11. TÜYİD Zirvesi’nde ‘Yeni Denge’ Tartışılıyor

Sermaye Piyasası Kurulu Başkanı İbrahim Ömer GÖNÜL açılış konuşmasında şu ifadelere yer verdi: “Salgın ve Rusya-Ukrayna savaşı küresel ekonomi için zorlayıcı olurken, yatırımcılar tasarruflarını korumak ve nemalandırmak için sermaye piyasalarına yöneldiler. Sermaye piyasaları açısından ‘denge’; piyasalarımızda arz ve talebin dengelenmesi, yatırımcıların tasarruflarını yatırabileceği araçların çeşitliliği, şirketlerimizin ihtiyaç duyduğu fonları temin edebilmesi, kısaca, sermaye piyasası araçlarına yatırılan tasarruflarla yatırımların finanse edilebilmesi olarak açıklanabilir. Yatırımcıların ihtiyaç duydukları bilgilerin şirketlerimiz tarafından şeffaf ve doğru şekilde karşılanması ise ‘yeni denge’ olabilir. Yatırımcılarımızın finansal okuryazarlığının artması ve yatırımcıların doğru karar vermesini sağlayacak bilgilerin onlara ulaşması Kurul olarak hassasiyet gösterdiğimiz bir konu. Bu noktada, şirketlerin aynası konumundaki yatırımcı ilişkileri önemli bir rol üstlenmektedir.”

 

TÜYİD Başkanı Aslı Selçuk ise açılış konuşmasında “Pandemi, savaş ve göç, tedarik zinciri güvenliği, yeni ekonomik dinamikler ve enflasyon, yeni finansal ürünler, iklim krizi ve tükenen kaynaklar, düzenlemeler, teknoloji ve sosyal trendler hepimizin gündeminde. Tüm bunların dengesini bulup bulmadığını konuşmak üzere ‘Yeni Denge’ temasıyla bir aradayız” dedi. TÜYİD Başkanı Selçuk, “Geride kalan süreçte yatırımcı ilişkileri profesyonelleri olarak bizim için değişmeyen öncelik, her koşulda ortaya çıkan dinamikleri yönetmek suretiyle ülkemiz, sektörlerimiz ve şirketlerimiz için toplam değer yaratmaktır” vurgusunu yaptı.

 

Açılış konuşmalarının ardından Clairfield Yönetici Direktörü ve TÜYİD Yüksek İstişare Konseyi Üyesi Müge TUNA moderatörlüğündeki “CEO Gözüyle” başlıklı ilk oturum, Hektaş Genel Müdürü H. Zafer TERZİOĞLU, Doğan Yatırım Bankası Genel Müdürü Hulusi HOROZOĞLU ve TAV Havalimanları CEO Serkan KAPTAN’ın katılımlarıyla düzenlendi.

 

Pandemiyle beraber gıda güvenliğinin öneminin arttığına dikkat çekerek sözlerine başlayan Hektaş Genel Müdürü H. Zafer TERZİOĞLU şu ifadeleri kullandı: “Tarımda daha az su tüketimi ve doğru gübreleme sayesinde verimlilik yüzde 50 arttırılabilir. O yüzden tarımda bilinçlendirme faaliyetlerimize hız kesmeden devam ediyoruz. Çiftçilerimize nasıl daha fazla verim alabileceğini göstermeye çalışıyoruz. Önce Türkiye’de daha sonra da dünyada, tarımda verimliliğin öncü şirketi olarak faaliyetlerimizi sürdürüyoruz.” 

 

 

Doğan Yatırım Bankası Genel Müdürü Hulusi HOROZOĞLU ise konuşmasında şunları dile getirdi: “Kendimizi bölgesel yatırım bankası olarak tanımlayarak yola çıktık. Orta Doğu, Kuzey Afrika, Doğu Avrupa ve Orta Asya’daki Türk Cumhuriyetleri’ni önceliklendiriyor, yatırım bankası olarak, bu coğrafyalardan Türkiye’ye yapılacak yatırımlara aracılık etmek istiyoruz. Buna mutabık Türk şirketlerinin de bu coğrafyalara yapacakları yatırımlara, satın almalara, her türlü stratejik işlemlere destek olmak istiyoruz.” HOROZOĞLU sözlerine şöyle devam etti: “Sermaye piyasalarının gelişmesi, Türkiye’de yatırım bankalarının öncelikli hedeflerinden ve öncü olması gereken alanlardandır.” 

