Spor Dünyasında Siber Tehditler

Teknoloji 06.04.2024 - 14:47, Güncelleme: 06.04.2024 - 14:47 47931+ kez okundu.
 

Spor Dünyasında Siber Tehditler

Spor dünyası, giderek artan bir şekilde siber saldırı tehditleriyle karşı karşıya. Profesyonel organizasyonlar, taraftarların bilgilerini korumak için daha fazla önlem almalı.
Spor organizasyonları, günümüzde siber saldırıların hedefi haline gelmiş bulunuyor. Özellikle Olimpiyat Oyunları, FIFA Dünya Kupası ve Super Bowl gibi büyük çaplı etkinlikler, milyonlarca taraftarın ilgisini çekerken, siber suçlular için de büyük fırsatlar sunmaktadır. Birleşik Krallık Ulusal Siber Güvenlik Merkezi'nin (NCSC) 2020 yılında yaptığı bir araştırmaya göre, spor kuruluşlarının %70'i en az bir siber saldırıya maruz kalmıştır. Bu oran, genel işletmelerdeki siber saldırı oranının (%32) oldukça üzerindedir. Avrupa'daki spor endüstrisi, kıtanın GSYİH'sinin %2'sinden fazlasını oluşturduğundan, bu tür riskler ciddiye alınması gereken bir durumdur. ESET gibi dijital güvenlik şirketlerinin yaptığı araştırmalara göre, spor dünyasında çeşitli siber saldırılar meydana gelmiştir. Bunlardan birincisi, İş E-postası Tehlikesi (BEC) dolandırıcılığıdır. Örneğin, Premier Lig kulüplerinden birinin genel müdürüne ait bir e-posta hesabı, oyuncu transferi sırasında ele geçirilmiş ve kulübü 1 milyon sterlinlik bir zarara uğratmıştır. Benzer şekilde, İtalyan futbol kulübü Lazio Roma da dolandırıcıların kontrolündeki bir banka hesabına 2,5 milyon dolarlık bir transfer ücreti ödemesi için kandırılmıştır. Fidye yazılımı saldırıları da spor dünyasında sıkça karşılaşılan bir tehdittir. Örneğin, Manchester United ve San Francisco 49ers gibi büyük spor kuruluşları bu tür saldırıların hedefi olmuştur. 2018 Kış Olimpiyatları sırasında Güney Kore'nin Pyeongchang kentinde gerçekleşen bir olayda, Olympic Destroyer adlı kötü amaçlı yazılım, etkinliğin BT altyapısını hedef almış ve tören sırasında operasyonlara zarar vermiştir. Benzer şekilde, Dünya Anti-Doping Ajansı (WADA) da Fancy Bear grubunun hedefi olmuş ve birçok sporcuyla ilgili hassas bilgiler sızdırılmıştır. NBA ve diğer basketbol ligleri de siber saldırıların hedefi olmuş ve taraftarların kişisel bilgileri tehlikeye girmiştir. Bu örneklerden de görüldüğü gibi, spor organizasyonları siber saldırılara karşı son derece savunmasızdır ve bu saldırılar ciddi maddi ve itibari zararlara neden olabilir. Bu nedenle, spor endüstrisi güvenlik önlemlerini artırmalı ve siber tehditlere karşı daha dikkatli olmalıdır.
Spor dünyası, giderek artan bir şekilde siber saldırı tehditleriyle karşı karşıya. Profesyonel organizasyonlar, taraftarların bilgilerini korumak için daha fazla önlem almalı.

Spor organizasyonları, günümüzde siber saldırıların hedefi haline gelmiş bulunuyor. Özellikle Olimpiyat Oyunları, FIFA Dünya Kupası ve Super Bowl gibi büyük çaplı etkinlikler, milyonlarca taraftarın ilgisini çekerken, siber suçlular için de büyük fırsatlar sunmaktadır.

Birleşik Krallık Ulusal Siber Güvenlik Merkezi'nin (NCSC) 2020 yılında yaptığı bir araştırmaya göre, spor kuruluşlarının %70'i en az bir siber saldırıya maruz kalmıştır. Bu oran, genel işletmelerdeki siber saldırı oranının (%32) oldukça üzerindedir. Avrupa'daki spor endüstrisi, kıtanın GSYİH'sinin %2'sinden fazlasını oluşturduğundan, bu tür riskler ciddiye alınması gereken bir durumdur.

ESET gibi dijital güvenlik şirketlerinin yaptığı araştırmalara göre, spor dünyasında çeşitli siber saldırılar meydana gelmiştir.

Bunlardan birincisi, İş E-postası Tehlikesi (BEC) dolandırıcılığıdır. Örneğin, Premier Lig kulüplerinden birinin genel müdürüne ait bir e-posta hesabı, oyuncu transferi sırasında ele geçirilmiş ve kulübü 1 milyon sterlinlik bir zarara uğratmıştır. Benzer şekilde, İtalyan futbol kulübü Lazio Roma da dolandırıcıların kontrolündeki bir banka hesabına 2,5 milyon dolarlık bir transfer ücreti ödemesi için kandırılmıştır.

Fidye yazılımı saldırıları da spor dünyasında sıkça karşılaşılan bir tehdittir. Örneğin, Manchester United ve San Francisco 49ers gibi büyük spor kuruluşları bu tür saldırıların hedefi olmuştur.

2018 Kış Olimpiyatları sırasında Güney Kore'nin Pyeongchang kentinde gerçekleşen bir olayda, Olympic Destroyer adlı kötü amaçlı yazılım, etkinliğin BT altyapısını hedef almış ve tören sırasında operasyonlara zarar vermiştir.

Benzer şekilde, Dünya Anti-Doping Ajansı (WADA) da Fancy Bear grubunun hedefi olmuş ve birçok sporcuyla ilgili hassas bilgiler sızdırılmıştır.

NBA ve diğer basketbol ligleri de siber saldırıların hedefi olmuş ve taraftarların kişisel bilgileri tehlikeye girmiştir.

Bu örneklerden de görüldüğü gibi, spor organizasyonları siber saldırılara karşı son derece savunmasızdır ve bu saldırılar ciddi maddi ve itibari zararlara neden olabilir. Bu nedenle, spor endüstrisi güvenlik önlemlerini artırmalı ve siber tehditlere karşı daha dikkatli olmalıdır.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve habergalerisi.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.
startup ekosistemi, izmir spotçu, karşıyaka haber, ilaçlama, kasko teklifi, malatya araç kiralama, istanbul böcek ilaçlama, hasta yatağı kiralama, mide balonu, evden eve nakliyat, ingiltere aile birleşimi sınavı