Akciğer Kanseri
Akciğer Kanseri
Akciğerde bulunan hücrelerin dengesiz biçimde çoğalmasıyla kötü huylu tümörler oluşur ve akciğer kanseri tetiklenir.
Bu tümörler akciğer kanserine neden olur. Kanser hücreleri bulunduğu yerde hızlı bir şekilde çoğalarak kitlesel bir yapı oluşturur. İlerleyen evrelerde kanserli hücreler çevre doku ve organlara yayılır. En sık görülen kanser türüdür. Erken evrede belirti vermediği için teşhisi zor yapılır. Bu yüzden risk altında olanlar düzenli olarak tarama yaptırmaları gerekir. Tüm kanser türleri içinde erkeklerde ölüme sebep olan birinci tür kanserdir. Dünyada her yıl yaklaşık 1,3 milyon kişi akciğer kanseri nedeniyle ölmektedir. Yeni geliştirilen kanseri tedavi yöntemleri ile ortalama yaşam süresi ve kalitesi artmaya başladı.
Akciğer Kanseri Nedenleri Nelerdir?
Temel nedeni sigara kullanımıdır. Hayatında hiç sigara içmemiş kişilerde de görülür. Asbest kanserojen özelliğe sahip, ısıya ve aşınmaya dayanıklı, lifli bir mineraldir. Isı ve ses yalıtım işi yapılırken asbest kullanılır. Uzun süre asbeste maruz kalan kişilerde görülür.
Akciğer Kanser Tanısı Nasıl Konur?
Akciğer kanser riski yüksek olan kişilere tomografi ve yıllık kanser taraması yapılır. Kanser taraması uzun yıllar sigara içen 55 yaş üstü kişiler mutlaka yaptırmalıdır. Akciğer kanser belirtisi varsa doktor bazı tetkikler ister. Doktor gerekli görürse grafi ve bilgisayarlı tomografi isteyebilir. Balgamlı öksürüğü olan hastalardan balgam örneği alınarak laboratuarda incelenir. Kanserli hücrelerden oluşan dokulardan örnek alınarak biyopsi yöntemiyle incelenir. Yapılan test sonuçlarına göre akciğer kanser tanısı konur. Akciğer kanser türü, kanserin bulunduğu evre tespit edilip ona göre tedavi programı hazırlanır.
Tedavisi Nasıl Yapılır?
Kanser tedavisi genel sağlık durumunuz, kanserin türü ve kanserin evresine göre belirlenir. Cerrahi operasyon, radyoterapi, kemoterapi, immünoterapi yöntemleriyle kanser tedavisi yapılır. Cerrahi müdahale en yaygın tedavi şeklidir. Radyoterapi ve kemoterapi hastalığın süresini yavaşlatma ve bulguları kontrol etmek için kullanılır.
Akciğer Kanseri Riskini Azaltmak İçin Neler Yapılır
Akciğer kanserinden korunmak ve akciğer kanserinin etkilerini azaltmak için uzmanlar şu konuda uyarıda bulundu: Sigara, puro, pipo gibi tütün ürünlerinden uzak durmak gerekir. Pozitif düşünmek ve stresten uzak durmak gerekir. Radyasyon ortamlarından uzak durun. Katran, benzin, boya, asbest gibi maddeleri solumamaya özen gösterin, hava kirliliğinden uzak durun. Sağlıklı beslenerek bağışıklık sistemini güçlü tutun.
Akciğer Kanseri Risk Faktörleri Nelerdir?
Sigara, puro ve pipo kullanan kişiler, pasif içiciler, toksik gaza maruz kalanlar, kirli ortamda yaşayanlar, akciğer rahatsızlığı geçirenler, asbest gazı soluyan kişilerde akciğer kanseri görülür. Maden işçileri, tekstil çalışanları, izolasyoncular, plastik sanayi çalışanları, Petro-kimya çalışanlar, boyacılar, kaynakçılar, tersane işçileri akciğer kanseri risk guruplarıdır.
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.