Tunç Soyer: Döngüsel Kültür Kentleri İttifakı şüphesiz ki çabamızın en önemli parçası
Avrupa - Akdeniz Bölgesel ve Yerel Meclisi'nin genel kuruluna geçen hafta ev sahipliği yapan İzmir Büyükşehir Belediyesi, bu hafta Akdeniz'de kentsel ve bölgesel işbirliği çalışmaları yürüten Akdeniz Sürdürülebilir Kent ve Bölgeleri Ajansı'nın uluslararası seminerine kapılarını açtı.
- 25 Kasım'a kadar devam edecek seminerin açılışında ARLEM Genel Kurulu'nda Döngüsel Kültür Kentleri İttifakı kurmak için çağrıda bulunduklarını hatırlatan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, “İzmirli düşünür Heraklitos’un çok değerli bir sözü var: 'Değişmeyen tek şey değişimdir'. Asla değişemez gibi düşündüğümüz metropolleri yeryüzündeki ekosistemin bir parçası haline getirme cesaretini işte bu sözden alıyoruz. Döngüsel Kültür Kentleri İttifakı şüphesiz ki bu çabamızın en önemli parçası” dedi.
Akdeniz'de kentsel ve bölgesel iş birliği çalışmaları yürüten, üyeleri arasında Fransız Dış İşleri ve Avrupa Bakanlığı, Marsilya Belediyesi ve Euroméditerranée Kamu Kalkınma Ajansı gibi kurum ve kuruluşların bulunduğu Akdeniz Sürdürülebilir Kent ve Bölgeleri Ajansı'nın (AViTeM), İzmir Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde düzenlediği seminer Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi'nde başladı. Fransız Kalkınma Ajansı (AFD) ve Akdeniz Entegrasyon Merkezi (CMI) gibi kuruluşlarla işbirliği içerisinde 25 Kasım'a kadar düzenlenecek seminerin açılışına İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ile eşi Neptün Soyer, AVITEM Genel Müdürü Büyükelçi Philippe Meunier, Fransa Dışişleri ve Avrupa Bakanlığı Bölgesel Topluluklar Dış İlişkiler Temsilcisi Xavier D'argoeuves, Fransa İstanbul Başkonsolosu Olivier Gauvin, Dışişleri Bakanlığı İzmir Temsilcis i Naciye Gökçen Kaya, İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Vekili Barış Karcı, İzmir Büyükşehir Belediyesi Dış İlişkilerden Sorumlu Başkan Danışmanı Onur Eryüce, İzmir Büyükşehir Belediyesi bürokratları, AViTeM üyeleri ve yerel yönetim temsilcileri katıldı.
Soyer: “İzmir mücadelesini artırarak sürdürmekte kararlı”
Eylül 2021’de İzmir’de gerçekleşen Dünya Belediyeler Birliği Kültür Zirvesi’nde ortaya konan “Döngüsel Kültür” kavramı ve dört ana sütunu olan “Doğamızla uyum. Birbirimizle uyum. Geçmişimizle uyum ve değişimle uyum” üzerine konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, “İki hafta önce ev sahipliğini yaptığımız Avrupa - Akdeniz Bölgesel ve Yerel Meclisi (ARLEM) toplantısında üzerinde çalıştığımız bu yeni anlayışı ayrıntılı bir şekilde gündeme getirdik. Akdeniz’den başlamak üzere bir Döngüsel Kültür Kentleri İttifakı kurmak için çağrıda bulunduk. Bu çağrımız, Arlem ve ICLEI aracılığıyla COP 27 İklim Zirvesi’ne de taşındı. Dünyanın ilk Citta Slow Metropolü olan İzmir, Akdeniz’in diğer önde gelen kentleriyle birlikte bu konudaki mü ;cadelesini artırarak sürdürmekte kararlı. İnanıyorum ki üzerinde çalıştığımız Döngüsel Kültür Kentleri İttifakı, döngüsel ekonomi, kentsel adalet, doğal ve kültürel mirasın korunması, kent ve kır ilişkisinin güçlendirilmesi gibi birçok konuda dünyaya ilham verecek. İzmirli düşünür Heraklitos’un çok değerli bir sözü var: Değişmeyen tek şey değişimdir. Asla değişemez gibi düşündüğümüz metropolleri yeryüzündeki ekosistemin bir parçası haline getirme cesaretini işte bu sözden alıyoruz. Döngüsel Kültür Kentleri İttifakı şüphesiz ki bu çabamızın en önemli parçası. Bu buluşma sayesinde hem diğer şehirlerden öğrenme hem de İzmir’in deneyimlerini paylaşma şansını yakaladığımız için çok sevinçliyim” dedi.
