Dünya seramik sektörü İstanbul’da
Dünya seramik sektörü İstanbul’da
60 milyar dolarlık Seramik Sektörü 7-11 Kasım’da UNICERA’da buluşuyor
Alanında dünyanın en büyük ikinci ihtisas fuarı olan UNICERA Uluslararası Seramik Banyo Mutfak Fuarı, 7-11 Kasım tarihlerinde İstanbul Fuar Merkezi’nde ulusal ve uluslararası birçok markaya ev sahipliği yapmaya hazırlanıyor. Türkiye Seramik Federasyonu (TSF) Yönetim Kurulu Başkanı Erdem Çenesiz seramik sektöründe üretimin yaklaşık yüzde 40'ının ihraç edildiği ve yıllık ihracat rakamının 2 milyar dolar seviyesinde olduğunu söyledi. TG Expo Uluslararası Fuarcılık Genel Müdürü Cem Şenel ise, fuara 100’den fazla ülkeden, on binlerce satın almacı ve profesyonel ziyaretçi beklediklerini iletti.
Türk seramik sektörünün gelişiminde önemli rol oynayan UNICERA İstanbul Seramik Banyo Mutfak Fuarı, 7-11 Kasım 2022 tarihlerinde İstanbul Fuar Merkezi Yeşilköy’de kapılarını açıyor. UNICERA Uluslararası Fuarcılık A.Ş. ve TG Expo Uluslararası Fuarcılık A.Ş. tarafından, Türkiye Seramik Federasyonu (TSF) ve Tesisat İnşaat Malzemecileri Derneği (TİMDER) iş birliği ile düzenlenen UNICERA Uluslararası Seramik Banyo Mutfak Fuarı, uluslararası bir marka olarak Türkiye’nin yanı sıra seramik sektörüne yön veren dünyaca ünlü firmalarının da katılımıyla her sene artan bir ivme ile yerli ve yabancı katılımcı ve ziyaretçileri ağırlamaya hazırlanıyor. 60 milyar dolarlık büyüklüğe ulaşan dünya seramik pazarının 2’inci tedarikçisi konumunda olan Türkiye, UNICERA ile yeni pazarlara yelken açmak için kolları sıvadı.
SEKTÖRÜN EN BÜYÜK TİCARET PLATFORMU
Seramik sektörünün ülkemizdeki en büyük ticaret platformu olma özelliği taşıyan UNICERA Uluslararası Seramik Banyo Mutfak Fuarı'nın ulusal ve uluslararası birçok markaya ev sahipliği yapmaya hazırlandığını vurgulayan TG Expo Uluslararası Fuarcılık Genel Müdürü Cem Şenel, "Fuarda banyo ürünleri, zemin-duvar kaplamaları, seramik işleme teknolojileri, mutfak ürünleri, dekorasyon ürünleri, ambalajlama, depolama gibi pek çok ürün görücüye çıkacak. Dünyanın en önemli üreticileri, yeni sezon ürünlerini ilk kez UNICERA’da dünya seramik sektörünün beğenisine sunacak. Katılımcı firmalarla uluslararası alıcılar yeni ticaret anlaşmalarına imza atarak ekonomiye yön verecek." dedi.
Fuarın, Ticaret Bakanlığı ve KOSGEB tarafından desteklendiğini söyleyen Şenel, yıldan yıla artan istikrarlı büyüme grafiği ile dikkati çeken UNICERA, 80 bin m² alanda yapılacak olup tarihinin en büyük metrekareli fuarı olacak. Cem Şenel, tarihi ziyaretçi rekoru kırılması öngörülen fuara, 100’den fazla ülkeden, on binlerce satın almacı ve profesyonel ziyaretçinin beklendiğini iletti.
