Kadınlar için 7 adet sağlık ipucu
Sağlık
(İHA) - İhlas Haber Ajansı |
15.11.2021 - 20:55, Güncelleme:
15.11.2021 - 20:55 2430+ kez okundu.
Kadınlar için 7 adet sağlık ipucu
Pek çok kadın, kendi bakımlarından önce başkalarının sağlık ve zindelik ihtiyaçlarını karşılama alışkanlığına girer. O zaman Kadınlar için 7 adet sağlık ipucu yazımızı okumalısınız.
Ancak gerçek şu ki, kendi sağlık hizmetinizi birinci öncelik haline getirdiğinizde, sizin için en önemli olan insanlara bakım sağlamak için aslında daha iyi bir konumdasınız.
Yaşınız veya genel sağlık durumunuz ne olursa olsun, bu 7 sağlık ipucu, yaşamınız boyunca daha iyi sağlık şansınızı artırmanıza yardımcı olabilir:
Kadınlar için 7 adet sağlık ipucu
1.) Sigarayı bırakın . Bunu yapmak, akciğer ve kalp hastalığı geliştirme şansınızı büyük ölçüde azaltacaktır.
2.) Yıllık sağlık kontrollerinizi takip edin*. Bu alışkanlık, hastalık veya kronik durumların erken teşhis şansını artırabilir ve bu da geliştirdiğiniz herhangi bir sağlık sorunu hakkında bir şeyler yapma şansınızı artırır.
3.) Uykunuzu eksik etmeyin . Yaşlanma belirtileriyle savaşmanın yanı sıra, düzenli uyku zihinsel uyanıklığı destekler ve stres seviyenizi kontrol altında tutmanıza yardımcı olur.
4.) Sabah 10.00 ve 14.00 arasında güneşten kaçının . Dışarıda olmanız gerektiğinde, SPF 30 veya daha yüksek olan geniş spektrumlu bir güneş koruyucu kullanın.
5.) Her yıl doktorunuza görünün. Kendinizi iyi hissetseniz bile, düzenli sağlık kontrolleri ve sağlık taramaları, sorunları erken tespit etme şansınızı artırabilir.
6.) Fiziksel aktiviteyi * hayatınızın önemli bir parçası haline getirin . Günde sadece 20 dakika egzersiz yapmak için zamanınız olsa bile, yaşam boyu düzenli aktivite alışkanlığı, sağlıklı kalbe fayda sağlar ve kilonuzun ve stres seviyenizin üstünde kalmanıza yardımcı olur.
7.) İyi beslenmeyi bir öncelik haline getirin . Bol meyve ve sebze içeren gerçekçi bir diyet lehine hızlı diyetlerden veya aşırı hoşgörüden kaçının.
BESLENME HAKKINDA DAHA FAZLA:
Kadının yaşı ne olursa olsun, beslenme uzmanları genellikle meyve, sebze, lif ve protein ağırlıklı bir diyet önermektedir. Doktorunuz, yaşam boyu sağlığınızı en iyi şekilde destekleyen bir diyet düzenlemenize yardımcı olmak için sizi selectmyplate.gov gibi uygun kaynaklara yönlendirebilir .
Doğurganlık çağındaki kadınların da doğum kusurlarını önlemeye yardımcı olması için folik asitli yiyeceklere (yeşil yapraklı sebzeler, fasulye ve turunçgiller gibi) ihtiyacı vardır.
Menopoz geçiren kadınlar için, kemik hastalığını önlemek için kalsiyum ve D Vitamini (deniz ürünleri, meyve, az yağlı süt ve yumurta sarısı gibi) içeren gıdaların alımını artırmanız önerilir.
