BlackBox Kasım Ayında Sanatseverlerle Dopdolu!
Türkiye İş Bankası Resim Heykel Müzesi’nin BlackBox Salonu, kasım ayında farklı disiplinlerden uzmanları bir araya getiren çok sayıda etkinlikle sanatseverleri buluşturacak. Cumhuriyet tarihi, sanatta tat ve lezzet, yapay zekâ ve sinema gibi çeşitli temaları ele alan etkinlikler, sanatla ilgilenen herkes için dopdolu bir program sunuyor. Ay boyunca düzenlenecek bu sohbetler, sanat tarihinden kent kültürüne uzanan geniş bir yelpazede, birbirinden değerli konuşmacıları ağırlayacak.
Kasım ayının ilk etkinliğinde Doç. Dr. Hazal Papuççular, Cumhuriyet’in toplumsal yapıyı nasıl dönüştürdüğünü 1 Kasım Cuma günü “Cumhuriyet ve Toplumsal Dönüşüm” başlıklı konuşmasında irdeleyecek. Bu konuşmada Cumhuriyet’in eğitim ve toplumsal alanlardaki etkilerini detaylandırarak özellikle kadınların toplumsal dönüşümdeki rolünü vurgulayacak.
Ardından, 2 Kasım Cumartesi günü Prof. Dr. Gül İrepoğlu, müzenin sergilerinden “Tat ve Sanat: Lezzetli Resimler” üzerinden yola çıkarak “Resimlerde Tarla, Bağ ve Bahçe” adlı konuşmasını gerçekleştirecek. Serginin eserleri, doğanın ve sofraların güzelliklerini tuvale taşıyarak izleyicilere sanatın duyusal boyutunu hissettirecek.
Kasım ayının bir diğer dikkat çekici etkinliği ise 6 Kasım Çarşamba günü gerçekleşecek “Bir Yapay Zekâ Rüyası: Sinema” başlıklı konuşma. Doç. Dr. Şebnem Özdemir ve eğitmen Cenk Caner, yapay zekânın sinema dünyasındaki rolünü, bilim ve hikâye anlatıcılığının kesişim noktasında ele alacak.
BlackBox’ta bu sezon ilk kez düzenlenecek etkinlik dizilerinden biri de “Tanıdıkların Gözünden”. Bu dizinin ilk konuğu, çağdaş Türk resminin önemli isimlerinden Güven Zeyrek olacak. Sanatçının yaşamına ve eserlerine dair detayları, kızı Azra Zeyrek’ten dinleyeceğimiz bu özel konuşma, 9 Kasım Cumartesi günü gerçekleşecek.
Pera’nın yeme-içme kültürü üzerine 14 Kasım Perşembe günü Dr. Öğr. Üyesi Ali Kayaalp’in yapacağı “Çarşı, Meyhane, Lokanta: Pera’nın Yeme-İçme Kültürü” konuşması ise Beyoğlu’nun yeme-içme kültürüne tarihsel bir bakış sunacak.
Sanat eleştirmeni Ayşegül Sönmez ise 17 Kasım Pazar günü başlayacak “Ayşegül 1920’lerde” başlıklı konuşmasında, 20. yüzyılın başlarında etkili olan sanat akımlarını ele alacak.
21 Kasım Perşembe günü, “Seza Sinanlar Uslu ile İz Sürüyoruz” etkinlik serisinin ilkinde Prof. Dr. Seza Sinanlar Uslu, Osmanlı döneminde “sergi komiseri” kavramından günümüz küratörlüğüne uzanan süreci tartışacak.
Ayın son etkinliği ise 24 Kasım Pazar günü opera severleri ağırlayacak. W. A. Mozart’ın “Saraydan Kız Kaçırma” operası, yönetmen Figen Ayhan’ın anlatımıyla ve İstanbul Devlet Opera ve Balesi sanatçılarının performanslarıyla sahne arkası detaylarıyla izleyicilere sunulacak.
BlackBox Salonu’ndaki etkinliklerin biletlerine Biletix’ten ulaşılabiliyor.