ZİYARETÇİ VE TİCARET REKORU BEKLENTİSİ
Başta Türkiye olmak üzere Avrupa ve bölge ülkelerden firmaların katılacağı fuara; İtalya, Portekiz, Yunanistan, Hong Kong, Polonya, Rusya, Portekiz, Litvanya, Avustralya, BAE, Kolombiya, Çek Cumhuriyeti, İspanya, Fransa, Bulgaristan, Çin, Kıbrıs’tan katılımın gerçekleşeceğini ifade eden Şenel, "Seramik sektörünün lider firmalarına ait 1.200’ün üzerinde markanın yeni ürün ve hizmetlerinin sergileneceği fuarda; ziyaretçilerin yeni ürünlerle buluşması, katılımcı firmaların da tanıtımlarını en etkili şekilde yapmaları ve iş hacimlerini artırmaları hedefleniyor. Seramik ve yapı sektörünün lider ve ihracatçı markalarının bir araya geldiği Türkiye'nin en büyük ihtisas fuarı UNICERA İstanbul, sektörün en yenilikçi ürün, tasarım, malzeme ve teknolojilerine sahne olacak. Türkiye’nin yanı sıra seramik sektörüne yön veren uluslararası markaların katılacağı fuarın, bu yıl da katılımcı, ziyaretçi ve ticaret hacmi ile yeni bir rekora imza atması bekleniyor." diye konuştu.
Fuara, üniversitelerden de yoğun katılımın olacağını sözlerine ekleyen Şenel, UNICERA'nın önümüzdeki yılın seramik, banyo ve mutfak trendlerini belirleyeceğini söyledi.
SERAMİKTE 2 MİLYAR DOLARLIK İHRACAT
Türkiye’de seramik sektöründe 7 bölgeye yayılmış, toplam 90 Karo ve Seramik Sağlık Gereçleri (SSG) üreticisi olduğunu, sektörün doğrudan 35 bin, dolaylı olarak 200 bin kişilik istihdam sağladığını kaydeden Türkiye Seramik Federasyonu (TSF) Yönetim Kurulu Başkanı Erdem Çenesiz, ihracata dayalı ve yüzde 82 katma değer yaratan bir sektör olduklarını ifade etti. Çenesiz, Seramik Sağlık Gereçleri (SSG) üretiminde Avrupa’da birinci, dünya da dördüncü sırada yer alırken; karo seramik üretiminde ise, Avrupa’da ikinci, dünyada altıncı sırada yer aldığını açıkladı.
Seramik sektöründe üretimin yaklaşık yüzde 40'ının ihraç edildiği ve yıllık ihracat rakamının 2 milyar dolar seviyesinde olduğunu dile getiren TSF Başkanı Erdem Çenesiz, "Yaptığımız ihracat, daha yüksek ihracat yapan sektörlerden düşük gibi görünse de yüzde 82 gibi çok yüksek bir katma değere sahiptir. İhraç ettiğimiz her 100 doların, 82 doları yurt içinde kalmaktadır. Dolayısıyla seramik sektörünün yapmış olduğu 2 milyar dolarlık ihracat bazı sektörlerin 10 milyar dolarlık ihracatından daha fazla katkı sağlamaktadır." dedi.
"KISA ÇALIŞMA ÖDENEĞİ DEVREYE SOKULMALI"
Avrupa’da başlayan resesyonun, tutar bazında büyümeye rağmen ihracatın miktar bazında düşüşüne yol açtığını söyleyen Çenesiz, "Bunun sonucu kaçınılmaz olarak üretimde duruşlar gündeme getirecektir. Sektörümüzün karşı karşıya bulunduğu olumsuz şartlar, üreticilerimiz tarafından tolere edilebilecek sınırı da aşmış bulunmaktadır. Bu dönemde istihdamı azaltmama ve yetişmiş işgücümüzü kaybetmeme adına “Kısa Çalışma Ödeneğinin” devreye sokulmasının önemli bir çözüm olacağı inancındayız." dedi.
Rusya-Ukrayna savaşının sektöre en büyük etkisinin enerji fiyatları olduğunu söyleyen TSF Yönetim Kurulu Başkanı Erdem Çenesiz sözlerini şöyle tamamladı; "1 yıl içinde doğalgaz fiyatı yaklaşık 14 kat arttı. Maliyetlerimizdeki payı yüzde 60'lara çıktı. Bunun dışında, Ukrayna’dan temin edilen kil, savaş nedeniyle gelmediği için yerli kil kullanımı arttı. Bu da iç piyasada hammadde fiyatlarında ciddi artışlara neden oldu."
Kaynak: (BYZHA) - Beyaz Haber Ajansı
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.