KPSS puan ve sıralamalarımızla atanmak istiyoruz!

“Kamuya ilk alımlarda mülakatlar kaldırılacak.” sözüne rağmen mülakatlara giren genç öğretmenler: “ En azından başarı sıralamalarımıza dokunulmasın.” diyerek hak arayışı içerisinde. Yapılan mülakatların Milli Eğitim Bakanlığının anlattığı gibi olmadığına dikkat çekiyorlar. Maddi ve manevi olarak yıprandıklarını söyleyerek belirsizliğin bir an önce bitmesini bekliyorlar. 2023 yılının yaz aylarında Kamu Personel Seçme Sınavı’na giren öğretmenlerin henüz ataması yapılmadı.

Türk Dili ve Edebiyatı öğretmeniyim. 2023 KPSS’ye yaklaşık üç yıl boyunca gece gündüz demeden çalıştım. Sonunda alanımdaki 40 bin kişi arasından ilk 350'ye girmeyi başardım. Sayın Bakanın “Mülakatları, mülakat gibi yapacağım.” açıklamasıyla ilk hayal kırıklığını yaşadım çünkü 2023 genel seçimlerinde Sayın Cumhurbaşkanımızın "Kamuya işe alımlarda mülakatlar kalkacak." sözü umutlarımı yeşertmişti. Aslında o güne kadar 2018 yılında uygulanmaya başlanan KPSS puanlarının yuvarlanması (KPSS puanı ne ise mülakatta aynısının verilmesi) devam ediyordu. Fakat 2023'te uygulanmak istenen mülakatın mağduriyet yaratacağı çok aşikardı. Bağıl değerlendirmenin esas alındığı ve puanlarda yığılmaların fazla olduğu bir sınavda yarım puan bile kontenjan dışına atılmanıza sebep olabilir. Geçtiğimiz temmuz ve ağustos ayında mülakatlar yapıldı ancak ders anlatımı gibi bir durum yaşanmadı. 3 soru soruldu. Eğitim bilimleri, genel kültür ve alanımızla ilgili bir ders konusu verilip bunu 1 ders saati işleyişine göre plan yapmamız istendi.

19 Eylül Perşembe günü yanlışlıkla açıklanan sonuçlarda ise çok acı bir tablo ile karşılaştım. Ben İstanbul Siyavuşpaşa Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde mülakata girmiştim ve sınav puanımdan sadece 0,41 puan fazlasını aldım fakat İzmir’de mülakata giren bir arkadaşım puanı benden çok daha düşük olmasına rağmen 6,44 puan daha yüksek aldı. Virgüllerle dahi sıralamalarda yüzlerce kişi oynarken +5 +8 +10 gibi puanlar büyük haksızlıktır. Bu haksızlığı asla kabul edemiyorum. Yapılması gereken tek şey, KPSS sonucu elde edilen puan ve sıralamalarla atama gerçekleştirmektir. Bir yılı aşkın zaman diliminde yalnızca bizler değil ailelerimiz de perişan oldu. Liyakatli bir atama ile görev başı yapmak en büyük arzumuz. Haksızlığa uğrayıp ülkemize küsmek istemiyoruz.

 

NOT: Grafik, mülakat puanını görebilen öğretmenlerin veri girmesi sonucu oluşturulmuştur.

Türkçe branşında 20 bin atamada verilen 804 kişilik atama kontenjanında olup neredeyse bir buçuk yıldır 2023 atamasını bekleyen öğretmenlerden sadece birisiyim. “Öğretmenlikte mülakat kaldırılacak.” sözüne rağmen torpil ve adam kayırmanın kapısını aralayan mülakata 20 bin öğretmen olarak istemeyerek de olsa girmek zorunda kaldık. Ben de bir Türkçe öğretmeni olarak 11 Temmuz 2024 tarihinde İstanbul Kadıköy Mesleki ve Teknik Lisesi'nde mülakata girmiş bulunmaktayım.

Milli Eğitim Bakanlığı iki ay gibi uzun bir bekleme süresinin ardından nihayet sonuçları E-Devlet üzerinden sızdırılmış ve yarım saat gibi kısa bir sürenin ardından geri çekmiştir. Bu kısa zamanda dahi öğretmenlerin karşılaşmış olduğu puan tutarsızlıkları elenme korkusu ve gelecek kaygısına yeterli olmuştur. Misalen Türkçe branşında son atama puanı olan 80.4 altında birçok kişiye +3’ten başlayıp +7 ve +13’lere varan farklı puanlar verildiği gözlenmiştir. Yalnızca Türkçe için değil sosyal bilgiler, biyoloji, tarih, özel eğitim öğretmenlikleri gibi neredeyse tüm branşlarda durumun aynı olduğu ve şehirden şehire, komisyondan komisyona değişen uçuk puan farklılıklarının olduğunu görmekteyiz.

Erzurum ya da İzmir'de mülakata giren öğretmen en az 4 puan ve üzeri alırken İstanbul ve Bursa’da mülakata giren öğretmene sadece 1 puan verilmiş ya da puanı direkt yuvarlanarak KPSS puanının aynısı verilmiştir. Bu şehirler arası puan farklılıkları atama kontenjanında olmayan öğretmenlere atanma hatta derece yapma şansı verirken hak eden yüksek puanlı öğretmenlerin elenmesine sebebiyet verecektir. Erzurum, İzmir, Diyarbakır, Eskişehir'de mülakata giren düşük puanlı adaylar şans faktöründen dolayı kolayca atanacak; İstanbul Siyavuşpaşa Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, Bursa, Mersin gibi şehirlerde giren yüksek puanlı öğretmenler ise KPSS puanının aynısı verildiğinden dolayı elenerek atanma haklarından mahrum bırakılacaktır. 78 puanın 85’e, 71 puanın 91 puana çıkarılması ayrıca akıllara torpil ve adam kayırma haksızlığını da getirmektedir.

Tüm bunlardan mütevellit yapılması en doğru ve gerekli olan eylemin kontenjandaki tüm öğretmenlere KPSS puanın aynısının verilmesidir. 20 bin atama kontenjanındaki hiçbir öğretmenin elenmemesiyle adalet, liyakat sağlanacak ve hakkı yenmeyen emektar öğretmenlerimiz yeni nesiller için durmadan çalışıp ülkemizi medeni milletler seviyesine çıkaracaktır. Adalet ve liyakatin kazanması temennisiyle...

Branşım coğrafya. İsimlerimiz, bölümlerimiz farklı olsa da atama bekleyen öğretmenler olarak hislerimiz aynı. Bugün, yarın, haftaya, önümüzdeki ay diye diye neredeyse 1,5 yılı devirdik. Yapılması düşünülen mülakat için neyi anlattıysak başımıza geldi. Bizler, şehirden şehire değişen ve ortak bir kriter belirlenmeden yapılan mülakat puanlaması yüzünden elenemeyiz. Danıştay kararını bahane ederek beklemek yerine KPSS puanlarını baz alıp atama yapmak bu kadar zor olmamalı. Tek isteğimiz liyakat.

Sıralamalarımızın değişmediği şekilde mülakat sonuçları ilan edilip atama takvimi tam haliyle yayınlanmalıdır. Umarız ki bir öğretmen arkadaşımızın bile hakkı yenilmez. Eğitim öğretim yılının başladığı ancak öğretmen atamasının yapılmadığı hiçbir sene olmamıştı.