Tiroid sorunları kadınları 5 kat fazla etkiliyor

Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Dr. Erdem Türemen, tiroid bezinin vücut işlevlerinde merkezi bir role sahip olduğunu ve kadınların tiroid sorunlarına erkeklerden daha fazla yakalandığını belirtti. Türemen, tiroidin bazen guatr ile karıştırıldığını vurgulayarak, guatrın tiroid bezinin büyümüş hali olduğunu açıkladı. Tiroid bezinin metabolizma, kas fonksiyonları ve kalp hızını düzenleyerek vücutta dengeyi sağladığını aktaran Türemen, yorgunluk, depresyon, kabızlık, saç dökülmesi gibi semptomların tiroid sorununa işaret edebileceğini söyledi. Nodüllerin genellikle iyi huylu olduğunu belirten uzman, boyunda şişlik veya kitle tespit edildiğinde endokrinoloji uzmanına başvurmanın önemine değindi.

Tiroid kanserinin ise tiroid hücrelerinin kontrolsüz büyümesi sonucu oluştuğunu söyleyen Dr. Türemen, erken teşhisle tamamen tedavi edilebileceğini ifade etti. Boyunda şişlik, boğazda sıkıntı, yutma güçlüğü, nefes darlığı gibi belirtilerle tiroid kanserine işaret eden Türemen, Dünya Sağlık Örgütü'ne göre 2020 yılında dünya genelinde tiroid kanseri oranının yüzde 3 olduğunu, Türkiye'de de hastalığın görülme sıklığı artmakla birlikte ölüm oranlarının azaldığını belirtti.

140 karakterlik meta açıklama önerim ise şu şekilde olabilir:

"Tiroid sorunları kadınlarda daha yaygın! Yorgunluk, depresyon gibi belirtiler tiroid bozukluğuna işaret edebilir. Erken teşhis hayat kurtarır."

Endokrinoloji Nedir?

Endokrinoloji, hormonları üreten bezlerin yapısını, işlevlerini ve bu bezlerin neden olduğu hastalıkları inceleyen tıp dalıdır. Vücudumuzdaki hormonlar, büyüme, metabolizma, üreme ve enerji dengesi gibi önemli işlevleri düzenler. Endokrinologlar, bu bezlerle ilgili bozuklukları ve hastalıkları (örneğin diyabet, tiroid hastalıkları, hormon eksiklikleri) teşhis eder, tedavi eder ve izlerler. Endokrinoloji aynı zamanda vücudun hormonal dengesizliklerini ve bu dengesizliklerin diğer organlar üzerindeki etkilerini araştırır.

Tiroid Kanseri Nedir?

Tiroid kanseri, boynun ön kısmında yer alan kelebek şeklindeki tiroid bezindeki hücrelerin kontrolsüz ve anormal bir şekilde çoğalmasıyla oluşan bir kanser türüdür. Tiroid bezi, metabolizmayı düzenleyen ve vücut işlevlerinde önemli rol oynayan hormonlar üretir. Bu bezdeki hücrelerin kanserleşmesi, çeşitli belirtilere yol açabilir.

Tiroid kanseri belirtileri şunlar olabilir:

Boyunda şişlik veya kitle Boğazda sıkıntı veya ağrı Yutma güçlüğü Ses kısıklığı Nefes almada zorluk Boyunda lenf düğümlerinin şişmesi

Çoğu tiroid kanseri türü yavaş ilerler ve erken teşhis edildiğinde tedavi edilebilir. En sık görülen tiroid kanseri türleri papiller ve foliküler tiroid kanseridir. Tiroid kanserinin tedavisi genellikle cerrahi, radyoaktif iyot tedavisi ve hormon tedavisini içerebilir. Tedavinin başarısı genellikle hastalığın erken evrede tespit edilmesine bağlıdır.