İshak Paşa Sarayı

Yaşam 22.09.2017 - 13:50, Güncelleme: 01.03.2024 - 21:08 10973+ kez okundu.
 

İshak Paşa Sarayı

İshak Paşa Sarayı Ağrı’dadır. Bir saraydan çok bir külliye görünümündedir.
Devrin Topkapı sarayı kadar ünlü bir yapımızdır ve İshak Paşa tarafından yapılmıştır. Bu eser, bir kartal yuvası kadar yüksek bir noktada inşa edilmiştir. Saray 18. Yy mimarisinin en belirgin özelliklerini taşımakta olan bir şaheser görünümündedir. Kitabede yazan tarihe göre yapılış  senesi 1784 yılına tekabül etmektedir. Saray binasının yapıldığı yer bir vadi üstü olduğundan kayalık ve sert bir yapıya sahiptir. Eskiden Bayezid şehrinin merkezi olarak bilinen bir konuma inşa eidlmiş olanbu yer şimdiki Doğu Bayezid bölgesinin içindedir. Sadece doğu tarafında müsait düz bir alan bulunan sarayda girişi kapısı buraya inşa edilmiştir. Bu açıdan bakıldığında sarayın aslında en dar cephesi olduğu görülmektedir. Bu saray ateşli silahların meydana geldiği bir dönemde inşa edildiğinden Cümle kapısı adı verilen ciheti zayıf inşa edilmiş olup müdafaası kötüdür. Oymacılığı ve taş işçilik yönünden ise İstanbul saraylarını aratmayan eser muntazam bir yapıya sahiptir. Türk milletinin özgün tipik sanat eseri mimarisini taşıyan ve günümüze gelebilen çok az eser bulunmaktadır ve Ağrı İshak Paşa Sarayı bunlardan bir tanesidir. Saray şu bölümlerden teşekkül etmektedir : Sarayın Dış Cephesi Birinci ve İkinci Avlu Cami Binası Selamlık Dairesi Daruzziyafe Haremodası Hamam Eğlence ve Merasim Dairesi Cephanelik Takkapılar Türbe Binası Fırın Zindan vs İshak Paşa Kimdir ? İshak Paşa Fatih Sultan Mehmet Han ve İkinci Bayezid zamanında sadrazamlık görevinde bulunmuş olan önemli devlet adamlarından bir tanesidir. Kendisi de İshakpaşa devşirmelerinden olur ve Saruhanlı Paşayiğit adıyla bilinen kişinin kölesidir. İstanbul’un fethi sırasında İshakpaşa Anadolu Beylerbeyi’dir. İshak Paşa Sarayı 'na Nasıl Gidilir? İshakpaşa sarayına ulaşım için Ağrı’da doğubeyazıt sınırlarına girmeniz yeterlidir. Minibüs ya da dolmuş ile 5 kilometrelik bir yolculuğun ardından İshakpaşa sarayına ulaşmış olacaksınız. Bir rivayete göre Ağrı’ya gelip de İshakpaşa sarayına uğramadan dönen kişiler burayı ziyaret etmeden ölmez imiş. Biz rivayetin yalancısıyız. Bu tarihi eseri kesinlikle görmenizi tavsiye ediyoruz. Ağrıya gelmişken meteor çukuru  adı verilen yeri de gezmenizi tavsiye ederiz. Bununla beraber gezilebilecek diğer yerler ise şunlardır : Avnik Kalesi Diyadin Kaplıcaları Doğu Beyazıd Kalesi Ağrı Dağı etekleri ve Meya Mağaraları . . .
İshak Paşa Sarayı Ağrı’dadır. Bir saraydan çok bir külliye görünümündedir.

Devrin Topkapı sarayı kadar ünlü bir yapımızdır ve İshak Paşa tarafından yapılmıştır. Bu eser, bir kartal yuvası kadar yüksek bir noktada inşa edilmiştir. Saray 18. Yy mimarisinin en belirgin özelliklerini taşımakta olan bir şaheser görünümündedir. Kitabede yazan tarihe göre yapılış  senesi 1784 yılına tekabül etmektedir. Saray binasının yapıldığı yer bir vadi üstü olduğundan kayalık ve sert bir yapıya sahiptir. Eskiden Bayezid şehrinin merkezi olarak bilinen bir konuma inşa eidlmiş olanbu yer şimdiki Doğu Bayezid bölgesinin içindedir. Sadece doğu tarafında müsait düz bir alan bulunan sarayda girişi kapısı buraya inşa edilmiştir. Bu açıdan bakıldığında sarayın aslında en dar cephesi olduğu görülmektedir. Bu saray ateşli silahların meydana geldiği bir dönemde inşa edildiğinden Cümle kapısı adı verilen ciheti zayıf inşa edilmiş olup müdafaası kötüdür. Oymacılığı ve taş işçilik yönünden ise İstanbul saraylarını aratmayan eser muntazam bir yapıya sahiptir. Türk milletinin özgün tipik sanat eseri mimarisini taşıyan ve günümüze gelebilen çok az eser bulunmaktadır ve Ağrı İshak Paşa Sarayı bunlardan bir tanesidir. Saray şu bölümlerden teşekkül etmektedir : Sarayın Dış Cephesi Birinci ve İkinci Avlu Cami Binası Selamlık Dairesi Daruzziyafe Haremodası Hamam Eğlence ve Merasim Dairesi Cephanelik Takkapılar Türbe Binası Fırın Zindan vs

İshak Paşa Kimdir ?

İshak Paşa Fatih Sultan Mehmet Han ve İkinci Bayezid zamanında sadrazamlık görevinde bulunmuş olan önemli devlet adamlarından bir tanesidir. Kendisi de İshakpaşa devşirmelerinden olur ve Saruhanlı Paşayiğit adıyla bilinen kişinin kölesidir. İstanbul’un fethi sırasında İshakpaşa Anadolu Beylerbeyi’dir.

İshak Paşa Sarayı 'na Nasıl Gidilir?

İshakpaşa sarayına ulaşım için Ağrı’da doğubeyazıt sınırlarına girmeniz yeterlidir. Minibüs ya da dolmuş ile 5 kilometrelik bir yolculuğun ardından İshakpaşa sarayına ulaşmış olacaksınız. Bir rivayete göre Ağrı’ya gelip de İshakpaşa sarayına uğramadan dönen kişiler burayı ziyaret etmeden ölmez imiş. Biz rivayetin yalancısıyız. Bu tarihi eseri kesinlikle görmenizi tavsiye ediyoruz. Ağrıya gelmişken meteor çukuru  adı verilen yeri de gezmenizi tavsiye ederiz. Bununla beraber gezilebilecek diğer yerler ise şunlardır : Avnik Kalesi Diyadin Kaplıcaları Doğu Beyazıd Kalesi Ağrı Dağı etekleri ve Meya Mağaraları . . .

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve habergalerisi.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.
startup ekosistemi, istanbul kaynak makinesi, boşanma avukatı, istanbul evden eve nakliyat, takipçi satın al, istanbul bodrum nakliyat, Mersin Evden Eve, https://www.metkimbocekilaclama.com/, kasko teklifi, malatya araç kiralama, en iyi evden eve nakliyat, evden eve nakliyat, evden eve nakliyat, istanbul böcek ilaçlama, hasta yatağı kiralama, mide balonu, evden eve nakliyat