Yapılan yatırımlarla 3,6 milyar dolar katma değer sağlandı

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Bursa'da gerçekleştirdiği bir dizi ziyarette, enerji verimliliği ve yenilenebilir enerji konularına dair önemli açıklamalarda bulundu. Dönmez, Türkiye'nin enerji politikalarını değerlendirirken, özellikle yerli ve milli kaynakların kullanımına dikkat çekti. Son dört yılda yapılan enerji verimliliği yatırımlarıyla yıllık 1,2 milyar dolarlık tasarruf sağlandığını belirten Dönmez, diğer yan sektörlerle birlikte bu rakamın 3,6 milyar dolara ulaşarak ülke ekonomisine büyük bir katma değer sağladığını vurguladı.

Bakan Dönmez, Mimar ve Mühendisler Grubu ile düzenlenen bir toplantıda, Türkiye’nin enerji politikasının ana hatlarını çizerken, yerli ve milli enerji kaynaklarına dayalı adımların enerji krizine karşı ne kadar önemli olduğunu dile getirdi. “Milli Enerji ve Maden Politikamız kapsamında nihai amacımız, enerji alanında tam bağımsızlığa ulaşmak,” diyen Dönmez, Türkiye’nin yenilenebilir enerji kaynaklarındaki başarılarına dikkat çekti. 20 yıl önce sadece hidroelektrik enerjisine dayanan yenilenebilir enerji portföyünün bugün rüzgâr, güneş, biyokütle ve jeotermal kaynaklarla dengeli bir hale geldiğini ifade eden Dönmez, 2023 yılında devreye girecek Akkuyu Nükleer Santrali’nin de bu çeşitliliğe katkı sağlayacağını söyledi.

Türkiye’nin enerji üretiminde yerlilik oranlarının son dönemde artırıldığını belirten Dönmez, enerji üretim ekipmanlarında yüzde 60-70 yerlilik oranına ulaşıldığını söyledi. Daha önce ithal edilen birçok ekipmanın artık yerli imkanlarla üretildiğini ifade eden Dönmez, Türkiye’den komşu ülkelere rüzgar türbini kanadı ve güneş paneli ihraç edildiğini vurguladı. Dönmez ayrıca, Türkiye’nin Avrupa’da hidroelektrikte ikinci, jeotermalde ise birinci sırada yer aldığını belirtti.

Karadeniz’deki doğalgaz keşiflerine de değinen Dönmez, 2020 yılında başlayan çalışmaların sonucunda 540 milyar metreküplük doğal gaz rezervinin bulunduğunu ve 2023 yılında gazın sisteme bağlanmasının hedeflendiğini söyledi. 2027 yılında bu rezervin, Türkiye’nin yıllık doğal gaz tüketiminin üçte birini karşılayacak kapasiteye ulaşacağını ekledi.

Enerji verimliliğinin önemine dikkat çeken Bakan, kaynak zengini olmayan Türkiye’nin mevcut kaynakları en verimli şekilde kullanmak zorunda olduğunu belirtti. Son dört yılda enerji verimliliğiyle sağlanan tasarrufun 3,6 milyar dolara ulaştığını ve bunun ülke ekonomisine büyük bir katkı sağladığını söyledi. Türkiye’nin Avrupa’da yaşanan enerji krizinden etkilenmediğini de vurgulayan Dönmez, yerli üretim ve uzun vadeli planlamanın bu süreçte büyük rol oynadığını belirtti.