Kağıtta Geri Dönüşümün Önemi

Yazarlar 03.05.2021 - 01:06, Güncelleme: 27.02.2024 - 23:06 21579+ kez okundu.
 

Kağıtta Geri Dönüşümün Önemi

Kağıtların geri dönüşümü orman alanlarının korunması açısından büyük önem taşıyor.
Geri dönüşümü yapılan kağıtlar küçük çapta bir ormanın korunmasında büyük rol oynuyor. Geri dönüşüm uygulamalarıyla toplanan kağıtların miktarı hesaplandığında, korunan ağaçların sayısı uygulamanın önemini ortaya koyuyor. Geçtiğimiz yıllarda, okuduğum gazeteleri düzenli olarak biriktirip geri dönüşüme gönderiyordum. Son iki yıldır salgın hastalık sebebi ile haberleri daha çok internetten takip eder olduk. On yıllık gazete ve dergileri  geri dönüşüme gönderme alışkanlığımın, en az beş ağacı kesilmekten kurtardığım bilgisini vermişlerdi bana. Beş ağacı kurtarmanın vicdani rahatlığı muhteşem bir duyguydu. Bir ağaç uzun yıllarda yetişiyor. Bana verilen bu bilgiden yola çıkarak; 50 yılda 20 ağacın geri dönüşüm kutularına atılan gazetelerle kurtulması gerçekten önemli bir sonuç. Kullandığımız kağıtları geri dönüşüme atmak zor bir iş değil. Birkaç hareketle kutulara atacağımız kağıtlar bize yemyeşil ağaçlar kazandırıyor. Gazeteleri geri dönüşüme atmanın ağaç dikmekten bir farkı yok bence. Yetişmiş bir ağacı korumak daha önemli. Çünkü bir fidanın yetişmesi uzun yılar alıyor. Kazdağları'nda ağaç katledenlerin, felaket bir doğa katliamına sebep oldukları gerçeğine birebir şahidim. Bu kadar muhteşem bir güzelliğe nasıl kıyılır, nasıl kıyıldı akıl alır gibi değil. Kâğıtların toplanarak geri dönüşüme gönderilmesi işi önce okullarda başlatılmalı. Çocuklara ağacı, yeşili koruma bilinci eğitimle verilmeli. Halk için bilgilendirici seminerler organize edilmeli. Bir ton gazete kâğıdı elde etmek için sekiz adet çam ağacı kesip işlemek gerekiyormuş. Buna göre 140 gramlık bir gazete yılda 50 kilo kâğıt oluşturuyor. Yılda 50 kilo kâğıt 20 yılda 1 tona, 40 yılda 2 tona, 50 yılda da 2 buçuk tona ulaşıyor. 20 çam ağacını kurtarmak için 50 yıl özveriyle kağıtları geri dönüşüme göndermek gerekiyor. Belediyelerin; kurumlara, okullara, işyerlerine koydukları atık kâğıt toplama kutularının sayıları çoğaltmalı. Kutulara atılan her atık bir kâğıt, bir ağaca hayat veriyor. Bir parça kağıdı bir ağaca, bir ağacı küçük bir ormana dönüştürmek bizlerin elinde. Daha çok yeşil, daha çok ağaç, daha sağlıklı doğa için atık kâğıtlarımızı, geri dönüşüme atalım. Müzehher Dinçer Aycan
Kağıtların geri dönüşümü orman alanlarının korunması açısından büyük önem taşıyor.

Geri dönüşümü yapılan kağıtlar küçük çapta bir ormanın korunmasında büyük rol oynuyor. Geri dönüşüm uygulamalarıyla toplanan kağıtların miktarı hesaplandığında, korunan ağaçların sayısı uygulamanın önemini ortaya koyuyor. Geçtiğimiz yıllarda, okuduğum gazeteleri düzenli olarak biriktirip geri dönüşüme gönderiyordum. Son iki yıldır salgın hastalık sebebi ile haberleri daha çok internetten takip eder olduk.

On yıllık gazete ve dergileri  geri dönüşüme gönderme alışkanlığımın, en az beş ağacı kesilmekten kurtardığım bilgisini vermişlerdi bana. Beş ağacı kurtarmanın vicdani rahatlığı muhteşem bir duyguydu. Bir ağaç uzun yıllarda yetişiyor. Bana verilen bu bilgiden yola çıkarak; 50 yılda 20 ağacın geri dönüşüm kutularına atılan gazetelerle kurtulması gerçekten önemli bir sonuç. Kullandığımız kağıtları geri dönüşüme atmak zor bir iş değil.

Birkaç hareketle kutulara atacağımız kağıtlar bize yemyeşil ağaçlar kazandırıyor. Gazeteleri geri dönüşüme atmanın ağaç dikmekten bir farkı yok bence. Yetişmiş bir ağacı korumak daha önemli. Çünkü bir fidanın yetişmesi uzun yılar alıyor. Kazdağları'nda ağaç katledenlerin, felaket bir doğa katliamına sebep oldukları gerçeğine birebir şahidim. Bu kadar muhteşem bir güzelliğe nasıl kıyılır, nasıl kıyıldı akıl alır gibi değil.

Kâğıtların toplanarak geri dönüşüme gönderilmesi işi önce okullarda başlatılmalı. Çocuklara ağacı, yeşili koruma bilinci eğitimle verilmeli. Halk için bilgilendirici seminerler organize edilmeli. Bir ton gazete kâğıdı elde etmek için sekiz adet çam ağacı kesip işlemek gerekiyormuş. Buna göre 140 gramlık bir gazete yılda 50 kilo kâğıt oluşturuyor. Yılda 50 kilo kâğıt 20 yılda 1 tona, 40 yılda 2 tona, 50 yılda da 2 buçuk tona ulaşıyor. 20 çam ağacını kurtarmak için 50 yıl özveriyle kağıtları geri dönüşüme göndermek gerekiyor. Belediyelerin; kurumlara, okullara, işyerlerine koydukları atık kâğıt toplama kutularının sayıları çoğaltmalı. Kutulara atılan her atık bir kâğıt, bir ağaca hayat veriyor.

Bir parça kağıdı bir ağaca, bir ağacı küçük bir ormana dönüştürmek bizlerin elinde. Daha çok yeşil, daha çok ağaç, daha sağlıklı doğa için atık kâğıtlarımızı, geri dönüşüme atalım.

Müzehher Dinçer Aycan

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve habergalerisi.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.
startup ekosistemi, izmir spotçu, karşıyaka haber, ilaçlama, kasko teklifi, malatya araç kiralama, evden eve nakliyat, istanbul böcek ilaçlama, hasta yatağı kiralama, mide balonu, evden eve nakliyat, ingiltere aile birleşimi, raf sistemleri, ahşap kompozit deck