Aylık ve yıllıkta en yüksek reel getiri külçe altında
Finansal yatırım araçlarının reel getirileri, Eylül ayı itibarıyla aylık ve yıllık bazda en yüksek performansı külçe altında gösterdi. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Eylül ayına ilişkin Finansal Yatırım Araçlarının Reel Getiri Oranlarını yayımladı.
Aylık bazda en yüksek reel getiri, yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE) ile düzeltilmiş olarak yüzde 4,67, tüketici fiyat endeksi (TÜFE) ile düzeltilmiş olarak ise yüzde 3,04 ile külçe altında gerçekleşti. Yatırım araçları arasında yapılan incelemede, Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde mevduat faizi (brüt) yüzde 1,90, Euro yüzde 0,63 ve Devlet İç Borçlanma Senetleri (DİBS) yüzde 0,50 oranlarında reel getiri sağladı. Öte yandan, Amerikan Doları yüzde 0,25, BIST 100 endeksi ise yüzde 2,79 oranında kayıplara yol açtı. TÜFE ile indirgendiğinde ise mevduat faizi (brüt) yalnızca yüzde 0,32 oranında reel getiri sunarken, Euro yüzde 0,93, DİBS yüzde 1,06, Amerikan Doları yüzde 1,80 ve BIST 100 endeksi yüzde 4,30 oranlarında yatırımcılarına kaybettirdi.
Üç aylık değerlendirme sonuçlarına göre, külçe altın Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde yüzde 11,70, TÜFE ile indirgendiğinde ise yüzde 7,75 oranında en yüksek reel getiriyi sağlayarak yatırımcılarına kazandırdı. Bu dönemde, BIST 100 endeksi, Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde yüzde 10,67, TÜFE ile indirgendiğinde ise yüzde 13,83 oranlarında yatırımcısına kaybettiren araç oldu.
Altı aylık değerlendirmede ise mevduat faizi (brüt) Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde yüzde 7,87, TÜFE ile indirgendiğinde ise yüzde 2,79 oranında en yüksek reel getiri sunan araç olarak öne çıkarken, aynı dönemde Amerikan Doları Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde yüzde 5,57, TÜFE ile indirgendiğinde ise yüzde 10,02 oranında yatırımcılarına en çok kaybettiren araç oldu.
Yıllık bazda yapılan değerlendirmelerde külçe altın, Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde yüzde 28,25, TÜFE ile indirgendiğinde ise yüzde 14,27 oranında yatırımcılarına en yüksek reel getiriyi sağladı.
Not: Bu makale yatırım tavsiyesi değildir.
Yi-Üfe Nedir?Yİ-ÜFE, Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi'nin kısaltmasıdır. Bu endeks, Türkiye'deki üretici fiyatlarını ölçen bir göstergedir ve özellikle mal ve hizmetlerin üretim aşamasındaki fiyat değişimlerini yansıtır. Yİ-ÜFE, sanayi ve tarım sektörlerindeki üretici fiyatlarını kapsar ve genellikle enflasyonun üretim tarafındaki etkilerini analiz etmek için kullanılır.
Yİ-ÜFE'nin önemi, enflasyonun yanı sıra ekonomik durumu ve üretim maliyetlerini değerlendirmek için sağladığı verilerden kaynaklanır. Üretici fiyatlarındaki değişimlerin, tüketici fiyatlarına yansıma süreci üzerinde önemli etkileri olabilir.
Bunun gibi makalelerimize ulaşmak için: Ekonomi Haberleri