FİZİKSEL AKTİVİTE HAKKINDA DAHA FAZLA:
Yaşamınız boyunca, kalp sağlığı, kilo yönetimi ve stres azaltma için 20-30 dakikalık günlük kardiyak aktiviteyi (yürüme, koşma, yüzme, yürüyüş veya bisiklete binme gibi) içeren bir fiziksel aktivite rejimi önerilir. Özellikle yaşlandıkça, egzersiz rutininizi ağırlık kaldırma veya kemik yoğunluğu ve kas kütlesi kaybını önlemeye yardımcı olan diğer kuvvet antrenmanı aktiviteleriyle desteklemek faydalı olabilir.
Egzersizle ilgili iyi haber, başlamak için asla geç değildir. 50 yaşını geçmiş olsanız ve çok fazla fiziksel uygunluk geçmişiniz olmasa bile, yine de “ küçük başlayabilir ” ve genel sağlığınızı iyileştirmenize yardımcı olan düzenli bir egzersiz rutinine geçebilirsiniz .
ÖNERİLEN GÖSTERİMLER HAKKINDA DAHA FAZLA:
Kolesterol ve Tansiyon: 20 yaş ve üstü kadınlar, yıllık kolesterol testleri ve kan basıncı kontrollerini düzenli sağlık bakım rutinlerinin bir parçası olarak düşünmelidir. Ailenizde bu alanlarda veya diğer risk faktörlerinde sorun varsa, doktorunuz daha sık bir program önerebilir.
Pelvik Muayeneler ve Pap Smear : 21-65 yaş arası kadınlar en az üç yılda bir yıllık pelvik muayene ve Pap smear yaptırmalıdır. Bu taramalar aile hekiminiz veya OB-GYN'niz tarafından yapılabilir.
Meme Muayeneleri ve Mamogramlar : Genel olarak, tüm kadınlar 20 yaşından başlayarak her yıl meme muayenesi yaptırmalıdır. Çoğu sağlık hizmeti sağlayıcısı, 40-50 yaşından itibaren yıllık mamogramları ve bu noktadan sonra iki yılda bir mamogramları önermektedir. Ayrıca her ay kendi kendine meme muayenesi yapma alışkanlığı edinmelisiniz. Doktorunuz bunları gerçekleştirmenin doğru yolunu size gösterebilir.
Osteoporoz Taramaları : 65 yaş ve üstü kadınlar kemikleriyle ilgili sorunlar açısından daha büyük risk altındadır, bu nedenle çoğu doktor 65 yaşından itibaren yıllık kemik yoğunluğu taramaları önermektedir.
Kolorektal Taramalar : 50 yaşını doldurduğunuzda, kolorektal kanserler ve diğer olası problemler için önerilen taramalar (kolonoskopi gibi) hakkında doktorunuza danışın.
Cilt Kanseri: Her yaştan kadın, ciltteki değişikliklere veya ben ve doğum lekelerindeki değişikliklere dikkat etme alışkanlığı geliştirmelidir. Yıllık sağlık kontrolleriniz olduğunda farklı görünen her şeyi bildirdiğinizden emin olun. Aile öyküsü, açık ten veya çocuklukta güneş yanığı öyküsü gibi cilt kanseri için risk faktörleriniz varsa, doktorunuza düzenli tarama önerip önermediğini sormalısınız.
Diyabet: Diyabetin belirti ve semptomlarını bilmenin ve risk faktörlerinizi yönetmenin yanı sıra, aile geçmişinize ve risk faktörlerine bağlı olarak 40 yaşından itibaren düzenli taramalara ihtiyacınız olabilir. Doktorunuzdan tavsiye isteyin.
*Önerilen sağlık taramaları hakkında doktorunuzla konuşun. Sağlık taramaları için kılavuzlar değişiklik gösterir ve doktorunuz, tıbbi veya aile geçmişinize dayalı olarak kılavuzlardan farklı bir program önerebilir. Ayrıca, herhangi bir egzersiz rutinine başlamadan önce doktorunuza danışın.
Pek çok kadın, kendi bakımlarından önce başkalarının sağlık ve zindelik ihtiyaçlarını karşılama alışkanlığına girer. O zaman Kadınlar için 7 adet sağlık ipucu yazımızı okumalısınız.
