Franchise Sözleşmesi
Franchise Sözleşmesi
Franchise sözleşmesi örneği edinmeden önce Franchise sözleşmesi nasıl olmalı bunlardan bahsedilecek.
Günümüz teknolojik gelişmeleri, insanlar arası bilginin yayılmasını hızlandırdı ve farklı toplumlar arasındaki insanların birbirlerinin yaşam tarzları hakkında bilgi sahibi olmasına neden oldu. Bunun sonucu, müşterilere kaliteli mal ve hizmet sunan ve güvenilir markaların talebinin artmasına neden oldu. Bu talebi maliyeti minimum ve karı maksimum olarak karşılamak için işletmeler stratejik iş birlikleri yapıyor ve Franchise sözleşmesi ortaya çıktı. Türkiye de de liberalleşme sonrası yabancı işletmeler pazarda yer aldı ve yerel işletmelerin de eklenmesiyle Franchise iş birlikleri hızla artmaya devam etti. Kullanıcıların Franchise sözleşmesi örneği arayışı konusunda Ankara avukat hukuk bürosu olarak yazımızda bahsedeceğiz. Franchise sözleşmesi örneği konusunda detaylı bilgi için ise iletişime geçebilirsiniz.
2.) Franchise Sözleşmesi Yasal Dayanağı
Franchise sözleşmesi, hukukumuzda kanunla özel olarak düzenlenmemiş bir isimsiz sözleşme türüdür. Yargıtay, Franchise sözleşmesi için "bir ürün veya hizmetin imtiyaz hakkına sahip tarafın belirli bir süre şart ve sınırlamalar dahilinde işin yönetimi ve organizasyonunu desteklemek suretiyle ikinci tarafa verdiği imtiyazdan kaynaklanan uzun dönemli ve sürekli bir iş ilişkisi" olarak tanımlamıştır. Franchise sözleşmesi, mal ve/veya hizmetin dağıtımı konusundaki sürekli bir sözleşmedir ve taraflar Franchise sözleşmesi içerisinde Franchise veren ve Franchise alan olarak adlandırılır. Franchise sözleşmesi kapsamında, Franchise veren (mal ve/veya hizmet üreten ve/veya satan taraf) belirli bir ücret karşılığında ve belirli bir bölgede, marka adı, sembol, know-how, ticaret unvanı, slogan vb. gibi gayri maddi mal ve değerlerin dağıtımını bağımsız kişilere yapma hakkı vermeyi taahhüt etmektedir. Franchise veren ayrıca Franchise alanı sistemine entegre etme ve denetleme yükümlülüğü de bulunmaktadır. Hukuksal açıdan yaptırımlar ve yasal haklar konusunda uzmanından destek almak tavsiyemizdir. Ankara avukat bürosu Franchise sözleşmesi örneği hazırlama konusunda uzman bir kadroya, bilgi ve birikime sahiptir.
3.) Franchise Sözleşmesi Kapsamında Tarafların Hak ve Borçları
Franchise Sözleşmesi kapsamında, isim hakkını verenin görevleri arasında piyasa araştırması ve reklam yapmak, organizasyon kurmak bulunur. Franchise sözleşmesi kapsamında hizmeti alanın ise ücret ödemesi yanı sıra mal ve hizmetlerin sağlanması, gerekli bilgilerin Franchise sözleşmesi imzalayan taraflardan isim hakkını verene bildirilmesi, Franchise verenin talimatlarına uyması, eğitim programlarına katılıp eğitim doğrultusunda işletme yürütmesi gibi yükümlülükleri vardır. Bu yükümlülükler Franchise sözleşmesi ile diğer dağıtım sözleşmelerinden ayırır. Denetim mekanizmasının amacı, mal ve hizmetin sunulması yönünden imaj birliğini sağlamaktır. Bu konularda uzmandan destek almak taraflar açısından faydalı bir iş olabilir. Franchise Sözleşmesi ve Franchise Sözleşmesi örneği hazırlama konusunda uzman bir deneyime sahip olan Ankara avukat bürosu ile iletişime geçebilirsiniz.
3.A-) Franchise sözleşmesi Kapsamında Verenin Borçları
Franchise verenin Franchise sözleşmesi kapsamında sorumlulukları şunlardır:
1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
8.
Franchise verenin amacı tüketicilere yönelik imaj birliğini sağlamaktır. Eğer franchise veren bu borçlarını yerine getirmezse, franchise alanın sözleşme kapsamında elde etmek istediği amacın tersine düşebilecek bir etki yaratacak ve franchise alanın sözleşmeyi haklı nedenle fesih etme hakkı doğacaktır.
3.B-) Franchise Alanın Borçları
Franchise sözleşmesi içinde alanı, Franchise sözleşmesi kapsamında mal ve hizmetlerin sürümünü ve artırmasını sağlamakla yükümlüdür. Bu yükümlülük için, franchise alanı başlangıç ücreti ve periyodik ya da tek seferlik ücret ödeme yükümlülüğündedir. Eğer kararlaştırılmışsa, franchise alanı ayrıca ek hizmet bedeli olarak franchise verenin verdiği eğitimler, denetim hizmetleri ve diğer yardımlar için ücret ödeyebilir. Franchise alanın sözleşme kapsamındaki diğer yükümlülükleri arasında mal ve hizmetlerin sürümü, franchise sistemini kullanma, franchise verenin talimatlarına uymak, vergi verme, rekabet etmeme, sözleşmeden doğan borçları yerine getirme ve sır saklama bulunur. Eğer franchise alanı bu yükümlülüklerini yerine getirmezse, franchise veren sözleşmeyi feshedebilir veya maddi tazminat talebiyle karşı karşıya kalabilir.
4.) Franchise Sözleşmesi örneği
Franchise sözleşmesi örneği, bir franchise verici ve franchise alan arasındaki anlaşmayı belirler ve franchise alanın franchise vericinin markası, sistemi, ürün ve hizmetleri gibi öğelerini kullanma haklarını tanır. Franchise sözleşmesi, franchise alanın yükümlülüklerini, haklarını, ödemelerini ve diğer konuları belirler ve her iki tarafın hak ve yükümlülüklerini açıkça tanımlar. Aşağıda Ankara Avukat bürosu tarafından hazırlanmış Franchise sözleşmesi örneği bulunmaktadır. Bu konu hakkında danışmanlık almaya karar vermek yerinde bir karar olacaktır. Ankara avukat bürosu ile iletişime geçtiğiniz zaman sizinle bu işte uzman olan avukatlarımız iletişimde olacaktır. Franchise sözleşmesi örneği hazırlarken avukat desteği almayı tavsiye ederiz.
ETKİ ANLAŞMASI :
Taraflar sözleşmeden doğan ihtilaflarda … Mahkemeleri ve …… İcra Dairelerini yetkili kılmışlardır.
Bu sözleşme 20 (yirmi) Maddeden ve …. nüshadan ibaret olup, tarafların gerçek ve hür iradelerine uygun olarak okunup birer suretleri kendilerinde kalacak şekilde tanzim edilmiş ve ../../2023 tarihinde tarafların gerçek ve kendilerini bağlayan imza sirküleri/imza beyannamelerinde yer alan imzaları ile imza altına alınmıştır.
Franchise Veren Adı Soyadı: Franchise Alan Adı Soyadı:
Firma Ünvanı: Firma Ünvanı:
T.C: T.C:
İmza Alanı İmza Alanı
Tarih: Tarih:
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.