Enflasyon ve Piyasa Gündemi

Ekonomi 04.03.2024 - 20:16, Güncelleme: 04.03.2024 - 20:16 15114+ kez okundu.
 

Enflasyon ve Piyasa Gündemi

Enflasyon ve piyasa beklentileriyle ilgili güncel gelişmeleri özetleyen bir analiz. İç ve dış faktörlerin etkisiyle piyasalardaki oynaklık inceleniyor.
ENFLASYONDA ARTIŞ BEKLENİYOR! Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Şubat ayı enflasyon rakamlarını bugün saat 10.00’da açıklayacak. Ocak ayında TÜFE %6,7 oranında artmış ve yıllık enflasyon %64,9 seviyesine yükselmişti. Şubat ayında ise %4 oranında bir artış bekleniyor. Geçen yılın aynı döneminde enflasyon %3,15 oranında artmıştı. Beklentilere göre, 12 aylık enflasyon %66,2 seviyesine çıkabilir. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), enflasyonun Mayıs ayında %73'e ulaşmasını bekledikten sonra geri çekileceğini öngörüyor. Ancak, piyasa beklentisi %45'e daha yakın. Bu hafta içinde, kredi derecelendirme kuruluşu Fitch’in Türkiye'nin kredi notunu güncelleyeceği bekleniyor. Fitch en son Temmuz 2022'de Türkiye'nin kredi notunu B seviyesine düşürmüş, Eylül 2023'te ise notun görünümünü durağana yükseltmişti. Ağırlıklı piyasa beklentisi, notun aynı seviyede kalacağı, görünümün ise pozitife yükseltileceği yönünde. Yurt dışında ise, Federal Rezerv Başkanı Powell’ın Kongre’de yapacağı sunum önemli. Piyasalar, Fed'in faiz indirimine ilişkin Powell'ın değerlendirmelerini yakından izleyecek. ABD’de ayrıca Şubat ayı istihdam rakamları öne çıkıyor. Piyasaların Fed’in politikasına ilişkin beklentileri, güçlü istihdam verileriyle şekilleniyor. Türk Lirası, enflasyondaki artışın devam etmesiyle zorlu bir dönemden geçiyor. Makroekonomik veriler, piyasalarda oynaklığı artırabilir. Borsa İstanbul'da ise endeks, enflasyondaki yükselişin hisse senetlerini desteklediği bir dönemde, kâr satışlarına maruz kalabilir. Özetlemek gerekirse, Türkiye'de enflasyon ve kredi notu gibi iç faktörlerle birlikte, ABD’deki istihdam verileri gibi dış faktörler de piyasaları etkiliyor. Bu unsurlar, yatırımcıların dikkatle takip ettiği konular arasında yer alıyor."  
Enflasyon ve piyasa beklentileriyle ilgili güncel gelişmeleri özetleyen bir analiz. İç ve dış faktörlerin etkisiyle piyasalardaki oynaklık inceleniyor.

ENFLASYONDA ARTIŞ BEKLENİYOR!

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Şubat ayı enflasyon rakamlarını bugün saat 10.00’da açıklayacak. Ocak ayında TÜFE %6,7 oranında artmış ve yıllık enflasyon %64,9 seviyesine yükselmişti. Şubat ayında ise %4 oranında bir artış bekleniyor. Geçen yılın aynı döneminde enflasyon %3,15 oranında artmıştı. Beklentilere göre, 12 aylık enflasyon %66,2 seviyesine çıkabilir. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), enflasyonun Mayıs ayında %73'e ulaşmasını bekledikten sonra geri çekileceğini öngörüyor. Ancak, piyasa beklentisi %45'e daha yakın.

Bu hafta içinde, kredi derecelendirme kuruluşu Fitch’in Türkiye'nin kredi notunu güncelleyeceği bekleniyor. Fitch en son Temmuz 2022'de Türkiye'nin kredi notunu B seviyesine düşürmüş, Eylül 2023'te ise notun görünümünü durağana yükseltmişti. Ağırlıklı piyasa beklentisi, notun aynı seviyede kalacağı, görünümün ise pozitife yükseltileceği yönünde.

Yurt dışında ise, Federal Rezerv Başkanı Powell’ın Kongre’de yapacağı sunum önemli. Piyasalar, Fed'in faiz indirimine ilişkin Powell'ın değerlendirmelerini yakından izleyecek. ABD’de ayrıca Şubat ayı istihdam rakamları öne çıkıyor. Piyasaların Fed’in politikasına ilişkin beklentileri, güçlü istihdam verileriyle şekilleniyor.

Türk Lirası, enflasyondaki artışın devam etmesiyle zorlu bir dönemden geçiyor. Makroekonomik veriler, piyasalarda oynaklığı artırabilir. Borsa İstanbul'da ise endeks, enflasyondaki yükselişin hisse senetlerini desteklediği bir dönemde, kâr satışlarına maruz kalabilir.

Özetlemek gerekirse, Türkiye'de enflasyon ve kredi notu gibi iç faktörlerle birlikte, ABD’deki istihdam verileri gibi dış faktörler de piyasaları etkiliyor. Bu unsurlar, yatırımcıların dikkatle takip ettiği konular arasında yer alıyor."

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve habergalerisi.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.
startup ekosistemi, istanbul kaynak makinesi, boşanma avukatı, istanbul evden eve nakliyat, istanbul bodrum nakliyat, Mersin Evden Eve, https://www.metkimbocekilaclama.com/, kasko teklifi, malatya araç kiralama, en iyi evden eve nakliyat, evden eve nakliyat, istanbul böcek ilaçlama, hasta yatağı kiralama, mide balonu, evden eve nakliyat