
Yapay Zeka Nedir Yapay Zekanın Kullanım Alanları
Yapay zeka (AI) insan zekası süreçlerinin makinelerle, özellikle bilgisayar sistemleriyle simülasyonudur. Son bir kaç yıldır cep telefonu, televizyon vb teknolojik gelişmelerde sıklıkla adından söz ettiren yapay zeka teknolojisi insanlık için neyi ifade ediyor? Zaman zaman hayretler içine düşüren yapay zeka, insanların , hissetme, görme, karar verme ve işitme gibi kabiliyetlerine gerek duymadan insan gibi davranış ve hareketleri sergileyebilen ve tepki veren geliştirilmiş makine ve bilgisayar teknolojisidir.
Yapay zekanın (Artificial Intelligence AI) amaçları arasında çevreleriyle etkileşime girerek öğrenme, akıl yürütme, algılama ve elde edilen verilere dayalı düşünülebilen, hareket edebilen, yetenekli akıllı makineler ve bilgisayarlar oluşturmaktır.
Yapay Zeka Nedir Yapay Zekanın Kullanım Alanları
Geliştirilen akıllı makinalar, çeşitli farklı kaynaklardan gelen bilgileri insan gibi düşünüp ve dijital verileri analiz ederek bilgisayarlar tarafından verileri algoritma olarak gerçekleştirilen görevleri yerine getitir. Bu yetenekli makinelerin, insanların yapmasına uygun olmayan basit işlemleri doğru ve etkili bir biçimde yapmasına Yapay zeka olanak sağlar. Yapay zeka algoritmaları, genellikle gerçek zamanlı verileri kullanarak karar vermekte dir.
Yapay zekadaki gelişmeler geleçekte insalık için en büyük tehdit olarak bazı iş alanlarında insanların yerine geçip işsizliğe neden olacağını düşünülürken, bazı insanlara göre ise daha büyük fırsatlar yaratacak gelişme olarak değerlendiriliyor. Peki yapay zeka gerçekten bir insan gibi düşünüp doğru kararlar verebilecekmi? Eğer gerçekten bir insanın yerini tam olarak alacak olursa korkmamak elde değil. Yıllardır izlediğimiz bilim kurgu filmleri yoksa gerçekmi olacak düşünsenize her işimizi robotlar ve akıllı asistanlar üstlenecek ve bu sayede rahat bir yaşam sağlamamıza olanak sağlıyacak eğer kendimizi bu teknolojiye kaptırırsak yapay zekanın bizlere ne gibi faydaları ve zararları olacaktır?
Yapay Zeka’nın Tarihi
Yapay zeka kavramı ilk 1950’de Mind gazetesinde Alan Turing, “Bir makine düşünebilir mi?” sorusu ile ilk yapay zeka fikrini ortaya attı ve o yılda Turing, satranç oynamak için bir program yazdı.
1956 Dartmouth Konferansı
Yapay zekanın mucidi ve AI’nin babası olarak kabul edilen kişi programcı John McCarthy’dir. 1956’da, Alan Turing, Claude Shannon, Claude Shannon ve Warren McCullough gibi zeki bilim adamları, matematik, algoritmalar ve ağ teorileri üzerine çalışmalar yapıyorlardı. Amerikalı matematik ve bilgisayar bilimcisi John McCarthy 1956 yılında Dartmouth kolejinde akademik bir konferansta dünyanın önünde insanların hayal gücüne yeni bir konu olan Yapay Zeka fikrini ortaya attı. Bu terimi alan ve daha sonra MIT ve Stanford’da1959 yılında ilk AI laboratuvarlarını kurdu. İlk ‘akıllı insansı robot olan WABOT-1, ise 1972 yılında Japonya’da yapıldı.
Yapay Zekanın Kullanım Alanları
Günümüzde yapay zeka, yaşamımızı şekillendiren birçok yazılım ve uygulamada kullanım yerini almıştır. Bu alanlar otonom araçlar, Apple’dan gelen Siri , robotlar, kameralar, akıllı saatler ve Google’ın RankBrain algoritması gibi geniş uygulama alanlarında hızla ilerlemektedir. Sektör olarak endüstri, bankacılık, tarım, AI eğitimde, sağlık ve sigorta şirketleri gibi alanlarda da kullanılabilir.
Örnek Yapay Zeka Teknolojileri
- Otomasyon
- Makine öğrenimi
- Derin Öğrenme
- Denetimli Öğrenme
- Yapay görme
- Doğal dil işleme (NLP)
- Kendi kendini süren otomobiller
- Yapay Sinir Ağları
Kaynak: https://www.elektrikde.com/yapay-zeka-nedir/