Ancak gerçek şu ki, kendi sağlık hizmetinizi birinci öncelik haline getirdiğinizde, sizin için en önemli olan insanlara bakım sağlamak için aslında daha iyi bir konumdasınız.
Yaşınız veya genel sağlık durumunuz ne olursa olsun, bu 7 sağlık ipucu, yaşamınız boyunca daha iyi sağlık şansınızı artırmanıza yardımcı olabilir:
Kadınlar için 7 adet sağlık ipucu
1.) Sigarayı bırakın . Bunu yapmak, akciğer ve kalp hastalığı geliştirme şansınızı büyük ölçüde azaltacaktır. 2.) Yıllık sağlık kontrollerinizi takip edin*. Bu alışkanlık, hastalık veya kronik durumların erken teşhis şansını artırabilir ve bu da geliştirdiğiniz herhangi bir sağlık sorunu hakkında bir şeyler yapma şansınızı artırır. 3.) Uykunuzu eksik etmeyin . Yaşlanma belirtileriyle savaşmanın yanı sıra, düzenli uyku zihinsel uyanıklığı destekler ve stres seviyenizi kontrol altında tutmanıza yardımcı olur. 4.) Sabah 10.00 ve 14.00 arasında güneşten kaçının . Dışarıda olmanız gerektiğinde, SPF 30 veya daha yüksek olan geniş spektrumlu bir güneş koruyucu kullanın. 5.) Her yıl doktorunuza görünün. Kendinizi iyi hissetseniz bile, düzenli sağlık kontrolleri ve sağlık taramaları, sorunları erken tespit etme şansınızı artırabilir. 6.) Fiziksel aktiviteyi * hayatınızın önemli bir parçası haline getirin . Günde sadece 20 dakika egzersiz yapmak için zamanınız olsa bile, yaşam boyu düzenli aktivite alışkanlığı, sağlıklı kalbe fayda sağlar ve kilonuzun ve stres seviyenizin üstünde kalmanıza yardımcı olur. 7.) İyi beslenmeyi bir öncelik haline getirin . Bol meyve ve sebze içeren gerçekçi bir diyet lehine hızlı diyetlerden veya aşırı hoşgörüden kaçının.BESLENME HAKKINDA DAHA FAZLA:
Kadının yaşı ne olursa olsun, beslenme uzmanları genellikle meyve, sebze, lif ve protein ağırlıklı bir diyet önermektedir. Doktorunuz, yaşam boyu sağlığınızı en iyi şekilde destekleyen bir diyet düzenlemenize yardımcı olmak için sizi selectmyplate.gov gibi uygun kaynaklara yönlendirebilir . Doğurganlık çağındaki kadınların da doğum kusurlarını önlemeye yardımcı olması için folik asitli yiyeceklere (yeşil yapraklı sebzeler, fasulye ve turunçgiller gibi) ihtiyacı vardır. Menopoz geçiren kadınlar için, kemik hastalığını önlemek için kalsiyum ve D Vitamini (deniz ürünleri, meyve, az yağlı süt ve yumurta sarısı gibi) içeren gıdaların alımını artırmanız önerilir.FİZİKSEL AKTİVİTE HAKKINDA DAHA FAZLA:
Yaşamınız boyunca, kalp sağlığı, kilo yönetimi ve stres azaltma için 20-30 dakikalık günlük kardiyak aktiviteyi (yürüme, koşma, yüzme, yürüyüş veya bisiklete binme gibi) içeren bir fiziksel aktivite rejimi önerilir. Özellikle yaşlandıkça, egzersiz rutininizi ağırlık kaldırma veya kemik yoğunluğu ve kas kütlesi kaybını önlemeye yardımcı olan diğer kuvvet antrenmanı aktiviteleriyle desteklemek faydalı olabilir. Egzersizle ilgili iyi haber, başlamak için asla geç değildir. 50 yaşını geçmiş olsanız ve çok fazla fiziksel uygunluk geçmişiniz olmasa bile, yine de “ küçük başlayabilir ” ve genel sağlığınızı iyileştirmenize yardımcı olan düzenli bir egzersiz rutinine geçebilirsiniz .ÖNERİLEN GÖSTERİMLER HAKKINDA DAHA FAZLA:
