Betül Fırat
Köşe Yazarı
Betül Fırat
 

Sosyo-Fobilerimiz

İnsan sosyal bir varlıktır. Bazı bunu inkâr edecek nitelikte olsalar da. Sosyo-fobiden bahsediyorum. Sosyalleşmeye korkan insanlar da var. Bu durumun derinine uzmanlar inecektir elbette ki. Çevrenizde illaki vardır ama topluluk karşısına çıkamayan veya topluluk içine yalnız giremeyenler. Böyle insanlar kendilerine güvenebilecekleri bir müttefik bulmak ve ona dayanmak isterler genelde. Sosyo-fobinin derininde beğenilmemek, hata yapma olasılığı veya alay konusu olma korkusu da yatıyor olabilir. En önemlisi de karşılarındakini yabancı görmekten kaynaklanıyor sanırım. Samimiyetsizlik ilk nedeni olabilir hatta. Yoksa neden diğer insanlar bir tehdit olarak algılansın ki? İnsanlar tek başına var olamaz hayatta. Sosyal olmak zorundayız. Hiçbir şeye ihtiyacımız olmasa bile günlük yaşantıda etkileşim içinde bulunmamız kaçınılmazdır. Saatin kaç olduğunu sormak, işlerimizle ilgili sorgulama yapmak veya en basiti kullanacağımız aracın kaçıp kaçmadığını öğrenmek için dahi olsa etkileşimde bulunulması gerekmektedir. Sosyalleşmeye korkan insanlarda her zaman iletişim problemi olmaz. Kimisi kendini kalabalıktan soyutlamak ister kimi müttefikini yanında taşır. Kimisine de elindeki uğraş eşlik eder. Her zaman bir şeylerle meşgulmüş gibi görünmek karşı taraf için iletişime kapalı algısı yaratmanın bir yoludur. Bu tarz insanların bazıları da kendilerini ele vermekten korkarlar. Kimisi yarasını saklamak için kimi derdini saklamak için etkileşimde bulunmaz. Genel olarak da rezil olma korkusundan uzak durular diğer insanlardan. Aslında bu korkuyu yenmenin de yolları vardır ama önce kendi durumunu fark edip değişmeyi istemek gerekir her sorunda olduğu gibi. İnsanlardan sonsuza kadar kaçamayacaklarını ve insanlığın gereği olarak her an etkileşimde olduğumuzu da idrak etmeleri gerekir. Belki de diğer insanların acımasızlığıdır bu korkuyu yaratan onu da bilemeyiz. Demek ki karşılıklı anlayış gerektiriyor her ne olursa olsun. Yenilemeyecek bir duygu olmasa gerek sosyo-fobilerimiz. Diğer insanların da bu durumlarda anlayışlı olmaları çözecektir bu durumu çünkü karşı tarafa, herhangi bir durumda alay konusu olmayacağını hissettirmeniz gerekmektedir. Herkesin böyle anları olduğunu da anlamalarını sağlamak gerekir. O zaman Sosyo-fobilerimiz de geçer, insanlar insanlardan korkmayı da bırakır… Betül Fırat
Ekleme Tarihi: 22 Mayıs 2024 - Çarşamba

Sosyo-Fobilerimiz

İnsan sosyal bir varlıktır. Bazı bunu inkâr edecek nitelikte olsalar da. Sosyo-fobiden bahsediyorum.

Sosyalleşmeye korkan insanlar da var.

Bu durumun derinine uzmanlar inecektir elbette ki. Çevrenizde illaki vardır ama topluluk karşısına çıkamayan veya topluluk içine yalnız giremeyenler. Böyle insanlar kendilerine güvenebilecekleri bir müttefik bulmak ve ona dayanmak isterler genelde.

Sosyo-fobinin derininde beğenilmemek, hata yapma olasılığı veya alay konusu olma korkusu da yatıyor olabilir. En önemlisi de karşılarındakini yabancı görmekten kaynaklanıyor sanırım.

Samimiyetsizlik ilk nedeni olabilir hatta. Yoksa neden diğer insanlar bir tehdit olarak algılansın ki?

İnsanlar tek başına var olamaz hayatta. Sosyal olmak zorundayız. Hiçbir şeye ihtiyacımız olmasa bile günlük yaşantıda etkileşim içinde bulunmamız kaçınılmazdır. Saatin kaç olduğunu sormak, işlerimizle ilgili sorgulama yapmak veya en basiti kullanacağımız aracın kaçıp kaçmadığını öğrenmek için dahi olsa etkileşimde bulunulması gerekmektedir.

Sosyalleşmeye korkan insanlarda her zaman iletişim problemi olmaz. Kimisi kendini kalabalıktan soyutlamak ister kimi müttefikini yanında taşır. Kimisine de elindeki uğraş eşlik eder. Her zaman bir şeylerle meşgulmüş gibi görünmek karşı taraf için iletişime kapalı algısı yaratmanın bir yoludur.

Bu tarz insanların bazıları da kendilerini ele vermekten korkarlar. Kimisi yarasını saklamak için kimi derdini saklamak için etkileşimde bulunmaz. Genel olarak da rezil olma korkusundan uzak durular diğer insanlardan.

Aslında bu korkuyu yenmenin de yolları vardır ama önce kendi durumunu fark edip değişmeyi istemek gerekir her sorunda olduğu gibi.

İnsanlardan sonsuza kadar kaçamayacaklarını ve insanlığın gereği olarak her an etkileşimde olduğumuzu da idrak etmeleri gerekir. Belki de diğer insanların acımasızlığıdır bu korkuyu yaratan onu da bilemeyiz. Demek ki karşılıklı anlayış gerektiriyor her ne olursa olsun.

Yenilemeyecek bir duygu olmasa gerek sosyo-fobilerimiz. Diğer insanların da bu durumlarda anlayışlı olmaları çözecektir bu durumu çünkü karşı tarafa, herhangi bir durumda alay konusu olmayacağını hissettirmeniz gerekmektedir. Herkesin böyle anları olduğunu da anlamalarını sağlamak gerekir.

O zaman Sosyo-fobilerimiz de geçer, insanlar insanlardan korkmayı da bırakır…

Betül Fırat

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve habergalerisi.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.
startup ekosistemi, izmir spotçu, karşıyaka haber, ilaçlama, kasko teklifi, malatya araç kiralama, evden eve nakliyat, istanbul böcek ilaçlama, hasta yatağı kiralama, mide balonu, evden eve nakliyat, ingiltere aile birleşimi, raf sistemleri, ahşap kompozit deck