Betül Fırat
Köşe Yazarı
Betül Fırat
 

Gitmeler

Şarkılar, şiirler ve çeşitli yazılarda gitmek üzerine çeşitli şeyler okuruz. Merak da ederiz açıkçası; neden terki diyar edildiğini. Kimi baş edemediğinde gider kimi usandığında kimi ise istediği değişim olmadığında gider. Gitmeler her ne nedenle olursa olsun ince bir sızıdır insanların içinde. Biri veya bir şey sebep olmuştur ve bir diğeri de gitmekte bulmuştur çözümü. “Biri iter biri gider.” sözü buradan gelmiş olabilir. Bazen basit gelir insana gitmek ama o kadar basit değildir aslında. Kimisi büyük gider kimisi sessiz sakince. Ama herkes gider bir gün nihayetinde ama öyle ama böyle. Gidenlerden geridekilere ne kalır bilinmez; belki biraz anı belki de birkaç parça eşya hatıra olarak. Giderken ne götürülür hep onu merak eder insanlar da. Birkaç duygu mesela yahut birkaç satır veya birkaç anı mı alınır giderken? Ne acı bir sözdür gitmek, terk etmeye meyletmek terk etmeye eş manada olmak ne acıdır. Gidenler sadece kendileri gitmez, içlerinde götürürler olanı olmayanı ve olmayacak olanı da. Her ne nedenle olursa olsun zordur gitmek; ciddi bir karardır neticede. Kimse alıştığı düzeni bozmak istemez genelde. Zordur alışkanlıklardan kurtulmak; yeniliğe alışmak ne kadar zorsa. Kimisinin düzeni de gitmek üzerine kuruludur; bir yere bağlanamaz veya ait hissetmez hiçbir zaman. Ne aradığını biliyorsa giden mutlaka bir gün bir yerde bulacaktır umduğunu. Gitmek ne kadar da kötü gözüküyor olsa da bazen de kalmanın bir anlamı yoktur. Mesela uğruna savaşacak bir şeyiniz yoksa kalmanız da gerekmez. Kimi de değişime ölesiye karşıdır ve gidemez; içindeki her şey gitse de. En basitinden ülke değiştirmek kolay bir şey mi mesela? Alıştığınız çiçek kokuları, alıştığınız insan sesleri, bildiğiniz düzen, bilindik ruhlar karşılar mı sizi gittiğiniz yerde; belki… Bir zaman sonra gittiği yere de alışır insan; insanoğlu böyledir çünkü. Hiç gitmemiş gibi ve hiç gelmemiş gibi olur bir zaman sonra. Ruhu diyar diyar gezenler var bir de olduğu kaba sığamayanlar. Sürekli gitme isteğinde olup da gidemeyenler. Kaçarlar çünkü kendilerinden ve kendilerine kötü anıları hatırlatan her şeyden. Her ne sebeple olursa olsun zordur gitmeler; kendinden, alışkanlıklardan, bildiğinden, gördüğünden ayrılmak zordur. En kötüsü belki de gitmelerle sınanmak… Betül Fırat
Ekleme Tarihi: 10 Nisan 2023 - Pazartesi

Gitmeler

Şarkılar, şiirler ve çeşitli yazılarda gitmek üzerine çeşitli şeyler okuruz. Merak da ederiz açıkçası; neden terki diyar edildiğini.

Kimi baş edemediğinde gider kimi usandığında kimi ise istediği değişim olmadığında gider.

Gitmeler her ne nedenle olursa olsun ince bir sızıdır insanların içinde.

Biri veya bir şey sebep olmuştur ve bir diğeri de gitmekte bulmuştur çözümü. “Biri iter biri gider.” sözü buradan gelmiş olabilir.

Bazen basit gelir insana gitmek ama o kadar basit değildir aslında. Kimisi büyük gider kimisi sessiz sakince.

Ama herkes gider bir gün nihayetinde ama öyle ama böyle.

Gidenlerden geridekilere ne kalır bilinmez; belki biraz anı belki de birkaç parça eşya hatıra olarak.

Giderken ne götürülür hep onu merak eder insanlar da. Birkaç duygu mesela yahut birkaç satır veya birkaç anı mı alınır giderken?

Ne acı bir sözdür gitmek, terk etmeye meyletmek terk etmeye eş manada olmak ne acıdır.

Gidenler sadece kendileri gitmez, içlerinde götürürler olanı olmayanı ve olmayacak olanı da.

Her ne nedenle olursa olsun zordur gitmek; ciddi bir karardır neticede. Kimse alıştığı düzeni bozmak istemez genelde. Zordur alışkanlıklardan kurtulmak; yeniliğe alışmak ne kadar zorsa.

Kimisinin düzeni de gitmek üzerine kuruludur; bir yere bağlanamaz veya ait hissetmez hiçbir zaman. Ne aradığını biliyorsa giden mutlaka bir gün bir yerde bulacaktır umduğunu.

Gitmek ne kadar da kötü gözüküyor olsa da bazen de kalmanın bir anlamı yoktur. Mesela uğruna savaşacak bir şeyiniz yoksa kalmanız da gerekmez.

Kimi de değişime ölesiye karşıdır ve gidemez; içindeki her şey gitse de. En basitinden ülke değiştirmek kolay bir şey mi mesela? Alıştığınız çiçek kokuları, alıştığınız insan sesleri, bildiğiniz düzen, bilindik ruhlar karşılar mı sizi gittiğiniz yerde; belki…

Bir zaman sonra gittiği yere de alışır insan; insanoğlu böyledir çünkü. Hiç gitmemiş gibi ve hiç gelmemiş gibi olur bir zaman sonra.

Ruhu diyar diyar gezenler var bir de olduğu kaba sığamayanlar. Sürekli gitme isteğinde olup da gidemeyenler. Kaçarlar çünkü kendilerinden ve kendilerine kötü anıları hatırlatan her şeyden.

Her ne sebeple olursa olsun zordur gitmeler; kendinden, alışkanlıklardan, bildiğinden, gördüğünden ayrılmak zordur.

En kötüsü belki de gitmelerle sınanmak…

Betül Fırat

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (1)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve habergalerisi.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sinan ALATAŞ
(11.04.2023 16:33 - #198)
Gurbet, gidene miydi..? Kalana mı..? Cevap veriyorum: GELENE... Öyle gidilir ki bazen, gelmek artık gurbet olur... Kaleminize, yüreğinize sağlık Betül Hanım... __Sinan ALATAŞ
Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve habergalerisi.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
(0) (0)
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.
startup ekosistemi, istanbul kaynak makinesi, boşanma avukatı, istanbul evden eve nakliyat, istanbul bodrum nakliyat, https://www.metkimbocekilaclama.com/, kasko teklifi, malatya araç kiralama, en iyi evden eve nakliyat, evden eve nakliyat, istanbul böcek ilaçlama, hasta yatağı kiralama, mide balonu, evden eve nakliyat