Mutlu Bağırsak Sağlığı Rehberi

Sağlık 06.03.2024 - 20:56, Güncelleme: 06.03.2024 - 20:56 37778+ kez okundu.
 

Mutlu Bağırsak Sağlığı Rehberi

Kolon kanseri riskini azaltmak için beslenme, tarama ve tedavi yöntemlerini öğrenin. Profesyonel tavsiyelerle mutlu bağırsaklar için adımlar atın!
Mutlu Bağırsak ve Kolon Sağlığı İçin Önemli İpuçları! Kolon kanseri, dünya genelinde ve ülkemizde sıkça karşılaşılan bir sağlık sorunudur ve genellikle poliplerden gelişir. Akdeniz diyeti, yüksek miktarda sebze, meyve, balık, zeytinyağı, fındık ve ceviz gibi kuruyemişleri içermesiyle kolon kanseri ve damar tıkanıklığına bağlı ölümleri azaltabileceği bilimsel olarak gösterilmiştir. Liv Hospital Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Hakan Yanar, kolon kanserinden korunma, tarama ve tedavi yöntemleri hakkında bilgi veriyor. Kimler Kolon Kanseri Riski Altındadır? Ailede kolon kanseri öyküsü bulunanlar Kalın bağırsak polipleri olanlar 45 yaş ve üstü bireyler Sigara ve alkol kullanımı olanlar Egzersiz eksikliği yaşayanlar Hayvansal gıdaları fazla tüketenler ve lifsiz beslenenler İnflamatuvar bağırsak hastalığı olanlar (Crohn, Ülseratif kolit) Kolon Kanseri Tehlikeli mi? Erken teşhis önemlidir çünkü kolon kanseri genellikle belirti vermeden ilerler. Son yıllarda gençlerde de görülse de genellikle 50 yaş ve üstü kişilerde ortaya çıkar. Ancak erken teşhis ve kişiye özel tedavi yöntemleriyle tamamen iyileştirilebilir. Kolon Kanserinin Belirtileri Nelerdir? Kabızlık Kansızlık Makattan kanama Dışkılama düzeninde değişiklik Dışkıda kan görülmesi Dışkı çapında incelme Tuvalet ihtiyacının giderilememesi Karın ağrısının 15 günden uzun sürmesi Erken Teşhis Nasıl Konulabilir? Kolorektal kanser taramasında gizli kan ve immunohistokimyasal testler kullanılır, ancak en etkili yöntem kolonoskopik incelemedir. Polip aşamasında iken kanser gelişimini engellemek için kolonoskopi yapılmalıdır. Ailesinde kolon kanseri öyküsü bulunmayanlar için 45 yaşında ilk kolonoskopi önerilir ve normal bulunanlar için on yıllık aralıklarla tekrarlanmalıdır. Ailesinde kolon kanseri öyküsü bulunanlar için ise kanserin ortaya çıktığı yaşın 10 yıl öncesi ilk kolonoskopi yapılmalıdır. Robotik ve Laparoskopik Cerrahi ile Yüksek Başarı Oranı Standart tedavi yöntemi cerrahidir ve tümörle birlikte etraf lenf bezlerinin çıkarılması önemlidir. Günümüzde laparoskopik ve robotik cerrahi yöntemleriyle karında büyük kesiler olmadan başarılı ameliyatlar gerçekleştirilebilir. Bu yöntemlerle ağrı azalır, hastanede kalış süresi kısalır ve iz minimal olur. Makata yakın tümörlerde ise kemoterapi ve radyoterapi ile bağırsağın dışarı alınması önlenebilir.
Kolon kanseri riskini azaltmak için beslenme, tarama ve tedavi yöntemlerini öğrenin. Profesyonel tavsiyelerle mutlu bağırsaklar için adımlar atın!

Mutlu Bağırsak ve Kolon Sağlığı İçin Önemli İpuçları!

Kolon kanseri, dünya genelinde ve ülkemizde sıkça karşılaşılan bir sağlık sorunudur ve genellikle poliplerden gelişir. Akdeniz diyeti, yüksek miktarda sebze, meyve, balık, zeytinyağı, fındık ve ceviz gibi kuruyemişleri içermesiyle kolon kanseri ve damar tıkanıklığına bağlı ölümleri azaltabileceği bilimsel olarak gösterilmiştir. Liv Hospital Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Hakan Yanar, kolon kanserinden korunma, tarama ve tedavi yöntemleri hakkında bilgi veriyor.

Kimler Kolon Kanseri Riski Altındadır?

  • Ailede kolon kanseri öyküsü bulunanlar
  • Kalın bağırsak polipleri olanlar
  • 45 yaş ve üstü bireyler
  • Sigara ve alkol kullanımı olanlar
  • Egzersiz eksikliği yaşayanlar
  • Hayvansal gıdaları fazla tüketenler ve lifsiz beslenenler
  • İnflamatuvar bağırsak hastalığı olanlar (Crohn, Ülseratif kolit)

Kolon Kanseri Tehlikeli mi? Erken teşhis önemlidir çünkü kolon kanseri genellikle belirti vermeden ilerler. Son yıllarda gençlerde de görülse de genellikle 50 yaş ve üstü kişilerde ortaya çıkar. Ancak erken teşhis ve kişiye özel tedavi yöntemleriyle tamamen iyileştirilebilir.

Kolon Kanserinin Belirtileri Nelerdir?

  • Kabızlık
  • Kansızlık
  • Makattan kanama
  • Dışkılama düzeninde değişiklik
  • Dışkıda kan görülmesi
  • Dışkı çapında incelme
  • Tuvalet ihtiyacının giderilememesi
  • Karın ağrısının 15 günden uzun sürmesi

Erken Teşhis Nasıl Konulabilir? Kolorektal kanser taramasında gizli kan ve immunohistokimyasal testler kullanılır, ancak en etkili yöntem kolonoskopik incelemedir. Polip aşamasında iken kanser gelişimini engellemek için kolonoskopi yapılmalıdır. Ailesinde kolon kanseri öyküsü bulunmayanlar için 45 yaşında ilk kolonoskopi önerilir ve normal bulunanlar için on yıllık aralıklarla tekrarlanmalıdır. Ailesinde kolon kanseri öyküsü bulunanlar için ise kanserin ortaya çıktığı yaşın 10 yıl öncesi ilk kolonoskopi yapılmalıdır.

Robotik ve Laparoskopik Cerrahi ile Yüksek Başarı Oranı Standart tedavi yöntemi cerrahidir ve tümörle birlikte etraf lenf bezlerinin çıkarılması önemlidir. Günümüzde laparoskopik ve robotik cerrahi yöntemleriyle karında büyük kesiler olmadan başarılı ameliyatlar gerçekleştirilebilir. Bu yöntemlerle ağrı azalır, hastanede kalış süresi kısalır ve iz minimal olur. Makata yakın tümörlerde ise kemoterapi ve radyoterapi ile bağırsağın dışarı alınması önlenebilir.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve habergalerisi.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.
startup ekosistemi, karşıyaka haber, ilaçlama, kasko teklifi, malatya araç kiralama, istanbul böcek ilaçlama, hasta yatağı kiralama, mide balonu, ingiltere aile birleşimi sınavı