Gauvin: “İlişkilerimiz 10 yıldır güvenle devam ediyor”
Fransa İstanbul Başkonsolosu Olivier Gauvin, “Bu şehre alışık birisiyim, 10 kez İzmir'e geldim. İzmir Büyükşehir Belediyesi ile paylaşımlarda bulunmak son derece mutluluk verici. İzmir çeşitli etkileşimlerin merkezinde. Akdeniz merkezinde yer alan bir şehir. Bu organizasyonun yapılmasını sağladıkları için teşekkür ederim. Geçtiğimiz yıl Buca metrosunun finansmanına yönelik törene katıldık. İzmir, Fransız Kalkınma Ajansı'nın önemli ortaklarından bir tanesi. İlişkilerimiz 10 yıldır güvenle devam ediyor” diye konuştu.
D'argoeuves: “Arzumuz Türk muhataplarla ortaklıklar geliştirmek”
Fransa Dışişleri ve Avrupa Bakanlığı Bölgesel Topluluklar Dış İlişkiler Temsilcisi Xavier D'argoeuves, “İzmir Büyükşehir Belediyesi bize kapılarını açtı, çok teşekkür ediyorum. Somut araştırma ve çalışma yapma imkanımız olacak. Biz Fransız yerel yönetimlerin Türk yerel yönetimlerin az ortaklığı olduğunu görüyorum. Bizim görevimiz bu ortaklıkları artırmak. Fransız yerel yönetimlerin arzusu Türk muhataplarla ortaklıklar geliştirmek” dedi.
Meunier: “İzmir ile Fransız aktörler arasında işbirliğinin başlangıcı olur”
AViTeM Genel Müdürü Büyükelçi Philippe Meunier, “İzmir bizim için büyüleyici. Hepimiz burada birbirimizi daha iyi tanımak istiyoruz. Tramvayla geldik buraya. Dünyadaki tramvaylardan birinde bulunduğumu sandım. Muhteşem bir görüntü vardı. Sürdürülebilir kalkınmaya örnek bir görüntü vardı önümüzde. Bizim buraya gelme amacımız Akdeniz'in gelişmesine destek olmak. Başkanın sadece proje olarak değil düşünce ve strateji açısından da neler yaptığını okudum. Bölgelere destek olmaya hazırız. Biz sizlerle birlikte çalışmak istiyoruz. Umarım ki bu seminer başlangıç noktası olur işbirliği açısından. İzmir ile Fransız aktörler arasında işbirliğinin başlangıcı olur. İzmir aslında bir Fransız bölgeye benziyor, eminiz ki onu ele alarak bölgeler üzerinde çalışarak daha iyi br dengeye, uyuma ulaşabili riz. Eşitsizliklere karşı mücadele edebiliriz. Potansiyeller muhteşem” şeklinde konuştu.
Kaya: “İzmir'de gerçekleştirilmesi işbirliğinin güzel bir örneği”
Dışişleri Bakanlığı İzmir Temsilcisi Naciye Gökçen Kaya, “AViTeM'in yıllık Metropolitan Seminer Döngüsü'nü bu kez bu önemli metropol İzmir'de gerçekleştirmesi bu işbirliğinin güzel bir örneğidir. Entegre yönetişimi ve ekolojik geçiş stratejileri ile İzmir'in AViTeM tarafından özellikle diğer Akdeniz bölgeleri için de ilham kaynağı olarak görüldüğünü duymaktan memnuniyet duyuyoruz” dedi.
İzmir'in stratejik vizyonu konuşulacak
5 gün sürecek seminerde İzmir'in stratejik vizyonu, tarihsel, coğrafi ve kentsel gelişiminin yanı sıra İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin sosyal dayanışmanın artırılması ve sosyal eşitsizliklerin giderilmesini amaçlayan politikaları, Cittaslow Metropol uygulamaları, temiz enerji politikaları, kültür, tarım ve doğa alanındaki faaliyetleri ve vatandaş katılımına dayalı kurumsal yapısıyla sivil toplumla kurduğu işbirlikleri konuşulacak.