Siber Saldırı Süreçlerinde Zamanın Rolü

Teknoloji 16.05.2024 - 00:45, Güncelleme: 16.05.2024 - 00:45 22666+ kez okundu.
 

Siber Saldırı Süreçlerinde Zamanın Rolü

Siber saldırılara karşı önlem almak için güvenlik bilincini artırın ve uzman yardımıyla koruma sağlayın.
Kaspersky Olay Müdahale Raporu 2023, geçen yılın siber saldırılarının önemli bir yüzdesinin bir aydan uzun sürdüğünü ve bu tür uzun süreli saldırılarda güvenilir ilişkilerin anahtar bir vektör olduğunu vurguluyor. Araştırma, Kaspersky'nin müşterilere yardımcı olmak için yıl boyunca gerçekleştirdiği olay müdahale operasyonlarına dayanıyor. Kaspersky'ye başvuran kurumların ana nedenleri arasında şifrelenmiş dosyaların taleplerinin %32,8'ini oluşturması dikkat çekiyor. Bunun yanı sıra, şüpheli faaliyetler (%31), veri sızıntısı (%20), yetkisiz erişimler (%3), hizmetin kullanılamaması (%3) ve para hırsızlığı (%1,6) gibi faktörler de önemli. İncelenen olayların başlangıç vektörleri arasında kamuya açık uygulamalardan yararlanma (%42,4), ele geçirilmiş hesaplar ve kaba kuvvet saldırıları (%28,8), güvenilir ilişkiler (%6,78), kimlik avı (%5) ve içeriden gelen aktiviteler (%3,4) bulunuyor. Rapor, bir aydan uzun süren uzun süreli siber saldırıların toplam saldırıların %21,85'ini oluşturduğunu ve önceki yıla göre %5,55 arttığını belirtiyor. Bu tür saldırılar genellikle bir kuruluş aracılığıyla birden fazla hedefe sızma olanağı sağladığı için araştırma ekipleri için zorluklar doğuruyor. Kaspersky Global Acil Durum Müdahale Ekibi Başkanı Konstantin Sapronov, güvenin kritik önemini vurgulayarak, güvenilir ilişkilerin siber saldırılarda artan bir eğilim olduğunu ifade ediyor. Tehdit aktörlerinin bu ilişkileri kullanarak saldırı sürelerini uzattığını ve kuruluşlar için ciddi riskler oluşturduğunu belirtiyor. Kaspersky, bu riskleri azaltmak için şu önerilerde bulunuyor: Çalışanlar arasında güvenlik bilinci kültürünü teşvik edin. Yönetim portlarına genel erişimi kısıtlayın. Yama yönetimi için sıfır tolerans politikası uygulayın veya kamuya açık uygulamalar için telafi edici önlemler alın. Kritik verileri yedekleyerek hasarı en aza indirin. Güçlü parola politikaları ve çok faktörlü kimlik doğrulama kullanın. Kaspersky Managed Detection and Response (MDR) gibi yönetilen güvenlik hizmetlerini benimseyerek şirketinizin korumasını artırın. Şüpheli faaliyetler veya ihlallerle ilgili uzmanlardan yardım alın. Bu öneriler, kuruluşların siber saldırılara karşı daha hazırlıklı olmalarına yardımcı olabilir.
Siber saldırılara karşı önlem almak için güvenlik bilincini artırın ve uzman yardımıyla koruma sağlayın.

Kaspersky Olay Müdahale Raporu 2023, geçen yılın siber saldırılarının önemli bir yüzdesinin bir aydan uzun sürdüğünü ve bu tür uzun süreli saldırılarda güvenilir ilişkilerin anahtar bir vektör olduğunu vurguluyor. Araştırma, Kaspersky'nin müşterilere yardımcı olmak için yıl boyunca gerçekleştirdiği olay müdahale operasyonlarına dayanıyor.

Kaspersky'ye başvuran kurumların ana nedenleri arasında şifrelenmiş dosyaların taleplerinin %32,8'ini oluşturması dikkat çekiyor. Bunun yanı sıra, şüpheli faaliyetler (%31), veri sızıntısı (%20), yetkisiz erişimler (%3), hizmetin kullanılamaması (%3) ve para hırsızlığı (%1,6) gibi faktörler de önemli. İncelenen olayların başlangıç vektörleri arasında kamuya açık uygulamalardan yararlanma (%42,4), ele geçirilmiş hesaplar ve kaba kuvvet saldırıları (%28,8), güvenilir ilişkiler (%6,78), kimlik avı (%5) ve içeriden gelen aktiviteler (%3,4) bulunuyor.

Rapor, bir aydan uzun süren uzun süreli siber saldırıların toplam saldırıların %21,85'ini oluşturduğunu ve önceki yıla göre %5,55 arttığını belirtiyor. Bu tür saldırılar genellikle bir kuruluş aracılığıyla birden fazla hedefe sızma olanağı sağladığı için araştırma ekipleri için zorluklar doğuruyor.

Kaspersky Global Acil Durum Müdahale Ekibi Başkanı Konstantin Sapronov, güvenin kritik önemini vurgulayarak, güvenilir ilişkilerin siber saldırılarda artan bir eğilim olduğunu ifade ediyor. Tehdit aktörlerinin bu ilişkileri kullanarak saldırı sürelerini uzattığını ve kuruluşlar için ciddi riskler oluşturduğunu belirtiyor.

Kaspersky, bu riskleri azaltmak için şu önerilerde bulunuyor:

  1. Çalışanlar arasında güvenlik bilinci kültürünü teşvik edin.
  2. Yönetim portlarına genel erişimi kısıtlayın.
  3. Yama yönetimi için sıfır tolerans politikası uygulayın veya kamuya açık uygulamalar için telafi edici önlemler alın.
  4. Kritik verileri yedekleyerek hasarı en aza indirin.
  5. Güçlü parola politikaları ve çok faktörlü kimlik doğrulama kullanın.
  6. Kaspersky Managed Detection and Response (MDR) gibi yönetilen güvenlik hizmetlerini benimseyerek şirketinizin korumasını artırın.
  7. Şüpheli faaliyetler veya ihlallerle ilgili uzmanlardan yardım alın.

Bu öneriler, kuruluşların siber saldırılara karşı daha hazırlıklı olmalarına yardımcı olabilir.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve habergalerisi.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.
startup ekosistemi, izmir spotçu, boşanma avukatı, istanbul evden eve nakliyat, https://www.metkimbocekilaclama.com/, kasko teklifi, malatya araç kiralama, evden eve nakliyat, istanbul böcek ilaçlama, hasta yatağı kiralama, mide balonu, evden eve nakliyat, ingiltere aile birleşimi, ofis kabini