Bu Nesil Bizim

Her zaman geleceğimiz çocuklarımız, deriz. Beklentimiz çok fazla gelecek nesilden. Peki, geleceğimiz için yeterli hazırlıkları biz yapabiliyor muyuz? Neslimizi nasıl yetiştiriyoruz? Öncelikle geleceğimiz çocuklarımızın elinde demeden önce bir dönüp kendimize sormamız gerekli; “Kendi neslimiz olarak biz ne yaptık?” ve “Ne gibi katkımız oldu hayata?” diye.

Öyle ya biz de önceki neslin geleceğiydik. “Ne olacak bu gençliğin hali?” diyenlere; siz neyseniz onlarında olacağı odur cevabını verebiliriz. Tabi ki bizden sonrakiler farklılaşarak ilerleyeceklerdir. O yüzden de ailede başlayan eğitim önemli ve bireyleri asıl şekillendiren kısım olmakta. Gelecek nesil derken iyi yetiştirmek önemli.

Çocuk yetiştirmenin incelikleri kısmını yine uzmanlara bırakmak gerekirse; bizim ilgileneceğimiz kısım ise bu nesli yetiştirirken neye göre ve nasıl yetiştirdiğimiz konusu olmalı. Kimse topluma zarar verecek bir birey yetiştirmek istemez tabi ki.

Herkes elinden gelenin en iyisini yapmaya çalışır tahminim edildiği gibi. İçinde bulunduğumuz dönemin yeni nesli bilişim ve teknolojinin içine doğmakta ve bunların avantajlarıyla birlikte dezavantajlarını da yaşamakta. Yeni neslin hem bunlara uyumlu olmalarını sağlarken hem de korumamız gereken ilk şeyde bu konuda olmakta.

Bir diğer konuda neslimizin bizim devamımızolduğu gerçeği ama biz de kendimizden öncekinin devamıydık; bunu unutmamak gerekli. Gelecek nesilden beklentilerimiz elbet de olacak ama bizim yapamadıklarımız yönünde olması da beklenemez ki hiçbir birey bir diğerinin hayalini gerçekleştirmek için dünyaya gelmiş olamaz.

Tabi ki bizden her anlamda ileri bir nesille karşı karşıya olduğumuz da söz konusu. Özellikle de yeni dünya düzeninde her zaman bir adım ileri olmak zorundalar. Neslimizi yetiştirirken en önemli konulardan biri birey olarak iyi olmasının yanında topluma yararlı ve milli değerlere sahip çıkabilecek bir nesil olmaları önemarz etmekte.

Bizim geleceğimiz diye; fazla ödev yüklediğimiz neslin çocuk olduğunu da unutuyoruz genelde. Onları çocukluklarını ve gençliklerini yaşayarak mutlu bireyler olabilecekken sürekli bir yarış halinde tuttuğumuzda; onların mutsuz bireyler dönüşmeleri de olası.

Öncelikle hayattan beklentisinin ne olduğunu bilebilecek ve doğru bilgiye nasıl ulaşabileceğini bilebilen bireyler olarak var olmalarının sağlanması gerekmekte. Başka bir mevzu da gelecek nesil dediğimiz çocuklar şimdiki nesli örnek alarak ve taklit ederek belli bir olgunluğa ulaşırlar.

Bu hususta gelecek nesli şekillendirmeye veya yönlendirmeye başlamadan önce kendimizi şekillendirmemiz gerektiğinin ve örnek teşkil etmemiz gerektiğinin altını çizmek gerekli. Geleceğimiz gördüğümüz bu nesle ödev yüklemeden önce durup bir hayattaki yaptıklarımıza bakmak gerekli. Bizim bir versiyon farklılaşmamız olan; Bu Nesil Bizim!

Betül Fırat