Akromegali hastalığı hipofiz bezinden büyüme hormonu üretiminin artışı ile karakterize olan bir hastalık türüdür. Bu rahatsızlığın en önemli özelliği el, ayak ve yüz kemiklerinde aşırı büyümelerin görünmesidir. Orta yaşta bulunan yetişkinleri daha fazla etkileyen bu rahatsızlık, çocukluk çağında ve büyüme plakları kapanmadan meydana geldiğinde devlik oluşabilir. Bunu takiben çocukluk döneminde abartılı kemik büyümesi ve boy artışı gibi oluşumlar görülebilir. Çıkıntılı bir alt çene, genişlemiş bir burun, kalınlaşmış dudaklar, ayrık dişlerin oluşması şeklinde kademeli bir değişim gözlemlenebilir.
Akromegali hastalığı oldukça nadir rastlanan ve fiziksel değişimlerin yavaş yavaş yaşandığı bir durumdur. Bunun yanı sıra bazı durumlarda fiziksel değişimlerin fark edilmesi uzun sürebilir. Bu hastalığın tedavisi konusunda geç kalındığında ciddi sonuçlar ortaya çıkabilir.
Akromegali hastalığının en yaygın sebebi hipofiz bezinden kaynaklanan ve büyüme artışına sebep olan iyi huylu tümörler olarak gösterilmektedir. Özellikle baş ağrısı, görme bozukluğu gibi belirtilerin bazıları tümöral dokunun yakındaki beyin dokularına baskı yapmasından ileri gelmektedir.
Akromegalinin en yaygın belirtisi el ve ayak kemiklerinin büyümesi olsa da, buna ek olarak farklı belirtiler görülmektedir. İşte akromegali hastalığının belirtileri;
El ve ayaklarda büyüme
Kaba yüz görünümü
Yağlı, kalınlaşmış deri, küçük deri çıkıntıları
Aşırı terleme ve vücut kokusu
Yorgunluk ve kas güçsüzlüğü
Seste kalınlaşma
Horlama
Görme bozukluğu
Baş ağrısı
Eklem ağrısı ve eklem hareket kısıtlılığı
Dilde büyüme
Kalp gibi iç organlarda büyüme
Cinsel isteksizlik
Kadınlarda adet düzensizlikleri
Akromegali Hastalığının Tedavi ve Takibi
Akromageli hastalığının tedavisinde farklı yöntemlerden destek alınabilir. Genel olarak akromegali tedavisinde ilk seçenek cerrahi yöntemler olmaktadır. Buna ek olarak cerrahi işlemin ardından ışın tedavisi ya da ilaç kullanımı gibi tedavilere geçilebilir.
Akromegali hastalığının ilk tanısı ve tedavisinden sonra hipofiz bezinin düzgün çalıştığından emin olmak için birbirinden farklı yöntemler mevcuttur. Bu bağlamda doktor periyodik olarak izlem önerebilir. Bu işlem sayesinde operasyon sonrası gelişmesi muhtemel komplikasyonların erken tanınması mümkün hale gelir.