Haber Galerisi
Köşe Yazarı
Haber Galerisi
 

Evler satılamıyor, fiyatlar düşüyor

Kira artışlarına getirilen sınırlamalar, kredi kısıtlamaları ve mevduat getirisi konut piyasasını yatırım aracı olarak cazip kılmaktan uzaklaştırıyor. İkinci el konut piyasasında ilan sayısı artarken, alıcı bulma konusunda zorluklar yaşanıyor. Gayrimenkul Uzmanı Gamze Özlü, "Gün geçtikçe satılık konutların sayısının arttığını gözlemliyoruz. Bu artışın bir sonucu olarak konut fiyatlarında yüzde 15 ile yüzde 20 arasında bir düşüş yaşanıyor. İlan sitelerinde favori olarak işaretlediğimiz ilanların fiyatları her geçen gün biraz daha geriliyor. Ancak alıcı bulmakta güçlük çekiyoruz. Bu durumun diğer bir nedeni, kiracıların mevcut kira düzeylerinin oldukça düşük olması ve bu nedenle konutların satılamaması" şeklinde açıklamada bulundu. Konut kredi faizlerindeki artışın yanı sıra ikinci ev almak isteyenler için kredi imkanlarının kısıtlanması da alıcıları frenliyor. Son dönemde mevduat faizlerinin kira getirisini aşması, konutu yatırım aracı olarak görenlerin sayısının azalmasına neden oluyor. ALICILAR, KİRACISIZ EV ARAYIŞINDA Kiralardaki yüzde 25'lik artış sınırı nedeniyle bazı ev sahipleri evlerini satışa koymuş olsa da, kiralamak amacıyla ev alımları azalıyor. Alıcılar, kiracısı olan bir evi satın alarak sorun yaşamaktan kaçınmak istiyor. Gayrimenkul Uzmanı Gamze Özlü, "Alıcılar ofisimize geldiğinde ilk sorulan sorular, satın almak istedikleri evin "kiracısı çıkar mı?" veya "beş yıl süresi doldu mu?" gibi koşullar oluyor. Genel olarak kiracısız evler aranıyor. Ancak bu tür evler oldukça nadir olduğundan, satışlar durma noktasına gelmiş durumda" şeklinde açıkladı. Özlü, "Satılık çok sayıda ev bulunsa da, hepsinin kiracı problemi olduğu için satılamıyor" dedi. "ESKİ KİRACILAR VE GÜNCEL KİRALAR ARASINDAKİ FARK NEREDEYSE 4 KAT" Geçen ay okulların açılması nedeniyle kiralık konut talebinin arttığını söyleyen Özlü, "Bu talebi genellikle öğrencilerin oluşturduğunu görüyoruz. Kira fiyatları oldukça yüksek olduğu için, kimsenin zorunlu olmadıkça ev değiştirmediğini gözlemliyoruz. Okul dönemi için kiralamalar sona erdiğinde burada da bir azalma bekliyoruz" dedi. Özlü, "Kimse evden çıkmak istemiyor ya da bu farkı ödemek yerine mahkemeye gitmek istemiyor. Üç ila dört yıl kiracı olan bir kişi 35 Bin TL öderken, yeni kiracılardan 135 Bin TL talep ediliyor. Eski kiracılar ve güncel kira düzeyleri arasındaki fark neredeyse 4 kat" şeklinde ifade etti.
Ekleme Tarihi: 01 Kasım 2023 - Çarşamba

Evler satılamıyor, fiyatlar düşüyor

Kira artışlarına getirilen sınırlamalar, kredi kısıtlamaları ve mevduat getirisi konut piyasasını yatırım aracı olarak cazip kılmaktan uzaklaştırıyor. İkinci el konut piyasasında ilan sayısı artarken, alıcı bulma konusunda zorluklar yaşanıyor. Gayrimenkul Uzmanı Gamze Özlü, "Gün geçtikçe satılık konutların sayısının arttığını gözlemliyoruz. Bu artışın bir sonucu olarak konut fiyatlarında yüzde 15 ile yüzde 20 arasında bir düşüş yaşanıyor. İlan sitelerinde favori olarak işaretlediğimiz ilanların fiyatları her geçen gün biraz daha geriliyor. Ancak alıcı bulmakta güçlük çekiyoruz. Bu durumun diğer bir nedeni, kiracıların mevcut kira düzeylerinin oldukça düşük olması ve bu nedenle konutların satılamaması" şeklinde açıklamada bulundu.

Konut kredi faizlerindeki artışın yanı sıra ikinci ev almak isteyenler için kredi imkanlarının kısıtlanması da alıcıları frenliyor. Son dönemde mevduat faizlerinin kira getirisini aşması, konutu yatırım aracı olarak görenlerin sayısının azalmasına neden oluyor.

ALICILAR, KİRACISIZ EV ARAYIŞINDA

Kiralardaki yüzde 25'lik artış sınırı nedeniyle bazı ev sahipleri evlerini satışa koymuş olsa da, kiralamak amacıyla ev alımları azalıyor. Alıcılar, kiracısı olan bir evi satın alarak sorun yaşamaktan kaçınmak istiyor. Gayrimenkul Uzmanı Gamze Özlü, "Alıcılar ofisimize geldiğinde ilk sorulan sorular, satın almak istedikleri evin "kiracısı çıkar mı?" veya "beş yıl süresi doldu mu?" gibi koşullar oluyor. Genel olarak kiracısız evler aranıyor. Ancak bu tür evler oldukça nadir olduğundan, satışlar durma noktasına gelmiş durumda" şeklinde açıkladı. Özlü, "Satılık çok sayıda ev bulunsa da, hepsinin kiracı problemi olduğu için satılamıyor" dedi.

"ESKİ KİRACILAR VE GÜNCEL KİRALAR ARASINDAKİ FARK NEREDEYSE 4 KAT"

Geçen ay okulların açılması nedeniyle kiralık konut talebinin arttığını söyleyen Özlü, "Bu talebi genellikle öğrencilerin oluşturduğunu görüyoruz. Kira fiyatları oldukça yüksek olduğu için, kimsenin zorunlu olmadıkça ev değiştirmediğini gözlemliyoruz. Okul dönemi için kiralamalar sona erdiğinde burada da bir azalma bekliyoruz" dedi. Özlü, "Kimse evden çıkmak istemiyor ya da bu farkı ödemek yerine mahkemeye gitmek istemiyor. Üç ila dört yıl kiracı olan bir kişi 35 Bin TL öderken, yeni kiracılardan 135 Bin TL talep ediliyor. Eski kiracılar ve güncel kira düzeyleri arasındaki fark neredeyse 4 kat" şeklinde ifade etti.

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve habergalerisi.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.
startup ekosistemi, istanbul kaynak makinesi, boşanma avukatı, istanbul evden eve nakliyat, istanbul bodrum nakliyat, https://www.metkimbocekilaclama.com/, kasko teklifi, malatya araç kiralama, en iyi evden eve nakliyat, evden eve nakliyat, istanbul böcek ilaçlama, hasta yatağı kiralama, mide balonu, evden eve nakliyat