 

Oturumun bir diğer katılımcısı TAV Havalimanları CEO’su Serkan KAPTAN ise görüşlerini şöyle dile getirdi: “İlk defa sağlık krizinin, ekonomik krizi tetiklediği ve onun da uçuşlara ara verdirdiği bir dönem yaşadık. Bütün havacılık sektörü derinden yaralandı.” Salgın sürecini rakamlarla anlatan KAPTAN şu bilgileri paylaştı: “2019 yılında seyahat eden 9 milyar yolcu sayısı, 2020 yılındaki pandemiyle beraber 3 milyar civarına düştü. Bütün havalimanlarımızda yolcularımızda yüzde 70 azalma yaşandı. Havalimanlarımızın kapalı kaldığı 3 ay boyunca hiçbir gelirimiz oluşmadı ama giderlerimiz devam etti. 2021 yılının ikinci yarısında tedbirlerin nispeten gevşemesiyle yolcu sayısında yaklaşık yüzde 50 toparlanma oldu ve 4,4 milyara çıktı. Tamamen 2019 rakamlarına dönmemizin ise 2024 yılında mümkün olması bekleniyor.” 

 

Zirve, Institutional Investor EMEA Direktörü Amani KORAYEIM’in “Temel Bulgular Konuşması”nın ardından Institutional Investor iş birliği ile düzenlenen geleneksel Yatırımcı İlişkileri Ödül töreni ile devam etti. BİST TÜM ve BİST 30 şirketleri arasında ‘En İyi Yatırımcı İlişkileri Programı’, ‘En İyi Yatırımcı İlişkileri Yöneticisi’, ‘En İyi CEO’ ve ‘En İyi CFO’ kategorilerinde kazananlara ödülleri takdim edildi.

 

Aura Portföy Yönetimi Genel Müdürü İsmail ERDEM, CFA moderatörlüğündeki Zirve’nin “Sürdürülebilirlik” başlıklı oturumunda; Blackfriars Asset Management Gelişmekte Olan Piyasalar Portföy Yöneticisi Anastasia LEVASHOVA, S&P Global Market Intelligence ÇSY, Kurumsal Yönetim, Birleşme ve Satınalma Küresel Başkanı Andreas POSAVAC ve Koç Holding Sürdürülebilirlik Koordinatörü Ebru BAKKALOĞLU TÜZECAN panelist olarak yer aldılar.

 

Blackfriars Asset Management Gelişmekte Olan Piyasalar Portföy Yöneticisi Anastasia LEVASHOVA söyle konuştu: “Tüketiciler, şirketler ve hükûmetler çevre için getiriden vazgeçmeye hazır mı? Çevre için büyümeyi feda etmek istiyor muyuz? Temelde sormamız gereken sorular bunlar. Avrupa için bu sorunun cevabı evet. Almanya’da ve Birleşik Krallık’ta karbon nötr hedefleri için önemli çalışmalar yapılıyor.”

 

ESG uygulamaları ile yatırımcıların bakış açısının değiştiğine dikkat çeken S&P Global Market Intelligence ÇSY, Kurumsal Yönetim, Birleşme ve Satınalma Küresel Başkanı Andreas POSAVAC, “Varlık yönetimi konusunda değişim var. Şu anda yatırım yapanlar sürdürülebilirlik konusunda yapılan çalışmalara önem veriyor” vurgusunu yaptı. 

 

Koç Holding Sürdürülebilirlik Koordinatörü Ebru BAKKALOĞLU TÜZECAN ise şöyle konuştu: “Yatırımcılar ve tüketiciler iklimle ilgili konularda uzun vadeli hedefler görmek istiyor. Koç Holding olarak iklim kriziyle mücadelede ve düşük karbon ekonomisine geçiş için önemli çalışmalar yapıyoruz. 2050 yılına kadar karbon nötr olma hedefini ortaya koyduk ve bu doğrultuda somut, uygulanabilir bir yol haritasını içeren Karbon Dönüşüm Programı’nı başlattık. Çalışmalarımızı bu program altında yürütüyoruz.” 

 

 Yatırımcı İlişkileri Ödülleri 

Kategorilere göre ödül alanlar:

BİST 30 şirketleri arasında:

‘En İyi CEO’: Cenk ALPER, Sabancı Holding ‘En İyi CFO’: Orhun KÖSTEM, Sabancı Holding ‘En İyi Yatırımcı İlişkileri Yöneticisi’: Kerem TEZCAN, Sabancı Holding  ‘En İyi Yatırımcı İlişkileri Programı’: Sabancı Holding Yatırımcı İlişkileri Ekibi

BİST TÜM şirketleri arasında:

‘En İyi CEO’: Burak BAŞARIR, Coca-Cola İçecek ‘En İyi CFO’: Burcu ÖZTÜRK, MLP Sağlık Hizmetleri ‘En İyi Yatırımcı İlişkileri Yöneticisi’: Deniz Can YÜCEL, MLP Sağlık Hizmetleri ‘En İyi Yatırımcı İlişkileri Programı’: MLP Sağlık Hizmetleri Yatırımcı İlişkileri Ekibi