çöp toplama alanları yeterli olmayacaktır.

En çok kirlenmeye neden olanlar iş yerleri, restoran, kafe, vb. işletmelerdir. Bir çok iş yeri  sahibi  içtiği sigarayı kendi kapısının önüne atmaktadır.  Kapı önünü, kaldırımı hatta araçların geçiş yollarını
İşgal ederek de ayrı bir kirlilik yaratmaktadırlar.

Özellikle zincir marketlerin çevresi çöpten geçilmiyor. Marketten su, dondurma, içecek alıp çıkan,  çocuklar başta olmak üzere yetişkin bir çok insan elindeki ambalajı kapı önüne fırlatıp gitmektedir.

Gördüğümüz birkaç kişiyi " çöpünüz düştü " diye uyarıp almasını sağlasak da başa çıkmak mümkün değil.

Fethiye'de ilk önce çöp sorunu çözülmelidir.
Ve bu durum,  yasaklı tabelalarla, yazıyla sözle düzelmez sadece "ceza" ile çözülür.
Çöp atma cezası uygulanmalıdır.
 Gönüllü çevre dostları olmalı, Belediye ile birlikte hareket ederek doğaya hayvana çevreye duyarlı adil ve çözüm odaklı çalışmalar yapılmalıdır. Esnaf kendi kapısının önünden sorumlu olmalı herkes kendi bölgesini temiz tutmalıdır.  

Belediyelerin görevi, dönem dönem çöp toplamak olmamalıdır. Çöp atılmaması için çözüm üretmek önerilere açık olmak, kitle örgütleriyle birlikte hareket etmek olmalıdır.

Ve uzun bir bayram tatili daha biterken, Ölüdeniz'i Kayaköy'ü, Çalış plajını, koyları, adaları, Babadağ'ı, Faralya'yı, Paspatur'u, Kaya Mezarlarını gezen, öz çekim yapan, tatil fotoğraflarını sosyal medyadan paylaşan, güneşin batışına hayran kalan, dünyanın her yerinden Fethiye'mize gelen tatilcilerden geriye kalan ÇÖP yığınları.

Yine okullar açılacak, yine çocuklar siyah poşetlerle orman içlerinde, sahillerde çöp toplayacak. Kaç torba çöp topladığımızla gurur duyacağız. Yurt dışından kaç ton çöp aldığımız haberlerini okuyacağız.

Çocuklarımız yine, "çevremizi temiz tutmak görevimiz"  yerine çöp toplamak eylemiyle büyüyecek.

Uzun bir bayram tatili bitti, elde var ÇÖP!!


Ebru Oğuzhan Yeter

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve habergalerisi.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.
startup ekosistemi, izmir spotçu, karşıyaka haber, ilaçlama, kasko teklifi, malatya araç kiralama, evden eve nakliyat, istanbul böcek ilaçlama, hasta yatağı kiralama, mide balonu, evden eve nakliyat, ingiltere aile birleşimi, raf sistemleri, ahşap kompozit deck