2015 öncesi GSS borçları siliniyor!

Ekonomi 27.12.2024 - 10:40, Güncelleme: 27.12.2024 - 14:42 27860 kez okundu.
 

2015 öncesi GSS borçları siliniyor!

1 Ocak 2015 öncesi GSS prim borçları ile gecikme cezası ve zammı silindi. Düzenleme 1,7 milyon vatandaşı ve 2,2 milyar TL borcu kapsıyor.
Türkiye'de milyonlarca vatandaşın beklediği Genel Sağlık Sigortası (GSS) prim borçlarıyla ilgili önemli bir düzenleme hayata geçti. Cumhurbaşkanı Kararı ile 1 Ocak 2015 öncesine ait olup ödenmemiş GSS prim borçları, gecikme cezası ve zammı gibi fer’i alacaklar tamamen silindi. Resmi Gazete'de yayımlanan bu karar, 1,7 milyon kişiyi ve toplamda 2,2 milyar liralık borcu ilgilendiriyor. Yeni Yasa Neleri Kapsıyor? Bugünkü Resmi Gazete'de yayımlanan Devlet Memurları Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun kapsamında, Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nda da önemli düzenlemeler yapıldı. Karara göre: 1 Ocak 2015 öncesine ait ve ödenmemiş GSS prim borçları, gecikme faizi ve cezası gibi ek alacaklardan feragat edildi. Bu tarihe kadar ödenmiş olan primler ise iade edilmeyecek veya başka borçlarla mahsup edilmeyecek. Sağlık Hizmetlerine Erişim Kolaylaştırılıyor Bu düzenleme, özellikle GSS prim borçlarını ödeyemeyen ve borç yükü nedeniyle sağlık hizmetlerinden faydalanamayan vatandaşları hedef alıyor. Borçların silinmesi, hem borç yükünü hafifletiyor hem de sağlık hizmetlerine erişimi kolaylaştırıyor. Böylelikle, birçok kişinin sağlık güvencesine yeniden erişmesi sağlanmış oluyor. Ayrıca bu karar, sağlık sisteminde daha sürdürülebilir bir yapı oluşturmayı amaçlıyor. İŞ Göremezlik Ödeneklerinde Yeni Düzenleme Yasa, aynı zamanda iş kazası, meslek hastalığı, hastalık ve analık durumlarında ödenek hesaplama yönteminde de değişiklikler içeriyor. Buna göre: Günlük kazç, iş kazası veya doğumdan önceki 12 ayda ödenmiş prime esas kazançların, prim ödeme gün sayısına bölünmesiyle hesaplanacak. Ancak, kısa vadeli sigorta primi bildirilmiş gün sayısı 180 günden az olan sigortalılar için günlük kazç, iş göremezliğin başladığı tarihteki alt sırın iki katını aşamayacak. Bu kapsamda yapılan düzenlemeler, sigortalıların haklarını korumayı ve sosyal güvenlik sistemini daha etkin hale getirmeyi amaçlıyor.
1 Ocak 2015 öncesi GSS prim borçları ile gecikme cezası ve zammı silindi. Düzenleme 1,7 milyon vatandaşı ve 2,2 milyar TL borcu kapsıyor.

Türkiye'de milyonlarca vatandaşın beklediği Genel Sağlık Sigortası (GSS) prim borçlarıyla ilgili önemli bir düzenleme hayata geçti. Cumhurbaşkanı Kararı ile 1 Ocak 2015 öncesine ait olup ödenmemiş GSS prim borçları, gecikme cezası ve zammı gibi fer’i alacaklar tamamen silindi. Resmi Gazete'de yayımlanan bu karar, 1,7 milyon kişiyi ve toplamda 2,2 milyar liralık borcu ilgilendiriyor.

Yeni Yasa Neleri Kapsıyor?

Bugünkü Resmi Gazete'de yayımlanan Devlet Memurları Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun kapsamında, Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nda da önemli düzenlemeler yapıldı. Karara göre:

  • 1 Ocak 2015 öncesine ait ve ödenmemiş GSS prim borçları, gecikme faizi ve cezası gibi ek alacaklardan feragat edildi.

  • Bu tarihe kadar ödenmiş olan primler ise iade edilmeyecek veya başka borçlarla mahsup edilmeyecek.

Sağlık Hizmetlerine Erişim Kolaylaştırılıyor

Bu düzenleme, özellikle GSS prim borçlarını ödeyemeyen ve borç yükü nedeniyle sağlık hizmetlerinden faydalanamayan vatandaşları hedef alıyor. Borçların silinmesi, hem borç yükünü hafifletiyor hem de sağlık hizmetlerine erişimi kolaylaştırıyor. Böylelikle, birçok kişinin sağlık güvencesine yeniden erişmesi sağlanmış oluyor. Ayrıca bu karar, sağlık sisteminde daha sürdürülebilir bir yapı oluşturmayı amaçlıyor.

İŞ Göremezlik Ödeneklerinde Yeni Düzenleme

Yasa, aynı zamanda iş kazası, meslek hastalığı, hastalık ve analık durumlarında ödenek hesaplama yönteminde de değişiklikler içeriyor. Buna göre:

  • Günlük kazç, iş kazası veya doğumdan önceki 12 ayda ödenmiş prime esas kazançların, prim ödeme gün sayısına bölünmesiyle hesaplanacak.

  • Ancak, kısa vadeli sigorta primi bildirilmiş gün sayısı 180 günden az olan sigortalılar için günlük kazç, iş göremezliğin başladığı tarihteki alt sırın iki katını aşamayacak.

Bu kapsamda yapılan düzenlemeler, sigortalıların haklarını korumayı ve sosyal güvenlik sistemini daha etkin hale getirmeyi amaçlıyor.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve habergalerisi.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.
startup ekosistemi, karşıyaka haber, ilaçlama, kasko teklifi, malatya araç kiralama, istanbul böcek ilaçlama, hasta yatağı kiralama, mide balonu, ingiltere aile birleşimi sınavı