Kolesterol ve Tansiyon: 20 yaş ve üstü kadınlar, yıllık kolesterol testleri ve kan basıncı kontrollerini düzenli sağlık bakım rutinlerinin bir parçası olarak düşünmelidir. Ailenizde bu alanlarda veya diğer risk faktörlerinde sorun varsa, doktorunuz daha sık bir program önerebilir. Pelvik Muayeneler ve Pap Smear : 21-65 yaş arası kadınlar en az üç yılda bir yıllık pelvik muayene ve Pap smear yaptırmalıdır. Bu taramalar aile hekiminiz veya OB-GYN'niz tarafından yapılabilir. Meme Muayeneleri ve Mamogramlar : Genel olarak, tüm kadınlar 20 yaşından başlayarak her yıl meme muayenesi yaptırmalıdır. Çoğu sağlık hizmeti sağlayıcısı, 40-50 yaşından itibaren yıllık mamogramları ve bu noktadan sonra iki yılda bir mamogramları önermektedir. Ayrıca her ay kendi kendine meme muayenesi yapma alışkanlığı edinmelisiniz. Doktorunuz bunları gerçekleştirmenin doğru yolunu size gösterebilir. Osteoporoz Taramaları : 65 yaş ve üstü kadınlar kemikleriyle ilgili sorunlar açısından daha büyük risk altındadır, bu nedenle çoğu doktor 65 yaşından itibaren yıllık kemik yoğunluğu taramaları önermektedir. Kolorektal Taramalar : 50 yaşını doldurduğunuzda, kolorektal kanserler ve diğer olası problemler için önerilen taramalar (kolonoskopi gibi) hakkında doktorunuza danışın. Cilt Kanseri: Her yaştan kadın, ciltteki değişikliklere veya ben ve doğum lekelerindeki değişikliklere dikkat etme alışkanlığı geliştirmelidir. Yıllık sağlık kontrolleriniz olduğunda farklı görünen her şeyi bildirdiğinizden emin olun. Aile öyküsü, açık ten veya çocuklukta güneş yanığı öyküsü gibi cilt kanseri için risk faktörleriniz varsa, doktorunuza düzenli tarama önerip önermediğini sormalısınız. Diyabet: Diyabetin belirti ve semptomlarını bilmenin ve risk faktörlerinizi yönetmenin yanı sıra, aile geçmişinize ve risk faktörlerine bağlı olarak 40 yaşından itibaren düzenli taramalara ihtiyacınız olabilir. Doktorunuzdan tavsiye isteyin. *Önerilen sağlık taramaları hakkında doktorunuzla konuşun. Sağlık taramaları için kılavuzlar değişiklik gösterir ve doktorunuz, tıbbi veya aile geçmişinize dayalı olarak kılavuzlardan farklı bir program önerebilir. Ayrıca, herhangi bir egzersiz rutinine başlamadan önce doktorunuza danışın.
Hibya Haber Ajansı (HHA), Beyaz Haber Ajansı (BHA), Igfa Haber Ajansı (IGF) ve diğer ajanslar tarafından eklenen tüm haberler, sitemizin editörlerinin müdahalesi olmadan ajans kanallarından çekilmektedir. Bu haberlerde yer alan hukuki muhataplar haberi geçen ajanslar olup sitemizin hiç bir editörü sorumlu tutulamaz...
Habere ifade bırak !
Bu habere hiç ifade kullanılmamış ilk ifadeyi siz kullanın.
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları
(0)
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.